SZTE Info
DSC_3469

5. Könyvtári Éjszaka: testközelbe hozott ókor

Idén március 17-én immár ötödik alkalommal rendezik meg a mindig több ezer látogatót vonzó Könyvtári Éjszakát, melynek 2010. évi mottója: „Időutazás: Antikvitás – Carpe noctem!”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Élvezd, használd ki az éjszakát: ókori játszóház, „Antiquity” activity, egy hatalmas szfinx kérdez, dobozokból épített piramis, lábánál a delphoi jósdával. Az est folyamán legalább százféle díjat sorsolnak ki, lesz például mozikvíz is, de azt is bizonyíthatjuk, hogy hogyan tudunk műveleteket végezni római számokkal. „Nehezebb, mint gondolnánk” – mondja Kokas Károly, az SZTE Egyetemi Könyvtár főigazgató-helyettese.

A legszebb diszkoszvető

A személyzet és a könyvtárosok is ókoros külsőt öltenek: névjegykártyáikon – s a vállalkozó olvasókén is! – ókori nevek jelennek majd meg, többük tógát, illetve tunikát ölt majd – de a látogatóknak is lesz lehetőségük kipróbálni az ókori divatot, sőt ilyen ruhában fényképezkedni is. Egy arcfestő pedig kérésre Kleopátrákat varázsol a hölgyekből. Egész éjszaka éjfélig van lehetőségünk arra, hogy utánozzuk Müron Diszkoszvetőjét – a pózokról készült fotókból szépségkiállítást is láthatunk.

Az „Assam” teaház legalább 700-800 adag teát mér ki, az időutazást zenében a Riverside biztosítja, és külön büfé mérsékelt árakkal várja a kultúrában megfáradtakat.

A gladiátoroktól Athanasius Kircherig

19 órától indul az este. Rögtön negyed nyolctól a hátsó lépcsőkön egy félórás ókori persziflázs, Páris almája elevenedik meg a résztvevők szeme előtt az Egyetemi Könyvtár munkatársainak előadásában. Nyolc órakor és éjfélkor gladiátorok tűnnek a TIK-ben.

Fél kilenctől folyamatosan Könyvtári Éjszaka stílusú előadásokat hallhatunk. Milyen volt betegnek lenni az ókorban? Megtudhatjuk Izbéki Ferenctől, az I. Belgyógyászati Klinika adjunktusától. Molnár Imre jogászprofesszor a római jogról, Monok István, az OSZK egykori főigazgatója, a Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék oktatója Athanasius Kircher 17. századi római jezsuita rendfőnökről, a barokk tudományosság híres és jellegzetes alakjáról tart előadást. Kircher az egész világra kiterjedő jezsuita misszionáriusi hálózatot kihasználva a legkülönfélébb információkat gyűjthette össze, így például ő fedezte fel először a különféle kultúrák piramisainak hasonlóságát is – gyakorlatilag már akkor összehasonlító régészetet és etnográfiát művelhetett – magyarázza Kokas Károly.

Így látta az ókort Hollywood

A Kircher-előadáshoz kapcsolódóan a Somogyi-könyvtár által összeállított kiállítás is látható lesz az éjszaka folyamán, de tárlat készül az ókori Perzsia művészetéről, az ókor zenéjéről, Pompeiről és a görög-római táblaképekről. Kokas Károly kiemeli: szinte az összes ókori témában valaha készült filmből készítettek egy másfél órás montázst a Spartacustól a Kleopátrán át egészen a Gladiátorig, sőt, a legújabb Agoráig.

Az Átrium 0.008-as termében már nyolc órakor megkezdődik egy mozis kvíz, melyhez dokumentum- és játékfilmrészleteket nézhetnek meg az érdeklődők. Tíz órától Istenek és héroszok címmel Tóth Iván, az Ókortörténeti Tanszék tanársegédje tart itt előadást.

Óránként indulnak ismételten túrák, melyek a Királyok völgyévé változtatott tárgyalóban érnek véget, mely misztikus atmoszférájával a fáraók átkáról mesél majd…

Hajnali 1 és 2 óra között városi buszok indulnak körútra, hogy a kitartó látogatókat hazaszállítsák.

A Könyvtár Éjszakája most egyben az Egyetemi Könyvtár hatvanmilliós TIOP-pályázatának záróestje is, melynek keretében informatikai fejlesztést hajtott végre az intézmény, ennek nagy részét a könyvtárlátogatók már most élvezhetik.

Az 5. Könyvtári Éjszaka programjairól részletesen a http://ww2.bibl.u-szeged.hu/ejszaka_2010/ oldalon tájékozódhatnak.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében