SZTE Info
DSC_1309

Könyvtári Éjszaka: A szfinx, a gladiátor és a fáraók átka

Ókori játszóház, „Antiquity” activity, dobozokból épített piramis delphoi jósdával és gladiátorok. Ötödik alkalommal rendezték meg március 17-én a több ezer látogatót vonzó Könyvtári Éjszakát, melynek idei mottója: „Időutazás: Antikvitás – Carpe noctem!” volt.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Félórás ókori persziflázsban Páris almája elevenedett meg a résztvevők szeme előtt az Egyetemi Könyvtár munkatársainak előadásában – a színre „begurult” a viszály istennőjének ezúttal kék színű aranyalmája, és keresték a legszebbet… Nyolc órakor gladiátorok előtt nyílt meg az érdeklődők tömege, és a kitartó nézők egy viadalt is láthattak.

A személyzet és a könyvtárosok is ókoros külsőt öltöttek, a tájékoztató pultnál személyesen Nofretiti fogadta az érdeklődőket. Az érdeklődők maguknak is választhattak névjegykártyát: egyiptomi, görög és római nevek sorakoztak a dobozokban, és óriási lelkesedéssel válogattak a fiatalok és idősebbek egyaránt. Az ókori divatot letesztelendő antik ruhában is lehetett fényképezkedni, egy arcfestő pedig kérésre Kleopátrákat varázsolt a hölgyekből. Az antik külső megkoronázásaként Müron Diszkoszvetőjét is utánozhatták a vállalkozó szelleműek.

A harmadik emeleti szakolvasóban dobozokból épített piramis állt, lábánál a delphoi jósda kínálta a jövendőt annak, aki kíváncsi volt rá. Ugyanezen az emeleten a kicsiket és nagyokat egyaránt várta az ókori játszóház, a keleti kultúra iránt érdeklődőket pedig egy szinttel feljebb egy ókori gyógyító pagoda. Filmmontázs ókori témájú filmekből, túra a régi könyvektől a Fáraók Átkáig, valamint könyvbörze – nem soroljuk tovább az éjszaka megannyi programját, aki ellátogatott az Egyetemi Könyvtárba, látta, hogy az ókor közel van, csak meg kell kérdezni a Szfinxet…

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében