Bezár

Hírarchívum

Szabadegyetem: vége a III. szemeszternek

Szabadegyetem: vége a III. szemeszternek

2009. május 11.
4 perc
Véget ért a népszerű Szabadegyetem – Szeged sorozat III. szemesztere. Az április 29-i előadást Balog Iván, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Tanszékének docense, az utolsó előadást pedig Kovács Lajos, az SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézetének tudományos főmunkatársa tartotta.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Bibó István a politikai hisztériákról címmel tartott előadást a TIK kongresszusi termében Balog Iván, ahol is röviden összefoglalta Bibó életét, munkásságát, középpontba helyezve a hisztériáról vallott felfogását. Bibó István (1911-1979) gimnáziumi és egyetemi tanulmányait is Szegeden végezte, később (1946-50 között) tanított is az akkori SZTE JTK-n. 1956-ban a Nagy Imre kormány államminisztereként egyedül maradt a Parlamentben, amikor azt elfoglalták az orosz csapatok. 1958-ban életfogytiglani börtönre ítélték, 1963-ban amnesztiát kapott. Munkásságára nagy hatással volt tanára Horváth Barna jogfilozófus, Guglielmo Ferrero olasz történész és Hajnal Imre. Életpályája a kibékíthetetlen ellentétek feloldásáról szólt. Bibó fő művét a negyvenes években írt hisztériáról szóló tanulmányai jelentik. Politikai hisztérián Bibó két dolgot ért. Egyrészt a nagy félelmet, mely rendszerváltáskor, polgárháborúban alakul ki. Szerinte a félelem a legfőbb rossz, még be sem kell következnie ahhoz, hogy válságot idézzen elő. Másrészt – ami konkrétan az ő szellemi terméke – a valóságtól, feladataktoktól való menekülés, amely elsősorban a politikai elitre vonatkozik. Bibó egyik művében egy Cicero-idézetet választ mottónak, ami ez utóbbit jól tükrözi: „Coactus tamen volui”– „Kényszerítettek, mégis én akartam” – ezzel arra utal, hogy kényszerítés esetén nemcsak a kényszerítőnek, hanem a kényszer alatt állónak is van felelőssége. A kényszerített nem puszta bábu, mert ő maga döntötte el, hogy enged a kényszernek. Csak az öntudatánál lévő embert lehet kényszeríteni, de előbb-utóbb azonosulnia kell a kényszerítő akaratával, ami egy hamis, skizofrén helyzetet, félrevezető tapasztalatot eredményez. Ez a helyzet elzár a valóság tényeitől, összefoglalva: a kényszerélmény dehumanizál. Bibónál a hisztéria kétoldalú, nem kifejezetten a jobb- vagy a baloldalé, hanem az egész közösség állapota. A bibói felfogás szerint akik a politikai hisztériát hordozzák, úgy érzik, nekik mindenki az adósuk. Egy folyamat játszódik le, ahol a hisztérikusnak az elején még igaza van, de beleszeret az üldözött szerepébe, emiatt kizárja magát a valóságból, és elfordul a feladataitól álproblémák felé. Elkezd ragaszkodni ehhez a szerephez, és már nem is a trauma megismétlődésétől fél, hanem az áldozatszerepből eredő morális felsőbbrendűség elvesztésétől. A hisztéria egy idő után normalizálódhat, mert ez a világkép az áldozat szemében igazol mindent. Ha a környezet elismeri, hogy elégtételt kell adni, akkor a hisztéria csak fokozódik. Bibó szerint csak úgy lehet ebből kilépni: ha az elégtétel korlátozott és egyszeri.

Az előadás záró része az európai történelemben lejátszódott hisztériákat vette sorra: a jobb- és baloldal vitáját, a nacionalizmust, a fasizmust és az antiszemitizmust.
Színes, illatos… vagy büdös?A kémiai szintézisek, ahogyan nem ismerjük azokat, ez volt a témája Kovács Lajos a Szabadegyetem – Szeged rendezvénysorozat tavaszi félévet záró május 6-i, záró előadásának.

A kémia az anyagok vizsgálatával és előállításával foglalkozik, két fontos területe pedig az analízis (vegyelemzés) és a szintézis (valamely bonyolult vegyület elállítása egyszerűbb vegyületekből).

DSC_0567R1
Kovács Lajos (ÁOK), a Szabadegyetem utolsó előadója. Fotó: Segesvári Csaba


Színes? A színek nagyon sok formában hatnak ránk, de mi köze ennek a kémiai szintézisekhez? – tesszük fel a kérdést az előadáson. A színekhez a különböző színes anyagok révén juthatunk el. A színezékipar a szerves vegyipar bölcsője volt. Az előadás bemutatta a különböző festékek (színek) felhasználását a kémiában. Megismerhettük a Perkin-ibolya, a mályva szín előállításának történetét, a metilénkék kémiai felhasználását és a hidrogén- peroxid sokoldalú szerepét a mindennapi életben. Ki gondolná, hogy a hidrogén-peroxid, amely színtelenítő, fehérítő; laboratóriumokban szagtalanító és fertőtlenítő szer, felelős az ősz hajszálakért? Ugyanezt az anyagot használják üzemanyagként rakétáknál, repülőgépeknél is, sőt a tüzérbogarak „rakétahajtóműve” is ez.

Az előadás második része az illatos anyagok bemutatását tűzte ki célul. Nagyon érdekes, szinte hihetetlen, hogy 2007-ben a igNobel-díjat (mely a Nobel-díj paródiája) egy japán kutató, Mayu Yamamoto azért kapta, mert tehéntrágyából vanilint állított elő.

A szaglás életünk fontos része, az ember 350 receptor segítségével mintegy 10 000 szagot tud megkülönböztetni. A kozmetikumok segítésével elnyomjuk a természetes szagokat, pedig a testszag, a párválasztás és az immunrendszer között valószínűleg van kapcsolat. Mindezek mellett ezek az illatanyagok jelentősen károsít(hat)ják a környezetet is, így joggal merül fel a kérdés: „Jó ez?”

A büdös jelzőhöz általában a különböző gyárak égési termékeit kapcsoljuk, ami komoly problémát jelent napjainkban. Ezért nagyon fontos a környezettudatos ’zöld’ kémia, hogy minél kevesebb szennyező, környezetkárosító anyag jöjjön létre.
Tóth Boglárka
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek