SZTE Info

Együttműködési megállapodás a Szegedi Tudományegyetem és a Potsdami Egyetem között

A Szegedi Tudományegyetem képviseletében 2010. január 4-től január 6-ig Prof. Dr. Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, Prof. Dr. Balogh Elemér alkotmánybíró, Dr. Karsai Krisztina közkapcsolati dékánhelyettes (ÁJTK), Dr. Görög Márta hallgatói és közkapcsolati igazgató, valamint Dr. Almási Ibolya koordinátor munkalátogatást tett a Potsdami Egyetem Jogi Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1997 januárjában indult el a két egyetem szoros együttműködésének és gondos előkészítésének köszönhetően egy német nyelvű jogi képzés a szegedi jogi karon. 12 év sikertörténetének megkoronázásaként Prof. Badó Attila rektorhelyettes és Dr. Sabine Kunst rektorasszony 2010. január 6-án együttműködési megállapodást írt alá.

ajtk_potsdam
Dr. Karsai Krisztina, Prof. Dr. Badó Attila, Dr. Sabine Kunst, Dr. Thomas Grünewald Prof. Dr. Hartmut Bauer

 

A két egyetem között kötött együttműködési megállapodásnak megfelelően a jelen szerződések célja az eddigi intézményi kapcsolatok és együttműködés továbbfejlesztése, különösképpen a jogászképzés, a kutatási tevékenységek valamint az egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók csereprogramjának területén. A több mint egy évtizedes munka középpontja a Német Gazdasági Jogi Képzés és azon magyar és német oktatók tevékenysége, amelynek köszönhetően a magyar joghallgatók és diplomások olyan karrier lehetőséghez jutnak, melyre a speciális képzés nélkül nem lenne lehetőségük. Az idegen nyelvű jogi képzés, reagálva a jelen kor nemzetközi szintű jogi kihívásáraira, olyan szaktudást biztosít, amelyet a hallgatók az európai munkaerőpiacon is hasznosítani tudnak.

ajtk_potsdam_1

Prof. Dr. Badó Attila, Dr. Sabine Kunst, Dr. Thomas Grünewald, Prof. Dr. Hartmut Bauer, Dr. Regina Neum-Flux

2010 őszétől kezdődően a DAAD egyedülálló módon támogatja a Német Gazdasági Jogi Képzést, amely nélkülözhetetlen feltétele a képzés szegedi továbbfejlesztésének.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.