SZTE Info

tik2

Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária: Nyugalmi állapotot kell teremteni

Január 5-én mutatta be Szabó Gábor rektor az új egyetemi vezetőket, köztük Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettest. A professzor asszony a SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszékének vezetője, egyetemi tanár, szakterülete a magánjogi jogintézmények történeti hátterének feltárása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Homoki-Nagy– Hogyan kezd hozzá oktatási rektorhelyettesi teendőihez?

– Már munkához láttam, hiszen november közepe óta megbízott rektorhelyettesként dolgozom; az ember ilyenkor a napi teendőkkel kezdi el. Egyrészt ezekkel kell foglalkozni, másrészt óhatatlan, hogy tudatosan megtervezzem a feladataimat. A jogszabályi változások miatt fontos, hogy átlássam az egész egyetemet érintő kérdéseket. A január 31-ei szenátusi ülésen már előkerülnek az oktatást és a hallgatókat érintő kérdések. Jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy nagyon tudatosan végiggondoljuk, melyek azok a feladatok, amelyeket inkább előtérbe kell helyezni és gyors megoldást találni. A további teendőket a kialakított ütemterv szerint kell elvégezni. A legfontosabb ebben az évben, hogy nem hektikusan, ad hoc jelleggel, hanem nyugodtan tudjunk dolgozni, mert az egyetemnek ez a legfontosabb érdeke. Ki kell alakítani a nyugalmi állapotot. A karok önállóan dolgoznak, a mi feladatunk, hogy biztosítsuk azt a hátteret, amely ehhez nélkülözhetetlen.

– Mely feladatok elvégzése után állhat be a nyugalmi állapot? Mik a legsürgetőbb teendők?

– A jövő héten a közoktatási intézmények és gyakorlóiskolák vezetőségével folytatunk beszélgetést arról, hogyan dolgozunk tovább. Mivel módosul a közoktatási törvény, változnak az ő feladataik és érdekeik is, ennek megfelelően át kell látni nekem is az ő feladataikat. Ezzel összefügg a tanárképzés, a jövendőbeli tanárok gyakorlóképzésének kérdése: nagyon gyorsan meg kell tervezni és letisztázni, hogy szeptemberben a végzős tanárszakos hallgatók mikor, hol, melyik osztályban és mely vezetőtanár felügyelete alatt végzik majd gyakorlatukat. Fontos, hogy a hallgatói önkormányzattal is beszélgessek, kiemelten a kollégiumi szabályzatról, valamint a térítések és juttatások rendszeréről. Az én hatáskörömbe került ugyanis a hallgatókkal kapcsolatos ügyek jelentős része, így a kollégiummal kapcsolatos kérdések, a szociális és tanulmányi ösztöndíjak, valamint az átsorolási kérelmek másodfokú döntése. Bízom benne, hogy azzal, hogy mindezek egy kézben összpontosulnak, sokkal jobban kezelhetővé válnak. Fel kell térképezni, hogyan alakul majd az egyetem jövő évi tanrendje, mikor kezdődjön a tanév és a vizsgaidőszak. Ezek mindennapos, apró-cseprő ügyek, mégis ezeket kell először átlátni. Ha mindezt nyugodtan be tudjuk osztani és el tudjuk rendezni, akkor kezd kialakulni az a nyugalmi állapot, amelyben dolgozni tudunk.

– Mennyi szabadságot biztosítanak az oktatási törvények egy intézmény saját belső életének?

– Ha egyszerűen akarnék válaszolni, azt mondanám, hogy autonómia van, de nem akarok egyszerűen válaszolni. Ezek kerettörvények, ami azt jelenti, hogy a törvényi szabályozáson belül minden felsőoktatási intézmény szabadon tud mozogni. Úgy tudja kiépíteni a saját irányát, koncepcióját vagy jövőbeni fejlődését, ami neki megfelel. Ez a Szegedi Tudományegyetem vonatkozásában konkrétan azt jelenti, hogy mi dolgozzuk ki azt, hogy a tizenkét kar meglévő alapszakjai hogyan épüljenek fel, hogyan kapcsolódjon hozzájuk a mesterszak és a doktori iskola. Mi határozhatjuk meg azt is, milyen szakirányok indulnak az adott szakokon és azok milyen struktúrában működjenek – ezeket ki kell használni, hogy a 21. század igényeihez tudjuk igazítani lehetőségeinket. Az én feladatom, hogy a kialakuló jogszabályi hátteret figyelve segítsem a karok munkáját. Ha a karok ennek megfelelően tudnak működni, az egyetem ugyanolyan jó, sőt jobb is lesz, mint eddig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja