SZTE Info
DSC_2753_2

Korszerű sürgősségi osztállyal gazdagodik az SZTE

Uniós támogatással 676 millió forintból korszerű sürgősségi betegellátó osztály épül a Szegedi Tudományegyetem 410 ágyas klinikai tömbjének földszintjén 2011 őszére, a beruházás támogatási szerződését április 7-én írták alá.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor rektor elmondta, a beruházás szorosan illeszkedik az egyetem 2003-ban elfogadott fejlesztési koncepciójába, amely stratégiai területként jelölte meg az egészségipart. A korszerű sürgősségi betegellátó osztály kialakítása része annak a programnak, amely során 12 milliárd forintból új 265 ágyas magkórház épül déli klinikakertben, felújítják a szomszédos 410 ágyas klinikai tömböt, valamint korszerűsítik az onkológiai ellátást az egyetemen.
Az SZTE közel 70 millió forintos önerejével megvalósuló – előreláthatólag szeptemberben elinduló – fejlesztés célja a sürgősségi betegellátás korszerű, integrált, optimális feladatmegosztáson alapuló egységes rendszerének kialakítása. Az osztály a háttérszakmák, valamint a kutató- és oktatóépületek közvetlen közelében fog elhelyezkedni, így a betegek a sürgősségi ellátást követően szükség esetén rövid úton továbbkerülhetnek a szakellátást biztosító fekvőbetegosztályokra.

A rektor hangsúlyozta, az uniós támogatással megvalósuló fejlesztés azonban nemcsak a színvonalas betegellátást szolgálja majd, hanem segíti az egyetemen folyó oktatási és tudományos munkát is.

Pál Attila, az SZTE klinikai központjának vezetője elmondta, a 19 ágyas osztályt a klinikai tömbben működő traumatológiai, idegsebészeti, neurológiai és pszichiátriai ambulancia tereinek részbeni átalakításával, korszerűsítésével alakítják ki. A beruházás során 716 négyzetméter új betegellátó teret hoznak létre, 651 négyzetmétert felújítanak, és kialakítanak egy helikopter-leszállót az épület tetején, s a fejlesztés részeként 128 millió forintot fordítanak eszközbeszerzésre. A három dél-alföldi megyét ellátó közel 1400 négyzetméteres osztályon – amely a tervek szerint 2011 novemberére készül el – százhuszonnyolcan dolgoznak majd.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 

STRAPIlogo nfu2 umft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.