Bezár

Hírarchívum

A sómentes chipstől a pálinka-marketingig

A sómentes chipstől a pálinka-marketingig

2010. május 10.
8 perc

A szegedi Mérnöki Karon rendezték az országos élelmiszer-tudományi diákköri konferenciát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel száz dolgozattal neveztek be öt egyetem diákjai az idén a SZTE Mérnöki Karán tartott országos MÉTE OTDK-ra. A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület Országos Tudományos Diákköri Konferenciáját kétévente rendezik meg – ezúttal Szeged volt a házigazda, 2010. május 6-án, csütörtökön.

A tudományos versenyen a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szent István Egyetem hallgatói vettek részt, a SZTE részéről a Mérnöki Kar mellett a Mezőgazdasági és a Természettudományi és Informatikai Kar diákjai is megmérettették magukat.

A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára, Prof. Dr. Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, a MÉTE elnöke, Prof. Dr. Véha Antal, az SZTE MK dékánja, a MÉTE ügyvezető elnöke.

A dolgozatok a következő tudományterületeket ölelték fel: élelmiszerkémia, mikrobiológia, biokémia, biotechnológia, élelmiszerbiztonság, élelmiszertechnológia (növényi és állati eredetű termékek feldolgozása), élelmiszeripari műveletek, környezettechnika, élelmiszeripari gazdaságtan, méréstechnika, informatika.

 

A díjazott dolgozatok a következők lettek: 

A Magyar Rektori Konferencia különdíját

Frank Péter (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Technológiai kísérletek a búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentésére c. előadása nyerte.

 

1. Élelmiszerkémiai és mikrobiológiai szekció I.

I. helyezett: Virágh Máté (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Élelmiszertartósításban alkalmazható Rhizopus microsporus var. oligosporus antimikrobiális peptidek létrehozása

Témavezetők: Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, Dr. Galgóczi László

II. helyezett: Nagy Ádám (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Különböző kajszifajták antioxidáns hatásáért felelős molekulák feltérképezése

Témavezetők: Dr. Abrankó László, Dr. Hegedűs Attila  

III. helyezett: Juhász Daniella (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Ismert allélösszetételű búzaminták minősítése mikromódszerek alkalmazásával

Témavezetők: Dr. Tömösközi Sándor, Kormosné Bugyi Zsuzsanna, Balázs Gábor

MÉTE különdíj: Kovács Géza (I. évfolyam, MSc. DE-AGTC, Debrecen)

Olajos magvak zsírsavösszetételében pörkölés hatására bekövetkező változások vizsgálata

Témavezető: Borbélyné dr. Varga Mária

 

2. Élelmiszerkémiai és mikrobiológiai szekció II.

I. helyezett: Hanyi Nóra (III. évfolyam, DE-AGTC MÉK, Debrecen)

A magyar borok nehézfémtartalma

Témavezetők: Prof. Dr. Győri Zoltán, Dr. Sipos Péter

II. helyezett: Lénárt József (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Sajtok zsír- és fehérje-tartalmának meghatározása FT-NIR spektroszkópiával

Témavezetők: Dr. Dernovics Mihály, Dr. Fodor Marietta, Gillay Zoltán

III. helyezett: László Gábor (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Illóolajok és illóolaj kombinációk hatása a Bacillus subtilis vegetatív sejtjeire

Témavezető: Dr. Krisch Judit

MÉTE különdíj: Vas István (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Gyümölcstörkölyök antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságainak változása hosszú távú tárolás során

Témavezető: Dr. Krisch Judit

 

3. Biokémiai, biotechnológiai és élelmiszerbiztonsági szekció I.

I. helyezett: Hajas Lívia (IV. évfolyam, MSc. BME-ABÉT, Budapest)

Török Kitti (VIII. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Élelmiszer-feldolgozási folyamat allergén fehérjékre gyakorolt hatásának vizsgálata módszervalidálási protokoll fejlesztéséhez

Témavezetők: Dr. Tömösközi Sándor, Kormosné Bugyi Zsuzsanna  

II. helyezet: Mareczky Zoltán (I. évfolyam, MSc. BME-VBK, Budapest)

Trichoderma reesei mutánsok celluláz termelésének vizsgálata

Témavezetők: Dr. Réczey Istvánné, Gyalai-Korpos Miklós  

III. helyezett: Bajcsi Nikolett (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Élelmiszer romlási folyamatokból izolált Candida zeylanoides törzsek lipáz termelése

Témavezetők: Prof. Dr. Maráz Anna, Dr. Vladimir Mrša, Dr. Renata Teparić, Dr. Belák Ágnes

MÉTE különdíj: Szabó Edina (III. évfolyam, DE-AGTC MÉK, Debrecen)

Akácméz alaptulajdonságainak változása különböző cukortermékek hatására

Témavezetők: Borbélyné dr. Varga Mária, Czipa Nikolett

 

4. Biokémiai, biotechnológiai és élelmiszerbiztonsági szekció II.

I. helyezett: Németh Anikó (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Bifidobacterium lactis eredetű α-galaktozidáz enzimpreparátum előállításaés rögzítése

Témavezető: Rezessyné dr. Szabó Judit

II. helyezett: Körmöczi Péter (I. évfolyam, MSc. SZTE-TTIK, Szeged)

Cseh Tímea (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Termesztett laskagomba zöldpenészes fertőzését okozó Trichoderma törzsek ökofiziológiai, enzimológiai és epidemiológiai vizsgálata

Témavezető: Dr. Kredics László

III. helyezett: Takács Mónika (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Enzimes emésztés és keményítő hőkezelés monitorozásának lehetőségei RVA módszer alkalmazásával

Témavezetők: Bachrathyné dr. Gelencsér Tímea, Prof. Dr. Salgó András

MÉTE különdíj: Kotogán Alexandra (III. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Fonalas gombák extracelluláris lipáztermelésének vizsgálata

Témavezetők: Dr. Papp Tamás, Takó Miklós

 

5. Élelmiszertechnológia (növényi eredetű termékeket feldolgozó) szekció I.

I. helyezés: Frank Péter (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Technológiai kísérletek a búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentésére

Témavezetők: Prof. Dr. Véha Antal, Dr. Gyimes Ernő

II. helyezés: Fekete Henrietta (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Multirezisztens alma fajtajelöltek szárításra való alkalmasságának vizsgálata

Témavezetők: Nótin Beatrix, Stégerné dr. Máté Mónika

III. helyezés: Bagdi Attila (II. évfolyam, MSc. BME-ABÉT, Budapest)

Szatmári Márta (IV. évfolyam, BME-ABÉT, Budapest)

Magyar köles fajták fehérje-összetétele, táplálkozástani értékei, a hántolás hatása és a köles reológiai tulajdonságai

Témavezető: Dr. Tömösközi Sándor

MÉTE különdíj: Tompa Niké (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Szombati Mátyás (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Enzimek alkalmazása minőségi száraztészták előállítására

Témavezető: Prof. Dr. Kovács Erzsébet T.

 

6. Élelmiszertechnológia (növényi eredetű termékeket feldolgozó) szekció II.

I. helyezett: Kovács Anna (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Egészségtudatos étrendbe illeszthető majonéz termék kifejlesztése

Témavezetők: Dr. Somogyi László, Soós Anita

II. helyezett: Szekrényes Anikó (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Vajkrémek vizsgálata különböző állománymérési módszerekkel

Témavezetők: Zeke Ildikó, Juhász Réka

III. helyezett: Szöllősi Attila (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Prebiotikus töltelékkrém kifejlesztése

Témavezető: Badakné Dr. Kerti Katalin

MÉTE különdíj: Albert Krisztina (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Cirokból kiinduló malátázási és cefrézési technológiák kidolgozása gluténmentes sör előállításához

Témavezető: Kiss Zsuzsanna

 

7. Élelmiszertechnológia (állati eredetű termékeket feldolgozó) szekció I.

I. helyezett: Polgár Virág (V. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

Az alapanyag-tej transzglutamináz-enzimmel történő kezelésének vizsgálata a félkemény sajtok gyártásában

Témavezetők: Prof. Dr. Szigeti Jenő, Dr. Kovács Árpád

II. helyezett: Kozits Szabina (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Növényi eredetű rostokkal és fehérjékkel előállított joghurtok vizsgálata

Témavezető: Koncz Kálmánné dr.

III. helyezett: Barakonyi Sándor (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Ömlesztett tejszínes kockasajt állomány tulajdonságainak vizsgálata

Témavezetők: Baráné Dr. Herczegh Ottília, Dr. Gerőné Nagy Katalin

MÉTE különdíj: Horváth Anett (III. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

Szomatikus sejtszám vizsgálatok

Témavezetők: Dr. Gulyás László, Orbán Martina

 

8. Élelmiszertechnológia (állati eredetű termékeket feldolgozó) szekció II.

I. helyezett: Lobár Péter (II. évfolyam, MSc. SZTE-MK, Szeged)

Húsipari szárítás és érlelés tervezése Excel környezetben

Témavezető: Prof. Dr. Rajkó Róbert

II. helyezett: Nyárs Klaudia (V. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

A sütésnél használt olajforrás hatása a megnövelt N-3 zsírsav tartamú tojásból készült ételek zsírsavösszetételére és fontosabb érzékszervi tulajdonságaira

Témavezető: Dr. Tóth Tamás

III. helyezett: Nagy Marietta (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Vagdalthús konzervek minőségi problémáinak vizsgálata

Témavezető: Juhász Réka

MÉTE különdíj: Radványi Dalma (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Tojásfehérje habok stabilitásának növelése

Témavezető: Juhász Réka

 

9. Élelmiszeripari műveletek és környezettechnika szekció I.

I. helyezett: Dénes Kálmán (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Csicsóka alapú bioetanol előállításának fokozása kevert kultúrás erjesztéssel

Témavezető: Dr. Nguyen Duc Quang

II. helyezett: Bertalan Zsolt (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Kapillárcsöves kerámia membrán vizsgálata stabil olaj-víz emulzió szétválasztása során

Témavezetők: Dr. Márki Edit, Gáspár Igor, Dr. Koris András

III. helyezett: Szabó Ágnes (III. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Ultrahangos kezelés hatásának vizsgálata állati eredetű termékek esetében

Témavezetők: Vén Csilla, Dr. Friedrich László Ferenc

MÉTE különdíj: Kovács Mihály (III. évfolyam, NYME-MÉK, Mosonmagyaróvár)

Tapasztalati összefüggések élelmiszerek viszkozitásának meghatározása

Témavezető: Dr. Dóka Ottó

 

10. Élelmiszeripari műveletek és környezettechnika szekció II.

I. helyezett: Polgár Anikó (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

A mikrohullámú kezelések hatásának vizsgálata pektin enzimes lebontása során

Témavezetők: Prof. Dr. Hodúr Cecília, Beszédes Sándor

II. helyezett: Kósa Adrienn (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Élelmiszeripari szennyvíziszapok mikrohullámú kezelésének vizsgálata

Témavezetők: Prof. Dr. Hodúr Cecília, Beszédes Sándor

III. helyezett: Jaczina Milán (V. évfolyam, BME-VBK, Budapest)

Kiriakov Szilvia (V. évfolyam, BME-VBK, Budapest)

Lignocellulóz alapú desztillációs maradék biogázosítása

Témavezetők: Dr. Réczey Istvánné, Ola Wallberg, Dr. Dienes Dóra

MÉTE különdíj: Lengyel Anita (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Tóth Kristóf (I. évfolyam MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Hűtött és fagyasztott élelmiszerek hőmérsékletváltozásának nyomonkövetése

Témavezetők: Dr. Friedrich László Ferenc, Dr. Balla Csaba

 

11. Élelmiszeripari gazdaságtani szekció

I. helyezett: Szűcs Ferenc István (IV. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Vetró Attila (IV. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

Szeged innovációs teljesítményének vizsgálata

Témavezető:   Dr. Panyor Ágota

II. helyezett: Kenesei György (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Vákuumfőzés – innovatív technológia alkalmazása a hazai vendéglátásban és közétkeztetésben

Témavezető: Polyákné dr. Fehér Katalin

III. helyezett: Solymár Dániel (II. évfolyam, SZIE-ÁOTK, Budapest)

A magyar fogyasztók élelmiszer-biztonsági kockázatészlelése 2009 legjelentősebb eseményeinek tükrében

Témavezetők: Dr. Visnyei László, Dr. Kasza Gyula

MÉTE különdíj: Görög Georgina (III. évfolyam, SZTE-MK, Szeged)

A vállalatok társadalmi felelőssége Magyarországon

Témavezető: Dr. Marosi Tibor

 

12. Méréstechnikai, műszaki, informatikai szekció

I. helyezett: Szöllősi Dániel (V. évfolyam, BCE-ÉTK, Budapest)

Hőmérséklet hatása modelloldatok és almalevek elektronikus nyelvvel mért eredményire

Témavezetők: Prof. Dr. Fekete András, Kovács Zoltán

II. helyezett: Fehér Zsuzsanna (IV. évfolyam, BME-VBK, Budapest)

Gabonák minőségi és mennyiségi elemzése diszperziós és Fuorier-transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel, különös tekintettel a bioaktív komponensekre

Témavezető: Dr. Gergely Szilveszter

III. helyezett: Csikós Sándor (V. évfolyam, SZTE-TTIK, Szeged)

Pneumatikus aktuátorok csúszómód szabályozása PLC-vel

Témavezetők: Dr. Gyeviki János, Sárosi József

MÉTE különdíj: Pataki Ádám Gábor (I. évfolyam, MSc. BCE-ÉTK, Budapest)

Tojásfehérje lében kíméletes hőtartás során bekövetkező változások vizsgálata NIR és DSC módszerrel

Témavezetők: Dr. Friedrich László Ferenc, Németh Csaba

 

A díjazottaknak gratulálunk és további sok sikert kívánunk a munkájukhoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek