Bezár

Hírarchívum

gtk59

Ecosim a TIK-ben - SZTE GTK-s hallgatók nyerték a szegedi selejtezőt

Ecosim a TIK-ben - SZTE GTK-s hallgatók nyerték a szegedi selejtezőt

2011. április 05.
3 perc

Újra az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja adott otthont a nagysikerű Ecosim Diák Menedzsment Bajnokság regionális selejtezőjének, melyet a három GTK-s hallgatóból álló Bong Team nyert meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az április 1-jei versenyen 26 háromfős csapat mérte össze tudását, országosan pedig 274-en szálltak harcba a legmagasabb profit elérése érdekében. A szegedi fordulóban javarészt SZTE-s közgazdász, illetve TTIK-s hallgatók indultak, de érkeztek Dunaújvárosból és Bajáról is versenyzők.

A csapatok egy szimulált üzleti év erejéig egy régóta működő élelmiszeripari-termelő és -értékesítő vállalat vezetését vehették át egy FMCG üzletágban (Fast Moving Consumer Goods- gyorsan forgó fogyasztási cikkek). A nemzetközi konszern tagjaként működő vállalatot új feladat elé állították: a külpiacok meghódítása volt a cél. A versenyen a csapatoknak adott volt, hogy mekkora mennyiséget tudnak eladni és mennyiért. Ebben a szituációban kellett a játékosoknak a lehető legjobb pénzügyi, termelésmenedzsment, marketing továbbá HR-döntéseket meghozni a minél magasabb profit érdekében.

Bolondok napja ellenére a csapatok nem csináltak tréfát a versenyből, elhivatottságuk legjobb jele, hogy megdőlt az eddigi összprofitrekord és végül csupán hárman végeztek mínuszban. Nagy volt a tét: csak az első öt helyezett juthatott tovább az online középdöntőbe, a döntőbe pedig csak az ország legjobb hat csapata kerülhet. A verseny fő támogatói – az ExxonMobil és KPMG – jóvoltából pedig a csapatok már a selejtezők során is értékes ajándékokkal lehettek gazdagabb, a fődíj pedig egy prágai út, egy színes e-könyv olvasó, illetve a BAT jóvoltából EFOTT hetijegyek is várnak a győztesre.

A selejtező előtt az ExxonMobil prezentációján vehettek részt a versenyzők, és akár gyakornoki pozíciókra is jelentkezhettek. Az előadás után megindult a verseny, a játékosok belevethették magukat szimulált vállalatuk irányításába.

Ahogy a versenyek többségében itt is csak egy győztes lehetett. A végső értékelés után az SZTE GTK hallgatóiból álló Bong Team (Prónay Bence, Sikala Ákos, Vaits Zoltán) állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Új rekordot jelentő eredményük hátterében kockázatvállalásuk, rátermettségük, illetve leleményességük áll.

Mint elmondták, nem ez volt az első ilyenfajta versenyük, nemrégiben részt vettek egy hasonló felépítésű menedzsmentversenyen, ahol szintén jó eredményeket értek el. Különleges stratégiájuk nem volt, csupán azt emelték ki, hogy megpróbáltak az ellenfeleik fejével gondolkodni, döntéseiket ennek tükrében hozták, illetve bevállalták a rizikósabb, költségesebb beruházásokat is. Az időigényes számolási feladatok felgyorsítása végett pedig a fiúk egy előre gyártott Excel-táblával készültek, mely kulcsszerepet játszott győzelmükben.

A következő fordulóra készülve elsősorban a fent említett táblázatot fogják finomítani, jelenleg állításuk szerint még csupán 90 százalékban van kész. Céljuk a minél jobb eredmény elérése és mivel mindhárman sportolói múlttal rendelkeznek, biztosak lehetünk benne, hogy megalkuvás nélkül fognak küzdeni a döntőbe jutásért, utána pedig a végső siker eléréséért.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek