Bezár

Hírarchívum

Egységben az erő: összefogás a szegedi tehetségekért

Egységben az erő: összefogás a szegedi tehetségekért

2010. február 25.
2 perc
Régóta foglalkoztatja a tehetséggondozás elkötelezettjeit, hogyan lehet a tömegképzésből a legjobbakat kiemelni. 2007-től a Szegedi Tudományegyetem az SZTE Szegedi Tehetségpont létrehozásával csatlakozott a tehetségpontok országos hálózatához. A szervezet célja, hogy ösztöndíj-lehetőségei és az egyetemi kiválóságokat támogató intézményei segítségével az universitas legjobbjait gyűjtse egybe.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Tehetségpont elsődlegesen ösztönözni szeretné az SZTE hallgatóit minél jobb tudományos, művészeti, tanulmányi és sporteredmények elérésére. Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes vezetésével megalakult a szegedi Tehetséggondozó Tanács, mely a Hallgatói és Közkapcsolati Igazgatósággal közösen hirdet meg különböző pályázatokat a doktoranduszprogramoktól a sportösztöndíjakig, a művészeti tevékenységekre kiírt pályázatoktól a Rotary Club Szeged Szent-Györgyi Albert ösztöndíjáig.

dsc_3198Minden új jelentkezőnek, aki a pont valamelyik pályázatán – megfelelve annak feltételeinek – részt vesz, nyitva áll a lehetőség, hogy a Tehetségponthoz csatlakozzon. Ha valaki egyszer bekerül ebbe a körbe, a diploma megszerzése után is nyitva állnak előtte a Tehetségpont kínálta lehetőségek.

„Az SZTE-n több szegedi tehetségeket támogató szervezet működik, nagy újdonság lenne, ha ezek erőit, energiát egy közös szervezetben, a Szegedi Tehetségpontban sikerülne egyesíteni” – vallja Sófi József, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója, a Tehetséggondozó Tanács tagja, a Tehetségpontbeli együttműködések szervezője. A különböző tehetséggondozó szervezetek csatlakozása folyamatos. 2008-tól létezik a Sófi-alapítvány ösztöndíjpályázatán résztvevőkből létrehozott ösztöndíjklub, melynek működéséből már világossá vált, mekkora igény mutatkozik a hallgatókat segítő szolgáltatásokra. 2009-ben Sófi József kezdeményezésére az alapítvány és az Eötvös Loránd Kollégium együtt is megkezdte a tagjaiknak különféle lehetőségeket nyújtó együttműködést – ez adta az ötletet, hogy a tehetséggondozó szervezeteket egy pontban egyesítsék.

A Tehetségpont a legjobbaknak ösztöndíjakat, anyagi támogatást kínál, de minden tagjának számos előnyt nyújt: ingyenes vagy kedvezményes színház- és sportbérletek, kiállítás-szervezés, banki és ügyvédi tanácsadás, kedvezményes lakáshitelek, gyakornoki lehetőségek, beajánlások munkahelyekre vagy kutatócsoportokba – csak néhány a szervezet támogatásai közül.

Sófi József azt is kiemeli: kezdettől fogva terveztek egy a Tehetségpont honlapjáról elérhető kiválósági listát, melyen eredményeik feltüntetésével az ösztöndíjpályázatokon legjobban szereplő hallgatókat gyűjtenék egybe. Ez fontos referenciát és elismertséget jelentene a hallgatóknak, és nem utolsósorban egyfajta együttműködést is elősegíthetne a Tehetségpont tagjai között, hiszen már a Sófi-ösztöndíjklubban is látszik, milyen nagy igény mutatkozik arra, hogy a legkiválóbb hallgatók interdiszciplináris projekteken dolgozzanak együtt.

Sófi József ugyanakkor felhívja a figyelmet: nagyon fontos a Tehetséggondozó Tanács munkája, de a legfontosabb tehetséggondozás mégis a tanszékeken és az intézetekben zajlik, ahol a témavezetők, oktatók, az adott téma legkiválóbb ismerői, szakértői végzik az utánpótlás-nevelést.

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek