SZTE Info
fnapjakezdo

Föld Napja a TIK-ben - Beszámoló

Kazántúrával, bicikli-szépségversennyel, kicsiknek és nagyoknak szóló programokkal ünnepelték meg a Föld Napját szerdán a TIK-ben. A rendezvény látogatói megtudhatták, mit tesz az intézmény a környezetvédelméért, a város és az egyetem polgárainak szemléletformálásáért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Föld Napja 2011
Képgaléria
A környezettudatosság jegyében az SZTE TIK vezető szerepet vállal a régióban a rendezvények környezeti hatásainak csökkentése érdekében. Magyarország első Zöld Kongresszusi Központjában a mindennapok során és a kiemelt események alkalmával is sokat tesznek azért, hogy a város és az egyetem polgárai környezettudatosan éljenek.

„Nyugat-Európában ma már meghatározó egy esemény szervezésénél, hogy minimalizálják a rendezvény környezeti hatásait. Magyarországon ma még kevesen veszik ezt figyelembe, amikor egy konferencia vagy kulturális esemény helyszínét kiválasztják, biztos vagyok azonban benne, hogy néhány éven belül nálunk is fontos szempont lesz” – mondta Erélyi Evelyn, az SZTE TIK intézmény igazgatója.

Az SZTE TIK Föld Napján a több száz érdeklődő a szórakoztató programok mellett megismerhette, miként lehet energiatakarékosan működtetni egy 25 ezer négyzetméteres épületet, tippeket is kaphattak ahhoz, hogyan tehetik „zöldebbé” életüket. A kazántúrákon az központ tetejére fölmerészkedők láthatták azt a több mint 50 négyzetméteres napkollektor mezőt, amely kedvező időjárás esetén fedezi a naponta több ezer vendéget fogadó épület teljes használati meleg víz igényét. A mintegy 20 millió forintos beruházásnak köszönhetően a 25 ezer négyzetméteres épület üzemeltetéséhez májustól szeptemberig, esetenként októberig nem használnak föl egyetlen köbméter földgázt sem.

A program része volt a II. SZTE TIK Kerékpár-szépségverseny. A vetélkedő győztese Forgács Viktória esztétika szakos hallgató lett, matricákkal és virágokkal feldíszített Schwinn Touring biciklijével.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.