SZTE Info

Téli szünet a takarékosság jegyében

Az energiatakarékosság jegyében 2011. december 23-án 14 órától téli szünetet tart a Szegedi Tudományegyetem. A karácsony és szilveszter közötti 4 munkanapon zárva marad a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó épületek használatát biztosítják, a városban időző kollégisták is egy helyre költöznek. Az egyetemi élet 2012. január 2-án indul újra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2011-2012. évi tanév őszi szemeszterét záró vizsgaidőszaka – a felsőoktatási intézmények többségéhez hasonlóan – 2011. december 19-től kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi universitas téli energiaköltségein igyekszik takarékoskodni, ezért az egyetem vezetése a vizsgaidőszak egy részében – 2011. december 23-án 14 órától – úgynevezett szénszünetet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy 2011. január 1-jéig – közte a karácsony és szilveszter közötti négy munkanapon is – zárva lesz a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó épületek használatát biztosítják, illetve a kollégiumok közül egyet tartanak nyitva. Minden más épületben takarékra állítják a fűtést, illetve kikapcsolják a különböző energiaigényes berendezéseket. Az egyetemi élet – a szénszünet lezárultával – 2012. január 2-án indul újra.

A szénszünet idején is üzemelő kollégiumokban kapnak szállást azok a hallgatók, akiknek e napokon is Szegeden kell tartózkodniuk. (Azok a diákok, akik a szénszünetben nem igényeltek kollégiumi elhelyezést, a januári kollégiumi díjukból költségcsökkentést kapnak.)

A nyolc napon át tartó részleges energiastoppal – a téli hőmérséklettől függően – 40-60 millió forint energiaköltséget spórolhat meg a Szegedi Tudományegyetem.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy kormánydöntés nyomán az intézmény állami támogatásából idén több mint 2 milliárd forintot zárolt a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az így elvont pénz előteremtésének egyik „bársonyos módszere" az energiatakarékosság.

A környezeti terhelés csökkentésére – a TIK kezdeményezésére – az egyetemi Zöld Kommandó tippeket ad az egyetemi polgároknak. Így például azt javasolják, hogy mielőtt elhagyják a szénszünet kezdetén a munkahelyünket, a következőkre figyeljenek: például kapcsolják le a fűtést; kapcsolják ki az irodai berendezéseket, nyomtatókat, monitorokat, fénymásolókat, stb.; kapcsolják le a billenős kapcsolókat; áramtalanítsák a konyhai gépeket is!

A Zöld kommandó ajánlásairól további részletek itt olvashatóak

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja