Bezár

Hírarchívum

Tartós szegfű az SZTE Füvészkertjéből

Tartós szegfű az SZTE Füvészkertjéből

2011. december 19.
1 perc

A tartós szegfű élénk rózsaszín, apró, filigrán termetű vadvirág, amely az egész világon csak a Duna-Tisza közi homoki gyepekben fordul elő. Az élőhelye beszűkülése miatt veszélybe került faj megmentéséhez a Szegedi Egyetemi Füvészkert is hozzájárult több száz palántával. Egyetlen ilyen virágtő 250 ezer forint értékű.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegfűmentő programot 2006-ban a Kiskunsági Nemzeti Park indított: a természetvédelmi szakemberek 19 ezer palántát ültettek ki az eredeti állományok erősítésére, s öt év alatt csaknem 100 ezerre nőtt a kizárólag Magyarországon előforduló fokozottan védett tartós szegfű állománya – adta hírül az MTI.

– Óriási munka volt egyszerre 5-600 virágtövet kivinni olyan területekre, amelyeket autóval nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni. Sokszor magunk cipeltük a ládákat és egyenként ültettük ki a palántákat a kijelölt területekre. A kiültetett tövek 90 százaléka megmaradt, több már magot is érlelt, így biztosak lehetünk abban, hogy a füvészkerti példányok megerősítik majd a természetes állományokat – nyilatkozta Mihalik Erzsébet, a Szegedi Egyetem Füvészkertjének vezetője.

A Duna-Tisza közi homoki gyepekben virító szegfű egyetlen tövének természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A növényt Kitaibel Pál fedezte fel, s azért nevezte el tartós szegfűnek, mert május közepétől október közepéig virágzik. Idén – az enyhe ősznek és a mostani melegebb napoknak köszönhetően – még decemberben is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek