SZTE Info

Megszülettek a Mérnöki Kar első mesterdiplomái

Átadták az első mesterdiplomákat a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, több mint egy tucat arra érdemesült végzős szerzett okleveles MSc élelmiszermérnök végzettséget az intézet falai között.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
_MG_3102R
Fotó: Segesvári Csaba
A Mérnöki Kar portfóliójában elsősorban csak egyetemi alapszakok szerepeltek, de 2008 óta elkezdték keresztfélévben a mesterszakokat is, amely egy lényeges minőségi áttörést is jelentett – mondta a február 12-i ünnepségen Véha Antal, a kar dékánja. Jelenleg már a harmadik mesterképzés akkreditálása van folyamatban: az élelmiszermérnök és a vidékfejlesztő agrármérnök mellett immár engedélyeztetés alatt van a gazdasági agrármérnök mesterszak is. Az élelmiszermérnöki kimenetnek lesz egy másik mesterszakja, az élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnök – ennek a képzésnek a funkcionális, egészségvédő élelmiszerek korában valószínűleg igen nagy keletje lesz – érvelt a dékán.

Az élelmiszermérnöki képzésben ez év folyamán megalapítják és a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) elé terjesztik az élelmiszer-tudományi doktori iskola szervezetét is, amely várhatóan 2012-ben, az akkor ötvenéves évfordulóját ülő kar számára újabb tudományos elismertséget fog okozni.

Szabó Gábor, az SZTE rektora, a Mérnöki Kar intézetvezető egyetemi tanára kiemelte: különösen elismerésre méltó az MK vonatkozásában, hogy képzéseit kooperációban valósítja meg, részben az egyetemen belül – a Természettudományi és Informatikai Karral, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karral, illetve a Mezőgazdasági Karról is tanítanak itt kollégák –, részben pedig országos együttműködésekben is részt vesz az intézmény. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel kötött megállapodás értelmében például tavaly szeptembertől alapszakon had-, biztonságtechnikai, illetve biztonságpolitikai mérnököket képeznek, a 2010-es őszi félévtől pedig a nemzetvédelmi egyetem leendő közlekedésmérnökeinek és gépészmérnökeinek is otthont ad a kar. Épp ezért a magyar felsőoktatásban egyedülállóan a Szegedi Tudományegyetem ad ki minden képzési területen alapdiplomát – hangsúlyozta a rektor. A professzor a kari diplomákról szólva úgy fogalmazott, bizonyára akár a Kecskemétre költöző Mercedes-autógyár vagy a Szegeden megépülő szuperlézer-kutatóközpont is nagy hasznát veszi majd az itt végzett szakembereknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.