SZTE Info

Emléktáblákat avattak a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karán

Minker Emilre, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet professor emeritusára és Bernáth Gáborra, a kémiai tudomány doktorára emlékeztek az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) oktatói és hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két márványtáblát helyeztek el a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi kari épületének első emeleti lépcsőfordulójában. Így emlékeztek a kar néhai két vezető professzoráról.

Minker Emil gyógyszerészkutatóként számos találmányt jegyeztetett, több mint kétszáz publikációja és könyve jelent meg. A professzor nyugdíjazása után, 1996-ban gyógyszerészettörténészként Egészségtudomány-történeti bizottságot alapított a Magyar Tudományos Akadémián. Érdemei vitathatatlanok a szegedi universitas történetének kutatásában is: nevéhez fűződik a Szegedi Tudományegyetem szellemi elődje, a kolozsvári egyetem alapítási évének visszavezetése 1581-re. Minker Emil az SZTE Klebelsberg Kunó díjának emeritusi fokozata és az Ernyey József-emlékérem mellett számos kitüntetés birtokosa. Emléktábla avató beszédében Zupkó István egyetemi docens, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője, mint a professzor egykori hallgatója, Minker Emil tanári következetességét és a biofarmácia kutatásában betöltött meghatározó szerepét méltatta.

Bernáth Gábor, a kémia tudomány doktora több mint ötszáz idegen nyelvű és magyar közlemény és kötet szerzője. Nevéhez huszonhárom szabadalom köthető. Fülöp Ferenc, az SZTE GYTK dékánja, a Gyógyszerkémiai Intézet vezetője beszédében iskolateremtőnek nevezte Bernáth professzor munkásságát, amely megalapozta az intézet virágzását. Bernáth Gábort 2003-ban, nyugdíjba vonulásakor emeritálták, ugyanakkor az SZTE Aranyoklevél és a Szent-Györgyi Albert díj mellett számos rangos díj birtokosa.

Az emléktáblák 2011. december 16-i leleplezésén Fülöp Ferenc dékán beszédében hangsúlyozta: nem csupán a megemlékezést és tiszteletadást szolgálják az elhelyezett táblák, egyúttal értékrendet közvetítenek a gyógyszerészek új generációinak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében