SZTE Info
evezos

Hamarosan kezdődik az egyetemi evezős-vb Szegeden

Augusztus 13-15. között Szeged, a Szegedi Tudományegyetem ad otthont az egyetemi-főiskolai evezős világbajnokságnak. A rangos viadalt a Maty-éri vízicentrumban rendezik meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XI. Egyetemi-Főiskolai Evezős-világbajnokságra 27 ország nevezett, s a szervezőbizottság számításai szerint mintegy 500 sportoló indul majd el a különböző versenyszámokban. A név szerinti nevezések is hamarosan zárulnak, az előkészületek remekül haladnak az egyetemen és a Maty-éri olimpiai központban is, ahol nemrégiben a kajak-kenusok és az evezősök számára is felnőtt országos bajnokságot rendeztek.

A világbajnokságon a következő 27 ország evezősei küzdenek majd meg egymással: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Csehország, Dél-Afrika, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Írország, Kanada, Kína, Lengyelország, Monaco, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Srí Lanka, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Új-Zéland. A hírek szerint a legerősebb összeállításban érkeznek a sportág legjobbjai között számon tartott britek, akik igyekeznek megbosszulni a májusi Szeged – Cambridge regattán elszenvedett vereséget.

A világbajnokságra augusztus 13-15. között (péntek-vasárnap) kerül sor. A selejtezőket augusztus 13-án 10 és 16 óra között rendezik, majd 19 órakor következik az ünnepélyes megnyitó a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Augusztus 14-én 10 órától a középfutamokkal és középdöntőkkel, majd délután a C és a B döntőkkel folytatódik a program. A legnagyobb érdeklődéssel várt futamok, az A döntők augusztus 15-én 10 órakor kezdődnek, majd 12.30-kor a záróünnepséggel fejeződik be a nagyszabású esemény.

A Maty-éren nemcsak a szervezők és a segítők között láthatunk majd SZTE-s diákokat: egyetemünk hallgatói közül több evezős jó eséllyel pályázik arra, hogy tagja legyen a magyar nyolcasnak, illetve a könnyűsúlyú négyesnek. +A versenyeket mindhárom napon ingyen tekinthetik meg az érdeklődők, belépőjegyet nem szednek a rendezők. A kilátogatókat természetesen büfével is várják. Augusztus 14-én kerékpáros programmal egészül ki a rendezvény a Szegedi Sport és Fürdők Kft. jóvoltából.
További hírek, információk és a teljes menetrend a világbajnokság hivatalos weboldalán: http://www.wucrowing2010.hu/.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.