SZTE Info

Modern csontsebészeti fúrómotort kapott ajándékba a traumatológiai klinika

3,5 millió forint értékű csontsebészeti fúrómotort kapott ajándékba a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikája. Az új eszköz működését műcsonton mutatták be a szakemberek annak igazolására, hogy a műszer gyorsabbá teszi a betegellátást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
furomotor1
A csontsebészeti fúrómotor az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé. Fotó: Gémes Sándor
A traumatológiával foglalkozó szakemberek a töréskezelés forradalmasítására 1958-ban nemzetközi szervezetet hoztak létre (rövidítve: AO), mely mára a világ legnagyobb egészségügyi oktatási posztgraduális szervezetévé nőtte ki magát. Az AO-val a szegedi traumatológiai klinika hosszú idő óta együttműködik. Bázis-, haladó és műtősnőknek szóló kurzusokat, speciális szakmai workshopokat és kifejezetten a rezidenseket célzó workshopokat tartanak: ezeken oktatóként rendszeresen részt vesz a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinikájának több orvosa, így például Simonka János Aurél professzor és Varga Endre professzor, illetve Gárgyán István, Süveges Gábor és Horváth Attila is. E képzéseken az elméleti oktatás mellett műcsontokon a gyakorlatban is megtanítják a törésrögzítő módszer rutinszerű alkalmazását. A munkában, az oktatásban komoly segítséget nyújt az AO-val szintén szoros partneri viszonyt ápoló Synthes Medical Kft. A cég és a klinika öt éve indította el közös, színvonalas, évente hat-nyolc komoly képzést biztosító rezidensprogramját.

A Synthes ügyvezetője, Janovszky Márk elmondta: minden évben egy partnerüket ajándékozzák meg egy, a betegellátást segítő fúrómotorral – a szegedi traumatológiai klinika pedig olyan kiemelkedő szinten és önzetlenül vesz részt az AO-oktatásban, hogy a tavalyi adományt követően idén ismét erre az intézményre esett a választás. Így érkezett a Szegedi Tudományegyetemre a mintegy 3,5 millió forint értékű, vadonatúj, hazánkban mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent berendezés. A modern CAD II csontsebészeti fúrómotornak köszönhetően a jövőben még színvonalasabban és hatékonyabban gyógyíthatják a töréseket az itteni szakemberek.

furomotor6
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Lázár György professzor (balról) és Simonka János Aurél professzor, a traumatológiai klinika vezetője egyaránt örül a 3,5 millió forint értékű műszeradománynak.

A szegedi traumatológiai klinikát vezető Simonka János Aurél professzor elárulta: a traumatológia a törések ellátásában egyre inkább a műtéti út felé tolódott, ma már a törések nagy részét műtéttel stabilizálják, szögekkel, lemezekkel rögzítik. Feltárás nélkül dolgoznak, úgynevezett minimálisan invazív (behatolási) módszereket alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a törést nem kell feltárni, hanem célzó készülékkel helyezik be a szöget és a rögzítőcsavarokat. Ehhez van szükség a jól működő, megbízható fúrómotorokra. A végtagok törései egyébként a szakember szerint nagyon változatosak, és ahány csont, illetve annak régiói, annyi műtéti technika áll rendelkezésre. Emiatt több száz műtéti stabilizálást kell elsajátítania a traumatológus szakorvosjelöltnek, sőt az évente tucatszámra kifejlesztett, új rögzítési módszert a már tapasztalt szakorvosnak is meg kell tanulnia – avatott be a szakma rejtelmeibe a tanszékvezető egyetemi tanár, hozzáfűzve: a gyógyászatban ugyanolyan fontos, milyen eszközök vannak a szakember kezében, mint az, miként kezeli azokat. Éppen ezért „különösen értékes és hasznos karácsonyi ajándéknak” nevezte a megkapott fúrómotort.

A rendezvényen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Lázár György professzor szintén a minimálisan invazív eljárások forradalmi előretöréséről beszélt, illetve kiemelte, milyen fontos szerepe lehet ebben az új fúrómotornak a traumatológia területén. Resch József, a klinikai központ gazdasági igazgatója pedig hangsúlyozta: az egészségügy jelenlegi, mostoha finanszírozási helyzetében rendkívül örömteli az a segítség, melyet ezzel a berendezéssel a Simonka János Aurél vezette intézmény kapott.

Az ünnepélyes átadón, 2011.december 14-én, az SZTE Traumatológiai Klinika és a Központi Műtő dolgozói műcsonton mutatták be a betegek számára az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulást lehetővé tévő fúrómotor alkalmazását.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében