SZTE Info

sajtotajekoztato_felveteli_2010

Felvételi: 300 elsőssel több az SZTE-n, mint tavaly

Jól „vizsgázott” a Szegedi Tudományegyetem, összességében mintegy háromszáz hallgatóval többet sikerült felvennie az intézménynek, mint tavaly.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ponthatárok 2010 sajtótájékoztatóBár az universitas ezzel elégedett lehet, az országos szinten immár végképp tarthatatlanná vált tanárhiánnyal neki is szembe kell néznie – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. 

6215 államilag finanszírozott és 1985 költségtérítéses hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől az SZTE-n – közölte Pukánszky Béla, az egyetem oktatási rektorhelyettese. Vannak kiugró számok, így például a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar jelentősen gyarapodott hallgatókkal, a felsőfokú szakképzései is népszerűek.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni pótfelvételire, ekkor már a fennmaradó helyekre csak költségtérítésesként lehet bekerülni. A legtöbb kar hirdet majd pótfelvételit, a népszerű szakok közül viszont vélhetően több nem él már ezzel az eséllyel, így például az informatika szak valószínűleg nem felvételiztet újra.

Az utóbbi két évben az államilag finanszírozottak számának csekély mértékű csökkenése és a költségtérítésesek növekedése volt megfigyelhető, örvendetes, hogy idén ez az arány megfordult – összegzett Szabó Gábor rektor.

A pontszámátlagok tendenciálisan növekedtek, így átlagosan 350 körüli pontszámmal lehetett bejutni az egyetemre. Szabó Gábor ugyanakkor hangsúlyozta: a legalsó ponthatár mindig statisztikai adat, nincs igazi jelentősége.

A sajtótájékoztatón azt is közölték, az informatikai-műszaki képzési területre jelentkezők száma biztatóan emelkedik. Államilag támogatott helyre az országban a legtöbb hallgatót –1536 diákot – a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karára vették fel.

Nem speciálisan csak a szegedi egyetemet érintő probléma, a rektor és a rektorhelyettes pénteki sajtótájékoztatóján mégis kitért a tanárképzés katasztrofális helyzetét mutató számadatokra. „A természettudományos tanárképzés lényegében megszűnt” – közölte Szabó Gábor. 15 tanárjelöltet vettek fel erre a területre, 8 matematika-, 3 biológia- és 4 földrajztanárt. Régóta kongatják a fizikatanárok vészharangját, idén egyetlen hallgató sem lesz. A Bologna-típusú tanárképzés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hasonló gondok fognak jelentkezni hamarosan a bölcsészterületen is. Ezért a rendszer sürgős felülvizsgálásra szorul – hangsúlyozta a rektor. Az oktatáspolitikára vár a strukturális változás megoldása, de legalább ilyen fontos a tartalmi megújítás is, amely pedig a felsőoktatás feladata lesz. A Bologna felesleges formális korlátokat szab a képzésnek, nem kérdés immár a változtatás szükségessége, csak az, mikor következik ez be – emelte ki Szabó Gábor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében