Bezár

Hírarchívum

Az információs társadalom kutatása Szegeden

Az információs társadalom kutatása Szegeden

2011. január 31.
2 perc

Február 3.-án rendezik a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ 5. alprogramjának műhelykonferenciáját

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP 4.2.1/B pályázat elnyerését követőn 2012 közepéig 3 milliárdos kutatási program valósul meg a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek nem egészen hatodát, közel félmilliárd forintot az információs társadalom legkülönfélébb területeinek elmélyült feldolgozására vállalkozó műhelyek fogják felhasználni.

Négy kar (a Természettudományi és Informatikai, az Állam-és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi) több mint száz oktatójának és kutatójának összehangolt tevékenysége nyomán szakkönyvek és tanulmányok sora születik, tíznél több szakmai konferencia rendezése valósul majd meg, külföldi konferencia-részvételek válnak lehetővé, átfogó digitalizációs program indul, tudományos adatbázisok lesznek elérhetővé, erősödik a kutatási infrastruktúra. A program talán legfontosabb eleme mégis a fiatal kutatók, pre-és poszt-doktorok tömeges alkalmazása, ill. az a számos hallgatói megbízás, amellyel a kutatói utánpótlás az egyetemen tartható. A program eddig 36 álláshelyet (ebből 19 doktori hallgatóét) hozott létre, és 27 kereset-kiegészítéses szerződéssel biztosít jobb feltételeket a szakmai munkához.

A kutatások egy része az információs társadalom technológiai kérdéseihez kapcsolódik (Számítógépes képfeldolgozás és diszkrét tomográfia, Számítógépes algoritmusok fejlesztése és elemzése, Hálózati optimalizálás, Nyílt forrású szoftverfejlesztés, Új irányok az automaták elméletében és felhasználásukban, Matematikai kompetenciafejlesztés) , másik csoportjuk a nagy múltra visszatekintő és mindinkább felértékelődő nyelv-és kultúrakutatások mellett a vizualitás, a társadalmi változások természetének megértését célozza, s végül a stratégiai és (regionális) versenyképességi szempontból kiemelt fontosságú jogi, gazdasági, tervezési és innovációs kutatások fognak előbbre vinni az állam szerepének, a gazdasági válság utáni világnak és a lokális fejlesztésekben rejlő esélyeknek a megismerése és megértése felé.

A műhelykonferencián 7 plenáris és 40 szekció-előadás hangzik el, részletes programja megtekinthető az alábbi honlapon: http://otodikalprogram.huminf.u-szeged.hu/ . A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az SZTE BTK három termében megrendezett eseményen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek