Bezár

Hírarchívum

Téli szünet a takarékosság jegyében

Téli szünet a takarékosság jegyében

2011. december 21.
2 perc

Az energiatakarékosság jegyében 2011. december 23-án 14 órától téli szünetet tart a Szegedi Tudományegyetem. A karácsony és szilveszter közötti 4 munkanapon zárva marad a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó épületek használatát biztosítják, a városban időző kollégisták is egy helyre költöznek. Az egyetemi élet 2012. január 2-án indul újra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2011-2012. évi tanév őszi szemeszterét záró vizsgaidőszaka – a felsőoktatási intézmények többségéhez hasonlóan – 2011. december 19-től kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi universitas téli energiaköltségein igyekszik takarékoskodni, ezért az egyetem vezetése a vizsgaidőszak egy részében – 2011. december 23-án 14 órától – úgynevezett szénszünetet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy 2011. január 1-jéig – közte a karácsony és szilveszter közötti négy munkanapon is – zárva lesz a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó épületek használatát biztosítják, illetve a kollégiumok közül egyet tartanak nyitva. Minden más épületben takarékra állítják a fűtést, illetve kikapcsolják a különböző energiaigényes berendezéseket. Az egyetemi élet – a szénszünet lezárultával – 2012. január 2-án indul újra.

A szénszünet idején is üzemelő kollégiumokban kapnak szállást azok a hallgatók, akiknek e napokon is Szegeden kell tartózkodniuk. (Azok a diákok, akik a szénszünetben nem igényeltek kollégiumi elhelyezést, a januári kollégiumi díjukból költségcsökkentést kapnak.)

A nyolc napon át tartó részleges energiastoppal – a téli hőmérséklettől függően – 40-60 millió forint energiaköltséget spórolhat meg a Szegedi Tudományegyetem.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy kormánydöntés nyomán az intézmény állami támogatásából idén több mint 2 milliárd forintot zárolt a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az így elvont pénz előteremtésének egyik „bársonyos módszere" az energiatakarékosság.

A környezeti terhelés csökkentésére – a TIK kezdeményezésére – az egyetemi Zöld Kommandó tippeket ad az egyetemi polgároknak. Így például azt javasolják, hogy mielőtt elhagyják a szénszünet kezdetén a munkahelyünket, a következőkre figyeljenek: például kapcsolják le a fűtést; kapcsolják ki az irodai berendezéseket, nyomtatókat, monitorokat, fénymásolókat, stb.; kapcsolják le a billenős kapcsolókat; áramtalanítsák a konyhai gépeket is!

A Zöld kommandó ajánlásairól további részletek itt olvashatóak

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek