SZTE Info

Kálloy Pesti álma a TIK-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A színészként és rendezőként ismert Kálloy Molnár Péter második lemeze, a Pesti álom bemutató koncertturnéjának első állomásaként február 12-én Szegeden, az SZTE TIK Kongresszusi termében ad koncertet. Első, A nő után című lemezéhez hasonlóan a Pesti álom szövegeit is maga Kálloy írta, a zenei rendezést és gitárjátékot pedig régi barátjára, Hrutka Róbertre bízta.

A pop-rock műfajú lemez történeteket mesél el, a Kálloy Molnártól már az első lemezen megszokott fanyar humorral és megdöbbentő költőiséggel. A dalok ugyanúgy elférnek egy csendes kávéházi zeneként, vezetés közben vagy otthoni borozgatás mellé. Aki azonban figyelmesen hallgatja a szöveget is, új világ tárul fel előtte. A zenei aláfestést Hrutka Róbert zenekarának köszönhetjük: Borlai Gergő (dobok), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Giret Gábor (basszusgitár), Galambos Zoltán (zongora), Kalmus Felícián (cselló) és Orosz Zoltán (harmonika).

Szekeres Nikoletta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.