SZTE Info

tik2

Együttműködés a La Sapienza Egyetemmel - Rómába látogatott az SZTE delegációja

Olaszországba utazott az SZTE rektora és rektorhelyettese. A látogatás alkalmával együttműködési megállapodást írnak alá a római La Sapienza Egyetemmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A római Magyar Akadémia célul tűzte ki a magyarországi régiók bemutatását Olaszországban. A dél-alföldi régió bemutatkozásának keretében Olaszországba utazott Szabó Gábor rektor, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Dékány Imre és Vécsei László professzorok. A delegációt fogadja Luigi Frati rektor, illetve Antonello Biagini rektorhelyettes, az SZTE díszdoktora. A látogatás célja egyrészt a Szegedi Tudományegyetemen és az MTA-n folyó kutatások bemutatása annak érdekében, hogy az adott területekkel foglalkozó szakemberekkel új kapcsolatokat alakíthasson ki az egyetem, illetve elmélyítse, kibővítse a már meglévő együttműködéseket. A látogatás során aláírásra kerül a római La Sapienza Egyetemmel való megállapodás, amely a karok és a hallgatók közötti együttműködésre is kiterjed. Az SZTE-ről az ÁOK, a TTIK, a FOK, a BTK és a MK vesz részt a közös munkában.


A római egyetem hungarológusai a magyar delegáció látogatása alkalmából konferenciát szerveznek a Magyar Tanulmányok Folyóirata (Rivista di Studi Unheresi) 25 éves femnnállásáról és az itáliai hungarológia általános kérdéseiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.