Bezár

Hírarchívum

Sikeresen lezárult a SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának első határon átnyúló magyar-szerb projektje

Sikeresen lezárult a SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának első határon átnyúló magyar-szerb projektje

2011. augusztus 12.
3 perc

2011. augusztus 11-én hivatalosan is lezárult a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának a Szabadkai Közkórházzal közösen megvalósított kutatási együttműködési projektje. Az együttműködés a nőgyógyászati endoszkópia alkalmazására irányult az infertilitás vizsgálatában, és az Európai Unió magyar-szerb határmenti programjában került támogatásra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A szegedi női klinika projektzáró rendezvényén Dr. Pelle Anita projektmenedzser ismertette a projekt főbb adatait, valamint beszámolt a megvalósult tevékenységekről. A határon átnyúló projekttevékenységek három részre oszthatók: eszközbeszerzés, workshop-ok lebonyolítása, valamint tudományos együttműködés.

A beszerzett eszközök közül kiemelendő a nőgyógyászati alkalmazás szoftverrel felszerelt laparoszkópos szimulátor – Magyarországon ez az első ilyen felszereltségű gép, amely nőgyógyászati endoszkópos beavatkozások gyakorlását szolgálja. Az endoszkópiánál – a hasi műtétekkel szemben – nem áll fenn annak a lehetősége, hogy a beavatkozás során a tapasztaltabb asszisztens adott esetben átvegye a műtétet, a szimulátornak tehát óriási jelentősége van a szakorvosok képzése, továbbképzése szempontjából. A februárban és áprilisban megtartott két többnapos workshop, amelyeken összesen 24 nőgyógyász szakorvos vett részt a régióból, az elméleti tudás-átadás mellett gyakorlási lehetőségre is alkalmat adott, amellyel a résztvevők éltek is. Hasonló eszközbeszerzés és workshop-ok a szabadkai oldalon is megvalósultak, szintén sikerrel.

A projektzáró rendezvényen Dr. Márton Virág bemutatta a laparoszkópos szimulátor működését, rámutatva annak előnyeire: előre programozható nehézségi szintek, időmérés, fejlődés objektív mérhetősége, valósághű kialakítás és képi megjelenítés. Dr. Molnár-G. Béla pedig részletesen ismertette az endoszkópos beavatkozások előnyeit a hagyományos hasi műtétekkel szemben. Ezek közül legfontosabb a beteg szervezetének lényegesen kisebb terhelése, a gyors gyógyulás, a precízebb műtéti technika – amit a közelre vezetett optika tesz lehetővé –, a magasabb szervmegtartási esélyek, valamint a szövődmények kialakulásának alacsonyabb kockázata.

A beszerzett nőgyógyászati endoszkópos eszközök a klinika műtőjébe kerültek, és napi használatban vannak. Ezek közül legnagyobb előrelépés a HD-monitort is magában foglaló HD kamerarendszer, amelynek révén a műtétet végzők egyrészt sokkal jobban látják a hasüregben zajló eseményeket, másrészt a beavatkozások HD-minőségben menthetők, ami az ilyen típusú operációk magas színvonalú oktatását, tudományos elemzését teszi lehetővé.

A tudományos együttműködés egyrészt – az adatbázisok megosztásával – a nőgyógyászati endoszkópos beavatkozásokra, másrészt pedig a laparoszkópos szimulátorral kapcsolatos tapasztalatok elemzésére irányult. A két országból verbuválódott szakmai team a közös kutatás eredményeit nemzetközi tudományos folyóiratokban publikálja.

 

A projekt adatai, további információ:

 

Projekt címe: Terméketlenségvizsgálat nőgyógyászati endoszkópia segítségével: közös kapacitásfejlesztés a jövőbeli közös kutatás-fejlesztésért

Projektazonosító: HUSRB/0901/214/082

Projekt akronim: GynEndo (projektlogó mellékelve)

Pályázati program: Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, 0901-es pályázati kör

Partnerek:

  • Szegedi Tudományegyetem (SZTE), megvalósításért felelős egység: Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
  • Szabadkai Közkórház (Opšta Bolnica Subotica, OBS)

Projekt időtartama: 2010. június 15. – 2011. augusztus 14.

Projekt összköltségvetése: 302 057 EUR, ebből SZTE része: 172 148 EUR, OBS része: 129 909 EUR. Magyarországon a támogatási intenzitás 100% (85% EU, 15% Magyar Állam), Szerbiában 85% (EU).

SZTE részéről beszerzett eszközök márkája, értéke:

  • laparoszkópos szimulátor: LapSim (gyártó: Surgical Science, Svédország), bruttó 15,6 M Ft
  • nőgyógyászati endoszkópos eszközök: Karl Storz, Németország, összesen bruttó 17,7 M Ft

Projektmenedzser: Dr. Pelle Anita (pelle@eco.u-szeged.hu), http://www.eco.u-szeged.hu/karunkrol/vilaggazdasagtani/dr-pelle-anita-egyetemi

A projektcsapat szakmai tagjai:

SZTE részéről:

  • Dr. Molnár-G. Béla, a projekt szakmai vezetője
  • Dr. Kormányos Zsolt, szenior szakértő (2011. május 31-ig)
  • Dr. Márton Virág, szakértő

OBS részéről:

  • Dr. Luka Anđelić, szakmai vezető
  • Dr. Goran Bićanin, szakmai felügyelő
  • Dr. Góli Andor, szakértő

Projekt honlapja: www.gynendo.hu

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek