SZTE Info
Viragagyas_02

A Föld Óráján teljes sötétségbe borul a TIK!

Egy órára teljes sötétségbe borul a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja március 27-én 20.30-tól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

fold_orajaA TIK csatlakozott a klímaváltozás ellen indított nemzetközi kezdeményezéshez, a Föld Órájához. Ezalatt a Központ sötétségébe tűzzsonglőrökkel, fáklyákkal és gyertyafényes teázással csempésznek világosságot.

A Föld Órája a WWF nemzetközi kezdeményezése, aminek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén a csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján 20.30-tól egy órára lekapcsolják a világítást.

A SZTE TIK, mint a természeti és társadalmi környezet elkötelezett híve, idén is elsőként csatlakozott a Föld Órája mozgalomhoz. Ezzel is szeretnék még erőteljesebben felhívni a figyelmet a körülöttünk végbemenő eseményekre.

A Szegedi Tudományegyetem 2010-ben meghirdette a „Zöld Egyetem” programot, melynek keretében lehetőségeihez mérten igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére.

Mint a Dél-alföldi régió legnagyobb munkáltatója, valamint közel 30.000 hallgató otthona kiemelt felelősséget érzünk a fenntartható fejlődés megalapozásában, melynek egyik eszköze a Föld Órája programhoz való aktív kapcsolódás.

A TIK a tavalyi évben csatlakozott első ízben a kezdeményezéshez hagyományteremtő célzattal. Idén, 2010. március 27-én 20:30 órától egy órára lekapcsolják a Központ külső világítását, a mélygarázs mozgásérzékelős világítását, és a Központ teljes gépészetét, valamint ezen túlmenően programokkal is készülnek.

 

PROGRAMOK: 

20:00-20:30 filmvetítés a WWF és a Védegylet filmjeiből

20:30-21:30 teljes sötétség – a Központ fényei kialszanak

Tűzzsonglőrök bemutatója

Ebben az egy órás „sötétségben” a fenti programokon túl teával, egyedi gyertyával, fáklyás hangulattal, társasjátékokkal, baráti társasággal várják vendégeiket!

Az est hangulatát fokozza az SZTE-LEN zenekar unplugged előadása, akik a zenei stílusok széles skáláját felvonultatják raggietől a magyar pop rockig.

 

SZTE_TIK_FOLD_ORAJA_banner

 

Helyszín: SZTE TIK Főbejárat

 

tiktakTovábbi információ:

e-mail: zoldhirek@tik.u-szeged.hu

telefon: +36-62-546-603

web: www.foldoraja.hu és a

www.u-szeged.hu/kongresszusikozpont

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében