SZTE Info

Az Agrárgazdasági Világfórumon járt az SZTE csapata

Az ötödik helyen végzett a Bostonban, a XX. Agrárgazdasági Világfórum és Tudományos Szimpózium keretében megrendezett hallgatói esettanulmány-versenyen egyetemünk csapata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

TN_agroinformA június 19-22-e között megtartott világfórum központi témája a globális élelmiszerrendszerek új irányzatai volt. Az esettanulmány-versenyen a kaliforniai vízhiányra kellett megoldási lehetőségeket kidolgozni az indulóknak. A Szegedi Tudományegyetem csapatában: Jani Renáta (Mérnöki Kar), Rózsavölgyi Árpád (Mérnöki Kar), Sprok Marcell (Mérnöki Kar) és Balogh Ádám (Gazdaságtudományi Kar) kapott helyet. Felkészítő tanárként Dr. Panyor Ágota, a Mérnöki Kar főiskolai docense segítette őket.

Az esettanulmány-versenyen 13 csapat indult, jellemzően az Amerikai Egyesült Államokból, valamint Kanadából, Brazíliából. A holland résztvevők mellett másik európaiként az SZTE csapata képviselte Magyarországot (intézményünk az elmúlt évben Budapesten 3. helyezést szerzett).

A versenyen teammunka keretében kellett elkészíteni Kalifornia vízellátási helyzetelemzését mikro- és makroszinten. Mikroszinten egy konkrét mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozás üzleti termékportfóliójának újrapozicionálást kellett elvégezni, a mezőgazdasági termékszerkezet átalakítására javaslatokat felvázolni, illetve a vízhez való hozzájutás feltételeit és a lehetséges megoldási javaslatokat feltérképezni. Makroszinten elsődleges prioritást élvezve a folyamatosan növekvő lakosság vízellátásának biztosítására javaslatokat kellett megfogalmazni, és emellett a klímaváltozás okozta, a mezőgazdaságban óriási problémát jelentő csapadékcsökkenésre alkalmazható megoldási lehetőségek bemutatása volt a feladat.

Az esettanulmány-feladat megoldására a teamnek 4 órás időkeret állt rendelkezésre, amely idő alatt prezentációt és vezetői összefoglalót is kellett készíteni. Ezt követően bírálóbizottság előtt kellett bemutatni megoldási javaslataikat, és a felmerülő kérdésekre válaszolni és magyarázatokat adni.

Az SZTE csapata végül minimális pontszámkülönbséggel az 5. helyen végzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.