SZTE Info

15th International Conference on Turkish Linguistics (ICTL)

A Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja (TÁMOP-4.2.1/B) keretében 2010. augusztus 20-22 között megrendezett 15th International Conference on Turkish Linguistics c. nemzetközi konferencia egyik szekciója keretében az egyetem kutatói az információs társadalom alapkérdéseinek kutatása terén közelmúltban elért eredményekről és jövőbeli terveikről számoltak be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ICTLA hivatalos megnyitó ünnepségen egyetemünk rektora, Szabó Gábor professzor, akadémikus és a Bölcsészettudományi Kar dékánja Csernus Sándor professzor úr köszöntötte a résztvevőket. Ivanics Máriának a budapesti és a Szegedi Tudományegyetemen folyó turkológiai kutatások történetét ismertető előadása után vette kezdetét a konferencia tudományos programja. A plenáris előadás meghívott előadói Prof. Lars Johanson, a mainzi egyetem nyugalmazott intézetvezető egyetemi tanára, a Szegedi Tudományegyetem honoris causa doktora, Prof. Şükrü Haluk Akalın a Török Nyelvtudományi Társaság elnöke és Prof. Róna-Tas András akadémikus voltak. A konferencia szervezői tematikusan csoportosítva négy párhuzamos szekcióba osztották be az előadásokat. A 22 országból érkezett 152 résztvevő összesen 93 előadást hallgatott és vitatott meg, a poszter szekcióban pedig 17 téma bemutatására került sor. A magyar résztvevők közül Agyagási Klára, Danka Balázs, Károly László, Kempf-Khabtagaeva Bajarma, Olach Zsuzsanna, Schmidt Szonja és a már említett Róna-Tas András tartottak előadást.

Az információs társadalmi kutatások szempontjából a konferencia fiatal kutatók számára talán legfontosabb eseménye volt egy nemzetközi együttműködésben megvalósuló, interneten mindenki számára elérhető számítógépes forrásadatbázis megteremtésének egyeztetése.

Kincsesné Nagy Éva, mint a rendezvény egyik szervezője, záró beszédében kiemelte: “Ennek a magas színvonalú rendezvénynek különösen fontos szerepe van a nemzetközi kutatási együttműködés fejlesztésében.”

nfu2 nfuumft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében