SZTE Info

Szabó Gábor a Klebelsberg Alapítvány testületében

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor is tagja lett a „Gróf Klebelsberg Kuno Szegedért Alapítvány“ tanácsadó testületének.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az alapítványt gróf Klebelsberg Éva történész, ökológus, környezetvédelmi mérnök hozta létre, célja az egykori oktatási és vallásügyi miniszternek, Gróf Klebelsberg Kunonak, Szeged parlamenti képviselőjének és Szeged Városának pozitív kapcsolatának feltárása, és annak gyakorlati és szellemi eredményeit hasznosítani a városi lakosság és a tanyavilág számára.

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor: "A magyar felsőoktatás történetében Klebelsberg Kuno miniszteri tevékenysége új fejezetet jelentett. Felismerte az oktatás jelentőségét a súlyos gazdasági-társadalmi problémákkal küszködő ország fejlődése szempontjából. Törekvéseinek lényege a felsőoktatás területén a kulturális decentralizáció volt. Hangsúlyozta, hogy az egyetem nemcsak oktató, hanem kutató intézmény is, és egészséges tudományos verseny csak több egyetem, kulturális központ működése esetén lehetséges. A vidéki egyetemeknek − a pénzügyi stabilitást és a beruházási keretek növelését elérve − látványos fejlődést biztosított. A legnépszerűbb vidéki, és a kutatóegyetem státusra méltán pályázó egyetem rektoraként ezért is rendkívül fontosnak tartom a klebelsbergi szellemi örökség ápolását."

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.