SZTE Info
MTA

MTA elismerések szegedi oktatóknak

A Szegedi Tudományegyetem két tudósát az Akadémia rendes, egyet pedig levelező tagjává választott az MTA közgyűlése hétfőn.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harminckilenc rendes és harminc levelező taggal bővült május 3-án a Magyar Tudományos Akadémia. Az alapszabály szerint rendes tagként az a magyar állampolgárságú levelező tag választható meg, aki levelező tagságának elnyerése óta jelentős tudományos eredményeket ért el.

A Szegedi Tudományegyetemről az MTA rendes tagjává választották Prof. Dr. Szabó Gábor egyetemi tanárt (TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék). Ugyancsak rendes taggá választották Dr. Vígh László biokémikust, az MTA Biológiai Központ stratégiai főigazgató-helyettesét, aki az SZTE címzetes egyetemi tanára.

Levelező taggá választották Dr. Hermecz Istvánt, aki a sanofi-aventis/Chinoin senior direktora, a Chinoin–BME kihelyezett Gyógyszeripari Tanszék vezetője, a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi tanára, a BME és a Szegedi Tudományegyetem magántanára.

A Szegedi Tudományegyetem akadémikusainak névsorát itt tekinthetik meg

 

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke több elismerést is átadott a május 3-i közgyűlésen. A kitüntetettek között szegedi szakembereket is találunk.

Akadémiai Díjjal ismerték el Kemény Lajost, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát, illetve Tomka Bélát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docensét.

(a felhasznált kép forrása: Wikimedia commons)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.