SZTE Info

szenszunet

Zöld Kommandó ajánlásai a szénszünetre

2011-ben – az önkéntesség évében – az SZTE TIK Igazgatósága útjára indította a Zöld Kommandó nevű önkéntességen alapuló kezdeményezést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két akciót szerveztünk meg 2011-ben, melynek eredményeit látva a KÖVET Egyesület felkért minket, hogy pályázzunk a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai projekteket bemutató CSR Piac 2011-es versenyen, ahol a Zöld Kommandó kezdeményezés 2011 júniusában Közönségdíjat nyert.

A kezdeményezés célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az energiatakarékos megoldások terjesztése az Egyetemen, s egyben a „kiválasztott” egyetemi egység zöld iroda elvei mentén történő „megreformálása”, fejlesztése.

Cél egy olyan önkéntes alapon szerveződő közösség építése, akik szívesen részt vesznek a Zöld Kommandó akcióiban! Az információáramlás elősegítése céljából egy hírlevél indul, amelyre az alábbi linken lehet feliratkozni:


http://zoldintezmeny.hu/register/


Az SZTE TIK további híreiről a www.u-szeged.hu/tik weboldalon vagy a TIK hivatalos facebook oldalán, a www.facebook.com/SZTETIK -en lehet informálódni!

A Zöld Kommandó a szénszünetre való tekintettel néhány környezeti terhelést csökkentő tippet kíván megosztani az Egyetemi Polgárokkal:

Mielőtt elhagyjuk a szénszünet ideje előtt a munkahelyünket, a következőkre figyeljünk oda:

  • Kapcsoljuk le a fűtést!
  • Kapcsoljuk ki az irodai berendezéseket, nyomtatókat, monitorokat, fénymásolókat, stb.! Ne csak stand-by üzemmódban hagyjuk a gépeket!
  • Kapcsoljuk le a billenős kapcsolókat!
  • Tegyük rendet a konyhában, kapcsoljuk ki a konyhai gépeket is!
  • Ürítsük ki a hűtőszekrényeket, s azokat is áramtalanítsuk!
  • Tegyük rendbe a fiókjainkat!
  • Asztalunkat, polcainkat, az egy oldalas lapokat gyűjtsük össze firkapapírnak, szelektáljuk ki a nem használt papírokat, majd dobjuk bele a papír szemetesládákba!

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kíván a Zöld Kommandó csapata!

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.