Bezár

Hírarchívum

A felsőoktatási kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata a szlovák nyelvtörvényről

A felsőoktatási kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata a szlovák nyelvtörvényről

2009. szeptember 05.
3 perc

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán a Pünkösdváró Európa elnevezésű kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozó céljához és üzenetéhez kapcsolódóan 2009. augusztus 30-án rendezett lsőoktatási kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kerekasztal beszélgetésre és az Ökumenikus Nagytalálkozón való testvéri részvételre hívta a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola a Magyarország határain inneni és túli keresztény egyházi felsőoktatási intézmények képviselőit, oktatóit, munkatársait és az állami felsőoktatásban működőket is, mindazokat, akik számára fontos, hogy a magyar nyelv védelmében együtt folytathassuk azt a több évszázados, nagyszerű hagyományt, amivel az előző nemzedékek éppen nemzeti megmaradásunkat tették lehetővé.

 
A keresztény felsőoktatási intézmények az egyházi és világi hivatásokra nevelés, a szakmai továbbképzések, a tudományok művelésének feladatait ellátva az anyanyelv gazdagabb, tudatos használatára, a társadalom számára fontos anyanyelvi értékközvetítésre készítik fel az újabb értelmiségi generációkat. Az anyanyelven képző főiskolák és egyetemek ezzel teszik lehetővé a közösségek számára a mindennapok önazonosságának a nyelv használatában megnyilvánuló kiteljesedését, kulturális értékeiknek megőrzését és fejlesztését az egész társadalom javára. A keresztény felsőoktatásnak is feladata az anyanyelven elsajátított tudományos gondolkodás készségének kialakítása, valamint az, hogy további nyelvek és kultúrák ismeretére alapozva hozzájáruljon hallgatói és az egész ország nemzetközi helytállásához, ezzel is segítve a Jézus tanítását követő, igazi nemzetek feletti társadalmi küldetés teljesítését.
 
Fel kell hívni a szlovák értelmiség figyelmét az egész térségben kialakult rendkívül súlyos erkölcsi visszaesésre, gazdasági problémákra, korrupcióra, és arra, hogy a rendszerváltás baloldali erői különféle manőverekkel próbálják rontani a polgári humanista nemzetszemléletet és etnikai feszültséget kelteni (ld. a romakérdést). Tudatában vagyunk annak, hogy a nyelvtörvény és más magyarellenes megnyilvánulások nem a szlovák nemzeti, elkötelezett humanista értelmiség cselekedetei, hanem a hatalmon levő, a rendszerváltás minden 1989 utáni eredményét kisajátítók műve.
 
Ezért, amikor tiltakozunk, tudatában vagyunk, hogy a nyelvtörvény ellentétes a szlovákság nemzeti múltjával, európai, keresztény műveltségével és jelenlegi érdekeivel. Azzal szeretnénk hozzájárulni a kialakult helyzet tisztázáshoz, hogy a felsőoktatási intézményekben megtaláljuk annak a módját, hogy a keresztény magyar értelmiséget megismertessük a szlovák nemzeti fejlődés sajátosságaival, hiszen annak mozzanatai (bibliafordítás, irodalmi nyelv, küzdelem a dualizmus kori Magyar Királyság keretein belül történő nemzeti megmaradásért) a történelmi Magyarországon (Uhorsko) zajlottak. Sokat kell tennünk azért, hogy a tudomány eszközeivel feltárjuk a politikai manőverek (Trianon, 1939-1945., a „negyven év” stb.) szándékos félremagyarázásait. Amikor a szlovák nyelvtörvény ellen tiltakozunk, az nem a szlovák nemzettel szemben, hanem jelenlegi politikai irányítóival szemben történik. A külföldre szakadt magyar nemzetrészek európai megmentése és kezelése lehetetlen a mindenoldalú együttműködés nélkül a szomszéd nemzetekkel, annál is inkább, mivel a szlovák és a magyar kultúra évszázados közösségének igaz feltárásával testvérivé tehetnénk nemzeteink kapcsolatait.
 
Ezért javasoljuk, hogy akár civil kezdeményezések formájában jöjjön létre minél több szakmai magyar-szlovák párbeszéd, hiszen a megismerés a barátság nélkülözhetetlen eszköze.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek