SZTE Info

Tíz éves a Hungarológiai Nyári Egyetem

Az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központja Szőnyi György Endre professzor vezetésével 2010 nyarán tizedik alkalommal rendezi meg hungarológiai nyári egyetemét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Központ célja kettős. Egyrészt a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát közvetíti külföldiek számára, másrészt magyar egyetemi hallgatókat képez arra, hogy ezt szakszerűen műveljék. A Központ egész éves és nyári programjaiban külföldi és magyar hallgatók az országban egyedi módon tanulnak együtt, teljes integrációban. A sikeres akkreditáció után 2010 szeptemberétől a Központ indíthatja Magyarország első angol nyelvű, hungarológiai mesterképzését.

Immár tizedik éve rendezik meg a nyári egyetemet, melyre általában 40-50 diák érkezik, többek között a Magyar Ösztöndíj Bizottság és az európai Erasmus programok támogatásával. A négy hetes itenzív magyar nyelvtanulást angol nyelvű szakelőadások, változatos kulturális programok és kirándulások egészítik ki. Idén első ízben – a Balassi Intézet támogatásával – egy hét napos szuperintenzív programra is sor kerül, amelynek témája a vizuális kultúra Magyarországon.

A program oktatási helyszíne a Hungarológia Központ az SZTE Irinyi épületében, idõtartama: július 26 – augusztus 20. Információ: Bata Ágnes programmenedzser és Szõnyi György Endre igazgató (Tel: 544685, E-mail: bata@hstud.u-szeged.hu, geszonyi@hstud.u-szeged.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • december 9. 08:00 - 20. 23:59
  • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
  • 2020. január 8.
    17:00 - 18:30
    Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.