Közel száz dolgozattal neveztek be öt egyetem diákjai az idén a SZTE Mérnöki Karán tartott országos MÉTE OTDK-ra. A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület Országos Tudományos Diákköri Konferenciáját kétévente rendezik meg – ezúttal Szeged volt a házigazda, 2010. május 6-án, csütörtökön.
A tudományos versenyen a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szent István Egyetem hallgatói vettek részt, a SZTE részéről a Mérnöki Kar mellett a Mezőgazdasági és a Természettudományi és Informatikai Kar diákjai is megmérettették magukat.
A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára, Prof. Dr. Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, a MÉTE elnöke, Prof. Dr. Véha Antal, az SZTE MK dékánja, a MÉTE ügyvezető elnöke.
A dolgozatok a következő tudományterületeket ölelték fel: élelmiszerkémia, mikrobiológia, biokémia, biotechnológia, élelmiszerbiztonság, élelmiszertechnológia (növényi és állati eredetű termékek feldolgozása), élelmiszeripari műveletek, környezettechnika, élelmiszeripari gazdaságtan, méréstechnika, informatika.
A díjazott dolgozatok a következők lettek:
A Magyar Rektori Konferencia különdíját
Frank Péter (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Technológiai kísérletek a búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentésére c. előadása nyerte.
1. Élelmiszerkémiai és mikrobiológiai szekció I.
I. helyezett: Virágh Máté (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)
Élelmiszertartósításban alkalmazható Rhizopus microsporus var. oligosporus antimikrobiális peptidek létrehozása
Témavezetők: Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, Dr. Galgóczi László
II. helyezett: Nagy Ádám (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Különböző kajszifajták antioxidáns hatásáért felelős molekulák feltérképezése
Témavezetők: Dr. Abrankó László, Dr. Hegedűs Attila
III. helyezett: Juhász Daniella (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)
Ismert allélösszetételű búzaminták minősítése mikromódszerek alkalmazásával
Témavezetők: Dr. Tömösközi Sándor, Kormosné Bugyi Zsuzsanna, Balázs Gábor
MÉTE különdíj: Kovács Géza (I. évfolyam, MSc. DE-AGTC, Debrecen)
Olajos magvak zsírsavösszetételében pörkölés hatására bekövetkező változások vizsgálata
Témavezető: Borbélyné dr. Varga Mária
2. Élelmiszerkémiai és mikrobiológiai szekció II.
I. helyezett: Hanyi Nóra (III. évfolyam, DE-AGTC MÉK, Debrecen)
A magyar borok nehézfémtartalma
Témavezetők: Prof. Dr. Győri Zoltán, Dr. Sipos Péter
II. helyezett: Lénárt József (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Sajtok zsír- és fehérje-tartalmának meghatározása FT-NIR spektroszkópiával
Témavezetők: Dr. Dernovics Mihály, Dr. Fodor Marietta, Gillay Zoltán
III. helyezett: László Gábor (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Illóolajok és illóolaj kombinációk hatása a Bacillus subtilis vegetatív sejtjeire
Témavezető: Dr. Krisch Judit
MÉTE különdíj: Vas István (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Gyümölcstörkölyök antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságainak változása hosszú távú tárolás során
Témavezető: Dr. Krisch Judit
3. Biokémiai, biotechnológiai és élelmiszerbiztonsági szekció I.
I. helyezett: Hajas Lívia (IV. évfolyam, MSc. BME-ABÉT, Budapest)
Török Kitti (VIII. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)
Élelmiszer-feldolgozási folyamat allergén fehérjékre gyakorolt hatásának vizsgálata módszervalidálási protokoll fejlesztéséhez
Témavezetők: Dr. Tömösközi Sándor, Kormosné Bugyi Zsuzsanna
II. helyezet: Mareczky Zoltán (I. évfolyam, MSc. BME-VBK, Budapest)
Trichoderma reesei mutánsok celluláz termelésének vizsgálata
Témavezetők: Dr. Réczey Istvánné, Gyalai-Korpos Miklós
III. helyezett: Bajcsi Nikolett (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Élelmiszer romlási folyamatokból izolált Candida zeylanoides törzsek lipáz termelése
Témavezetők: Prof. Dr. Maráz Anna, Dr. Vladimir Mrša, Dr. Renata Teparić, Dr. Belák Ágnes
MÉTE különdíj: Szabó Edina (III. évfolyam, DE-AGTC MÉK, Debrecen)
Akácméz alaptulajdonságainak változása különböző cukortermékek hatására
Témavezetők: Borbélyné dr. Varga Mária, Czipa Nikolett
4. Biokémiai, biotechnológiai és élelmiszerbiztonsági szekció II.
I. helyezett: Németh Anikó (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Bifidobacterium lactis eredetű α-galaktozidáz enzimpreparátum előállításaés rögzítése
Témavezető: Rezessyné dr. Szabó Judit
II. helyezett: Körmöczi Péter (I. évfolyam, MSc. SZTE-TTIK, Szeged)
Cseh Tímea (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)
Termesztett laskagomba zöldpenészes fertőzését okozó Trichoderma törzsek ökofiziológiai, enzimológiai és epidemiológiai vizsgálata
Témavezető: Dr. Kredics László
III. helyezett: Takács Mónika (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)
Enzimes emésztés és keményítő hőkezelés monitorozásának lehetőségei RVA módszer alkalmazásával
Témavezetők: Bachrathyné dr. Gelencsér Tímea, Prof. Dr. Salgó András
MÉTE különdíj: Kotogán Alexandra (III. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)
Fonalas gombák extracelluláris lipáztermelésének vizsgálata
Témavezetők: Dr. Papp Tamás, Takó Miklós
5. Élelmiszertechnológia (növényi eredetű termékeket feldolgozó) szekció I.
I. helyezés: Frank Péter (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Technológiai kísérletek a búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentésére
Témavezetők: Prof. Dr. Véha Antal, Dr. Gyimes Ernő
II. helyezés: Fekete Henrietta (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Multirezisztens alma fajtajelöltek szárításra való alkalmasságának vizsgálata
Témavezetők: Nótin Beatrix, Stégerné dr. Máté Mónika
III. helyezés: Bagdi Attila (II. évfolyam, MSc. BME-ABÉT, Budapest)
Szatmári Márta (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)
Magyar köles fajták fehérje-összetétele, táplálkozástani értékei, a hántolás hatása és a köles reológiai tulajdonságai
Témavezető: Dr. Tömösközi Sándor
MÉTE különdíj: Tompa Niké (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Szombati Mátyás (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Enzimek alkalmazása minőségi száraztészták előállítására
Témavezető: Prof. Dr. Kovács Erzsébet T.
6. Élelmiszertechnológia (növényi eredetű termékeket feldolgozó) szekció II.
I. helyezett: Kovács Anna (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Egészségtudatos étrendbe illeszthető majonéz termék kifejlesztése
Témavezetők: Dr. Somogyi László, Soós Anita
II. helyezett: Szekrényes Anikó (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Vajkrémek vizsgálata különböző állománymérési módszerekkel
Témavezetők: Zeke Ildikó, Juhász Réka
III. helyezett: Szöllősi Attila (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)
Prebiotikus töltelékkrém kifejlesztése
Témavezető: Badakné Dr. Kerti Katalin
MÉTE különdíj: Albert Krisztina (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)
Cirokból kiinduló malátázási és cefrézési technológiák kidolgozása gluténmentes sör előállításához
Témavezető: Kiss Zsuzsanna
7. Élelmiszertechnológia (állati eredetű termékeket feldolgozó) szekció I.
I. helyezett: Polgár Virág (V. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)
Az alapanyag-tej transzglutamináz-enzimmel történő kezelésének vizsgálata a félkemény sajtok gyártásában
Témavezetők: Prof. Dr. Szigeti Jenő, Dr. Kovács Árpád
II. helyezett: Kozits Szabina (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Növényi eredetű rostokkal és fehérjékkel előállított joghurtok vizsgálata
Témavezető: Koncz Kálmánné dr.
III. helyezett: Barakonyi Sándor (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Ömlesztett tejszínes kockasajt állomány tulajdonságainak vizsgálata
Témavezetők: Baráné Dr. Herczegh Ottília, Dr. Gerőné Nagy Katalin
MÉTE különdíj: Horváth Anett (III. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)
Szomatikus sejtszám vizsgálatok
Témavezetők: Dr. Gulyás László, Orbán Martina
8. Élelmiszertechnológia (állati eredetű termékeket feldolgozó) szekció II.
I. helyezett: Lobár Péter (II. évfolyam, MSc. SZTE-MK, Szeged)
Húsipari szárítás és érlelés tervezése Excel környezetben
Témavezető: Prof. Dr. Rajkó Róbert
II. helyezett: Nyárs Klaudia (V. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)
A sütésnél használt olajforrás hatása a megnövelt N-3 zsírsav tartamú tojásból készült ételek zsírsavösszetételére és fontosabb érzékszervi tulajdonságaira
Témavezető: Dr. Tóth Tamás
III. helyezett: Nagy Marietta (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Vagdalthús konzervek minőségi problémáinak vizsgálata
Témavezető: Juhász Réka
MÉTE különdíj: Radványi Dalma (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Tojásfehérje habok stabilitásának növelése
Témavezető: Juhász Réka
9. Élelmiszeripari műveletek és környezettechnika szekció I.
I. helyezett: Dénes Kálmán (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Csicsóka alapú bioetanol előállításának fokozása kevert kultúrás erjesztéssel
Témavezető: Dr. Nguyen Duc Quang
II. helyezett: Bertalan Zsolt (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Kapillárcsöves kerámia membrán vizsgálata stabil olaj-víz emulzió szétválasztása során
Témavezetők: Dr. Márki Edit, Gáspár Igor, Dr. Koris András
III. helyezett: Szabó Ágnes (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Ultrahangos kezelés hatásának vizsgálata állati eredetű termékek esetében
Témavezetők: Vén Csilla, Dr. Friedrich László Ferenc
MÉTE különdíj: Kovács Mihály (III. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)
Tapasztalati összefüggések élelmiszerek viszkozitásának meghatározása
Témavezető: Dr. Dóka Ottó
10. Élelmiszeripari műveletek és környezettechnika szekció II.
I. helyezett: Polgár Anikó (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
A mikrohullámú kezelések hatásának vizsgálata pektin enzimes lebontása során
Témavezetők: Prof. Dr. Hodúr Cecília, Beszédes Sándor
II. helyezett: Kósa Adrienn (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Élelmiszeripari szennyvíziszapok mikrohullámú kezelésének vizsgálata
Témavezetők: Prof. Dr. Hodúr Cecília, Beszédes Sándor
III. helyezett: Jaczina Milán (V. évfolyam, BME-VBK, Budapest)
Kiriakov Szilvia (V. évfolyam, BME-VBK, Budapest)
Lignocellulóz alapú desztillációs maradék biogázosítása
Témavezetők: Dr. Réczey Istvánné, Ola Wallberg, Dr. Dienes Dóra
MÉTE különdíj: Lengyel Anita (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)
Tóth Kristóf (I. évfolyam MSc. BCE-ÉTK, Budapest)
Hűtött és fagyasztott élelmiszerek hőmérsékletváltozásának nyomonkövetése
Témavezetők: Dr. Friedrich László Ferenc, Dr. Balla Csaba
11. Élelmiszeripari gazdaságtani szekció
I. helyezett: Szűcs Ferenc István (IV. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Vetró Attila (IV. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
Szeged innovációs teljesítményének vizsgálata
Témavezető: Dr. Panyor Ágota
II. helyezett: Kenesei György (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)
Vákuumfőzés – innovatív technológia alkalmazása a hazai vendéglátásban és közétkeztetésben
Témavezető: Polyákné dr. Fehér Katalin
III. helyezett: Solymár Dániel (II. évfolyam, SZIE-ÁOTK, Budapest)
A magyar fogyasztók élelmiszer-biztonsági kockázatészlelése 2009 legjelentősebb eseményeinek tükrében
Témavezetők: Dr. Visnyei László, Dr. Kasza Gyula
MÉTE különdíj: Görög Georgina (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)
A vállalatok társadalmi felelőssége Magyarországon
Témavezető: Dr. Marosi Tibor
12. Méréstechnikai, műszaki, informatikai szekció
I. helyezett: Szöllősi Dániel (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)
Hőmérséklet hatása modelloldatok és almalevek elektronikus nyelvvel mért eredményire
Témavezetők: Prof. Dr. Fekete András, Kovács Zoltán
II. helyezett: Fehér Zsuzsanna (IV. évfolyam, BME-VBK, Budapest)
Gabonák minőségi és mennyiségi elemzése diszperziós és Fuorier-transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel, különös tekintettel a bioaktív komponensekre
Témavezető: Dr. Gergely Szilveszter
III. helyezett: Csikós Sándor (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)
Pneumatikus aktuátorok csúszómód szabályozása PLC-vel
Témavezetők: Dr. Gyeviki János, Sárosi József
MÉTE különdíj: Pataki Ádám Gábor (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)
Tojásfehérje lében kíméletes hőtartás során bekövetkező változások vizsgálata NIR és DSC módszerrel
Témavezetők: Dr. Friedrich László Ferenc, Németh Csaba
A díjazottaknak gratulálunk és további sok sikert kívánunk a munkájukhoz.