Bezár

Hírarchívum

evezos_vb

Siker volt Szegeden az egyetemi evezős-vb

Siker volt Szegeden az egyetemi evezős-vb

2010. augusztus 16.
11 perc

Három napon át Szegedre, a Szegedi Tudományegyetemre figyelt a világ evezőssportja, itt, a csodálatos Maty-éri pályán rendezték ugyanis a 11. Egyetemi Evezős-világbajnokságot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

29 ország közel 400 evezőse, 139 hajóegység, 78 futam, 13 döntő! Ezek a számai a 11. Egyetemi Evezős Világbajnokságnak, melyet 2010. augusztus 13-15. között tartottak meg a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezőspályán a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Evezős Szövetség szervezésében, a Szegedi Tudományegyetem támogatásával. Valamennyi résztvevő elégedetten távozhatott, az SZTE a 2006-os fallabda-vb után ismét remek házigazdának bizonyult.

szegy02Dél-Afrikából, Ausztráliából, Argentínából, Kínából is érkeztek sportolók, de az egyik legnépesebb küldöttséget Európán kívülről Kanadából fogadták; természetesen a legtöbb induló hazánkból érkezett. A versenyen több friss világbajnok egység rajthoz állt, és kuriózumként a versenybírók között is meg lehetett találni Cambridge győztes kék nyolcasának egyik legendás tagját, és a svájci csapatban is érkezett egy szegedi családi gyökerekkel rendelkező vezető.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 32 olimpiai sportága közül szinte a legnépesebb és legnagyobb rendezvénye ez a világbajnokság, amelynek egyik főszervezője volt idén a Szegedi Tudományegyetem. Nem csak a szervezésben képviselték régiónkat, hiszen egy önálló szegedi négyes is rajthoz áll nemzeti színekben, már csak ezért is érdemes volt kilátogatni és szurkolni a Csongrád megyeieknek. A magyar csapat tagjai között is számtalan többszörös magyar válogatott és bajnok szállt vízre, akik azt várták, hogy a hazai közönség ismét pluszenergiákhoz juttatja őket.

A hivatalos megnyitót – melyet természetesen a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartottak pénteken – látványos sportolói felvonulás előzte a Széchenyi tér – Kárász utca – TIK útvonalon. A vállalkozó szelleműek a szombati középdöntőkre szervezetten kerékpárral is kitekerhettek a „két kerékkel a vb-re” program keretében, 9 óra 50-kor indultak a Huszár Mátyás rakpartról.

szegy04Az igazi evezős csemegére és legnagyobb szurkolásra a vasárnapi döntőkön számíthattunk. Az első döntőt 9:30-kor indították, a nyolcasok versenyére 12:06-kor került sor. A mieink két versenyszám kivételével minden számban indítottak egységet, s végül egy gyönyörű bronzéremmel zárták a viadalt. Férfi könnyűsúlyú négyesünk (Bartha Zoltán, Forrai Dávid, Veréb Dávid, Dumitrás István) állhatott föl a dobogó alsó fokára.

 

Női könnyűsúlyú egypár A döntő

Hajdú Zsuzsanna a tegnapi nap folyamán kiharcolta a döntős indulást, így érte szoríthattunk a az igen csak ellenszeles szeles pályán. 500 méternél a brit Lottie Burgess és a svájci Eliane Waser vezette a mezőnyt, Zsuzsi az 5. helyen haladt, a holland lánnyal nagy küzdelemben. 750 méternél a svájci átvette az első helyet a brit lánytól, harmadik helyen Franciaország evezett. Féltávhoz érve a svájci tudta növelni előnyét, a negyedik belga lányt üldözte Zsuzsi és a holland versenyző. 1500 méternél sem változtak a helyezések, Zsuzsi azonban keményen jött az oldalszél miatt nehézzé vált hatos pályán. A célban sem változott az eredmény, így a svájci lány vitte el az aranyérmet, Zsuzsi hatodikként zárta a versenyt.

Helyezési sorrend: Svájc, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Hollandia, Magyarország.

 

Női kétpár A döntő

Zsuzsi után rögtön egy újabb magyar csapatért szoríthattunk, az U23 VB 5. Sáska Bea-Tóth Evelin páros állt rajthoz a számban. A rajt után Ausztrália és Litvánia vezette a futamot, a magyar lányok az 5. helyen kezdték az ellenszél miatt igen hosszú pályát. 600 méternél a pozíciók változatlanok voltak, de féltávnál a litvánok már egy hajós előnyt szereztek, az észtek pedig átvették a második helyet az ausztráloktól. A pálya utolsó 350 méteréhez a litván lányok értek elsőként, az észtekkel a sarkukban, a harmadik helyért nagy harc volt az ausztrálok és a lengyelek közt, a magyar lányok az olasz csapattal küzdöttek.

A végső sorrend Litvánia, Észtország, Ausztrália, Lengyelország, Magyarország, Olaszország lett.

Női könnyűsúlyú egypár A döntő

Hajdú Zsuzsi a tegnapi nap folyamán kiharcolta a döntős indulást, így érte szoríthattunk a az igen csak ellenszeles szeles pályán. 500 méternél a brit Lottie Burgess és a svájci Eliane Waser vezette a mezőnyt, Zsuzsi az 5. helyen haladt, a holland lánnyal nagy küzdelemben. 750 méternél a svájci átvette az első helyet a brit lánytól, harmadik helyen Franciaország evezett. Féltávhoz érve a svájci tudta növelni előnyét, a negyedik belga lányt üldözte Zsuzsi és a holland versenyző. 1500 méternél sem változtak a helyezések, Zsuzsi azonban keményen jött az oldalszél miatt nehézzé vált hatos pályán. A célban sem változott az eredmény, így a svájci lány vitte el az aranyérmet, Zsuzsi hatodikként zárta a versenyt.

Svájc, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Hollandia, Magyarország.

 

Női kétpár A döntő

Zsuzsi után rögtön egy újabb magyar csapatért szoríthattunk, az U23 VB 5. Sáska Bea-Tóth Evelin páros állt rajthoz a számban. A rajt után Ausztrália és Litvánia vezette a futamot, a magyar lányok az 5. helyen kezdték az ellenszél miatt igen hosszú pályát. 600 méternél a pozíciók változatlanok voltak, de féltávnál a litvánok már egy hajós előnyt szereztek, az észtek pedig átvették a második helyet az ausztráloktól. A pálya utolsó 350 méteréhez a litván lányok értek elsőként, az észtekkel a sarkukban, a harmadik helyért nagy harc volt az ausztrálok és a lengyelek közt, a magyar lányok az olasz csapattal küzdöttek. A végső sorrend Litvánia, Észtország, Ausztrália, Lengyelország, Magyarország, Olaszország lett.

 

Női négyes A döntő

A magyar lányok a tegnapi B döntőben gyönyörű versenyzéssel szerezték meg az első, összesítésben 7. helyet, így vasárnap nem voltunk érdekeltek a számban. A rajtból kiemelkedően jött ki Nagy-Britannia, féltáv után is ők vezettek, a fokozatosan felzárkózó románok előtt. Harmadik helyen az olasz csapat haladt, mögöttük Hollandia, Kanada, Dél-Afrika volt a sorrend. A végső hajrára változatlan pozíciókkal érkeztek a csapatok, de az ezüstéremért hatalmas harc volt a románok és az olaszok közt, amibe még a hollandok is beleszólhattak. A román finis annyira jól sikerült, hogy a britekre is feljöttek, de az angol előnyből még így is maradt az első helyhez, a bronz érmet végül az olasz négyes szerezte meg.

Nagy-Britannia, Románia, Olaszország, Hollandia, Kanada, Dél-Afrika.

 

Női könnyűsúlyú kétpár A döntő

A lengyelek vették át a vezetést a rajt után, de egy hajón belül követték őket a németek és a britek. Mögöttük Kanada, Svájc, és Olaszország csapata lapátolt. A kanadai csapat féltávnál feljött az együtt evező három csapatra,így ők is reménykedhettek még egy éremben. Az utolsó 600 méterre együtt érkezett meg a négy csapat, csekély brit, illetve lengyel vezetéssel. Kanada már harmadikként kezdte meg az utolsó 250 métert, és egy izgalmas hajrá végén Lengyelország szerezte meg az elsőséget a britek előtt, Kanada megőrizte a harmadik helyet.

Lengyelország, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Svájc, Olaszország.

 

Női egypár A döntő

Ismét magyar versenyzőért szoríthattunk, Szabó Kati állt rajthoz a női egypárok döntőjében. Féltávnál a cseh Jitka Antosova vezetett, őt viszont szorosan követte Kati, sarkában az olasz lánnyal. Az utolsó 500 méterhez érve a cseh lány növelni tudta előnyét, Kati pedig nagy harcban volt az itáliai és a lengyel versenyzővel a második-negyedik helyen. A végső finisből a lengyel és az olasz lányok jöttek ki jobban, így Kati szoros csatában szerezte meg a 4. Helyet.

Csehország, Lengyelország, Olaszország, Magyarország, Nagy-Britannia, Hollandia,

 

Férfi könnyűsúlyú négyes A döntő

Kati után rögtön újabb magyar csapatért izgultunk, ahol a Bartha Zoltán, Forrai Dávid, Veréb Dávid, Dumitrás István összeállítású négyesünk állt rajthoz. A fiúk a harmadik helyért küzdöttek a britekkel a pálya első szakaszán, az élen a franciák és az olaszok haladtak centiméterekre egymástól. Lengyelország és Kanada az ötödik-hatodik helyen harcoltak. A magyar csapat felküzdötte magát a harmadik helyre a finis előtt, ezt kellett az utolsó 250 méteren megtartani. Az élen szintén hatalmas csata volt az olaszok és a franciák előtt, amit végül utóbbiak nyertek meg, a magyar fiúk pedig kiváló finissel, majdnem egy hajós előnnyel szerezték meg a bronzérmet.

Franciaország, Olaszország, Magyarország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Kanada.

 

Férfi kormányos nélküli kettes A döntő

Újra hazánk fiaiért szoríthattunk, a Simon Béla-Juhász Adrián kettesért, akiknek kiemelt érdeklődéssel vártuk a futamát. A franciák kapták el legjobban a rajtot, mögöttük a románokkal és németekkel, a magyar fiúk ötödikként érkeztek 250 méterhez. 500 méternél már a németek haladtak második helyen, majd az élre is törtek. 750 méternél a magyar fiúknak volt egy nagyon jó szakaszuk, ahol a lengyeleket elkezdték befogni, de sajnos 1200 méter környékén sikerült a lengyel csapatnak meglépnie. A végső hajrához negyedikként érkezett a magyar páros, az ezüstéremért a francia és a román egység küzdött. Nagy csatában a németek szerezték meg az aranyérmet a franciák előtt, a magyarok negyedikek lettek.

Németország, Franciaország, Románia, Magyarország, Lengyelország, Szerbia.

 

Férfi könnyűsúlyú kétpár A döntő

Ismét magyar párost figyelhettünk a döntőben, a Rácz Róbert Bence-Csepregi Gábor dublóra szegeződött minden magyar szem. A rajtból az éremre is esélyes Új-Zéland és Németország jött el elsőként, őket Lengyelország, Olaszország, Magyarország és Franciaország követte. A magyar fiúk a pálya elején az olaszokkal harcoltak, és próbálták befogni a meglépő első három csapatot. Az olaszok a lassú kezdés után egyre csökkentették hátrányukat, fiaink azonban nem tudták velük tartani a lépést. Az első négy csapat fej-fej mellett haladt, a magyar fiúk követték őket, biztos előnnyel a franciák előtt. A finisben az olaszok megint tudtak újítani, ők szerezték meg az aranyérmet a németek és az új-zélandiak előtt.

Olaszország, Németország, Új-Zéland, Lengyelország, Magyarország, Franciaország.

 

Férfi egypár A döntő

A számban Kelemen Áron képviselte hazánkat, aki 16. Helyen zárta a VB-t. A pálya első szakaszán Olaszország vezetett a kanadai és a finn versenyzők előtt. Még ezer méternél is fej-fej mellett haladtak, de már a kanadai hajó orra volt legelöl. A német fiú folyamatosan jött fel a harmadik helyre, majd az utolsó 200 méterhez már másodikként érkezett, a kanadai fiút visszaszorítva. Szoros finis után Olaszországé lett az első hely, mögötte a német, majd a kanadai fiú végeztek.

Olaszország, Németország, Kanada, Finnország, Új-Zéland, Hollandia.

 

Férfi négyes A döntő

Tegnap szurkoltunk magyar csapatért a számban, a fiúk összesítésben a hetedik helyet szerezték meg kisdöntős győzelmüket. 500 méternél Németország vezetett a lengyelek és a románok előtt, a pozíciók 1000 méterig nem is változtak. 600 méternél még három esélyes volt a verseny, a németek, a lengyelek és a románok csapata vezették a mezőnyt. Az utolsó 200 méteren nagyon nagy csata volt, a lengyelek és a németek fej-fej mellett haladtak, a románok a franciákkal csatáztak a harmadik helyért. Végül a lengyelek és a románok kerültek ki győztesen a két párharcból.

Lengyelország, Németország, Románia, Franciaország, Olaszország, Hollandia.

 

Férfi kétpár A döntő

Két futam után újra magyarokért szoríthattunk, Szekér László és Széll Domonkos küzdöttek a kétpárok mezőnyében. 500 méternél a kínaiak már több mint egy hajóval vezettek a németek előtt, őket az olaszok követték, a magyar fiúk a hatodik helyen lapátoltak. Olaszország feljött a második helyre 750 méternél, a kínaiak pedig igen magas csapásszámmal eveztek tovább a vezető pozícióban. Fiaink továbbra is a hatodik helyen haladtak a románok mögött, de kezdtek felzárkózni. A kínaiak tartották az első helyet, az ezüstért nagy harc volt a németek, az olaszok és a hatalmasat finiselő ausztrálok közt. Az utolsó métereken Németország tudott még újítani, így a célvonalig kérdéses volt az érmek sorsa. Végül kitartott a kínaiak előnye, így a németeké lett az ezüstérem az ausztrálok előtt. A magyar páros hatalmas finisben, fej-fej mellett ért a célba a német és a román csapattal,

Kína, Németország, Ausztrália, Románia, Magyarország, Olaszország,

 

Férfi könnyűsúlyú egypár A döntő

A számban Szentkereszty Márton a 14. helyet szerezte meg szombaton, így ma nem voltunk érdekeltek a futamban.

Lukas Babac az első 1750 méteren végig vezetni tudott, csak a brit fiú tudta tartani vele a lépést, míg a harmadik helyért az olasz és a lengyel fiúk küzdöttek. Babac végül magabiztos előnnyel zsebelte be az aranyérmet, mögötte a brit Ben Rowe lett a második, a bronzérmet pedig a lengyel Artur Mikolajczewski vitte el.

Szlovákia, Nagy-Britannia, Lengyelország, Olaszország, Hollandia, Szerbia,

 

Férfi nyolcas A döntő

A magyar nyolcas a kilencedik helyen fejezte be a VB-t, így a döntőben nem hangzott fel a RIA-RIA-HUNGÁRIA. A britek remek ritmusban eveztek ezer méternél, de az észt nyolcas derekasan tartotta a tempót velük, és egy hajón belülre tudtak kerülni. A harmadik helyre az írek küzdötték fel magukat a lengyeleket megelőzve, de ők már nem tudtak a világbajnoki cím sorsába beleszólni. A közel egy hajós brit előny a célvonalig megmaradt, a bronzérmet pedig az írek tehetik zsebre.

Nagy-Britannia, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Svájc.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek