SZTE Info
DSC_1018_2

Tangyógyszertárat avattak az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán október 14-én adták át az új tangyógyszertárat. A húsz hallgató befogadására alkalmas oktatóegységet a kar korábbi könyvtárából alakították ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A beruházás mintegy hétmillió forintba került, ezt a kar saját forrásaiból, továbbá egyetemi és alapítványi pénzekből finanszírozták – mondta el Fülöp Ferenc dékán. Hozzátette: a helyiség alkalmas a gyógyszertári ellátáshoz, elsősorban a gyógyszerekre vonatkozó információk megfelelő átadásához kapcsolódó tevékenységek gyakorlására, szituációs feladatokra. A hallgatók nemcsak tipikus gyógyszerészi problémákkal szembesülhetnek így, hanem a gyakorlatok után közösen elemezhetik a feladatok megoldásának pozitív és negatív részleteit.

Csóka Ildikó oktatási dékánhelyettes arról beszélt: korábban csak a kötelező gyakorlat alatt volt lehetőség arra, hogy a hallgatók megismerkedjenek a munka emberi oldalával. Az ötéves gyógyszerészi képzés során a hallgatók nyári gyakorlatként kétszer egy hónapot töltenek gyógyszertárban, majd az államvizsga előtt féléves gyakorlatuk alatt kórházi és közforgalmú patikában dolgoznak.

A cél most az volt, hogy a gyógyszertári környezettel a hallgatók minél hamarabb, az oktatási környezetben is találkozzanak. Így már a másodéves hallgatók is részt vehetnek az oktatóteremben tartott órákon, a gyógyszerészi gondozás és a gyógyszerészi kommunikáció keretében. Az oktatási egység Novák István professzornak, a kar egykori dékánjának és tanszékvezető egyetemi tanárának nevét kapta.

A tangyógyszertár kialakításának ötletét a jogi karon berendezett „minibíróság” adta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 05.

tandi-flora-feat-varga-judit-szomoru-vasarnap

Néhány nappal ezelőtt debütált, s mára több százezer megtekintésnél tart Tandi Flora Szomorú vasárnap-feldolgozása, melyben Varga Judit igazságügyi miniszter kíséri az SZTE-n végzett énekesnőt hegedűn. A különleges produkció kapcsán beszélgettünk Tandi Florával.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.