SZTE Info

Tíz éves a Hungarológiai Nyári Egyetem

Az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központja Szőnyi György Endre professzor vezetésével 2010 nyarán tizedik alkalommal rendezi meg hungarológiai nyári egyetemét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Központ célja kettős. Egyrészt a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát közvetíti külföldiek számára, másrészt magyar egyetemi hallgatókat képez arra, hogy ezt szakszerűen műveljék. A Központ egész éves és nyári programjaiban külföldi és magyar hallgatók az országban egyedi módon tanulnak együtt, teljes integrációban. A sikeres akkreditáció után 2010 szeptemberétől a Központ indíthatja Magyarország első angol nyelvű, hungarológiai mesterképzését.

Immár tizedik éve rendezik meg a nyári egyetemet, melyre általában 40-50 diák érkezik, többek között a Magyar Ösztöndíj Bizottság és az európai Erasmus programok támogatásával. A négy hetes itenzív magyar nyelvtanulást angol nyelvű szakelőadások, változatos kulturális programok és kirándulások egészítik ki. Idén első ízben – a Balassi Intézet támogatásával – egy hét napos szuperintenzív programra is sor kerül, amelynek témája a vizuális kultúra Magyarországon.

A program oktatási helyszíne a Hungarológia Központ az SZTE Irinyi épületében, idõtartama: július 26 – augusztus 20. Információ: Bata Ágnes programmenedzser és Szõnyi György Endre igazgató (Tel: 544685, E-mail: bata@hstud.u-szeged.hu, geszonyi@hstud.u-szeged.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.