SZTE Info

hszi_kezdo

11 éve a hallgatók szolgálatában a HSZI

11. születésnapját ünnepelte csütörtökön az SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda (HSZI), mely alkalomból bemutatták a „Hallgatói Szolgáltató Iroda működése a hallgatói vélemények tükrében” című tanulmánykötetet is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A HSZI 2000-ben az integrált Szegedi Tudományegyetem egyik első egységeként jött létre, Fekete Csaba akkori HÖK-elnök, mai főosztályvezető ötlete nyomán. Mészáros Rezső, a SZTE akkori rektora az SZTE TIK Kiállítási Terében rendezett ünnepségen elmondta, az integráció első hónapjainak nehézsége közepette azon munkálkodtak, hogy a hallgatók, az oktatók és a kutatás minél kevésbé sérüljön az átalakuló intézményrendszer miatt – ehhez pedig szükség volt különféle szervezetekre. Ekkor merült fel, hogy az új egyetemi szerkezet hallgatói számára is szükséges lenne egy egység, amely kiszolgálja azok ügyes-bajos dolgait. A döntés, a HSZI létrehozása többletszolgáltatásokat eredményezett, és minőségileg is többet adott az egyetemistáknak – összegzett a korábbi rektor.

hszi1Fekete Csaba köszönetet mondott Mészáros Rezsőnek a bizalomért. Mint elmondta, annak idején pályázatában azt vállalta, hogy megtalálja a HSZI helyét az SZTE szervezetében, a napi működését stabillá teszi, a HSZI-ből brandet épít, és profi csapatot szervez köré, ami – mint mondta – a jó működés garanciája.

A HSZI egy szakdolgozat nyomán egy kutatást is készített annak felmérésére, hogy mennyire elégedettek a tevékenységével a hallgatók az iroda tevékenységével – ennek eredményeit a kutatás vezetője, Farkas Éva, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének egyetemi docense ismertette.

A 2011. január 31. és február 10. között (beiratkozási időben) elvégzett mérésben közel 3800 kérdőívet töltettek ki, reprezentatív mintából kaphattak információkat. A kutatásból kiderül, a hallgatók elsősorban a diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyek intézése miatt keresik fel a HSZI-t, illetve a bérleteikkel kapcsán is gyakran fordulnak még az irodához. Annak ellenére, hogy a megkérdezés a beiratkozás leterhelt időszakában zajlott, egyértelműen kimutatható a szolgáltató iroda professzionális működése, ahogy az is, hogy a hallgatók elégettek a HSZI munkatársainak szakmai és emberi felkészülésével. A válaszadók 73 százaléka pozitív jelzőkkel írta le az iroda működését. A kérdőív a működéssel kapcsolatos javaslatokra is rákérdezett, ezek között például a délutáni hosszabb nyitva tartást és több alkalmazott foglalkoztatását szeretnék a hallgatók. Emellett a „kívánságlistán” szerepel az elektronikus ügyintézés és a helyben történő fizetés lehetősége is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében