SZTE Info
Bathory

Alapítójára emlékezett az SZTE

A tavalyi ünnepséget követően idén már a második alkalommal emlékeztek meg az SZTE-n az 1581. évi egyetemalapításról.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az egyetemalapító Báthory István emléke előtt tisztelgett kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB). Az erdélyi fejedelem, lengyel király és litván nagyfejedelem 428 évvel ezelőtt, 1581. május 12-én bocsátotta ki a kolozsvári egyetemet megalapító oklevelét. A szenátus 2007. évi döntésének értelmében ide vezeti vissza gyökereit a szegedi univerzitás is, hiszen mint ismeretes, a trianoni békediktátumot követően, 1921-ben a Tisza-parti városban talált új otthonra az Erdélyből elűzött intézmény.

Fotó: Segesvári Csaba
Az emlékünnepség a SZAB-székházban kezdődött, ahol Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke mondott köszöntőt, majd Papp Sándor történész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense tartott előadást „Báthory István, a király és fejedelem két világ – Kelet és Nyugat – határán” címmel. Az egyetemi oktató a nagy formátumú európai politikust mutatta be a legújabb hazai, nemzetközi eredmények és saját isztambuli kutatásai alapján. Megtudhattuk egyebek mellett, hogy Báthory kora egyik legtehetségesebb politikusa, kiváló katona, diplomata és államférfi volt, akiben a lengyelek máig egyik legnagyobb királyukat tisztelik. Az ügyes taktikázás sem állt távol tőle, így került a két nagyhatalom, a Habsburg és az Oszmán Birodalom között lavírozva Erdély és Lengyelország élére.

A program a Dóm téri panteonban folytatódott, ahol Báthory István és a gyulafehérvári református akadémiát az 1620-as években megteremtő Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát koszorúzták meg a résztvevők. Az ünnepi gondolatokat Palkó Andrástól, az SZTE tudományos és nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettesétől hallhatta a közönség.

bathory3
Fotó: Segesvári Csaba
A professzor azt mondta, felmerülhet a kérdés: mennyire vállalhatja föl a 21. század elején az állami fenntartású, tehát világias jellegű Szegedi Tudományegyetem a Báthory István alapította kolozsvári felsőfokú jezsuita tanintézményt történelmi-szellemi elődként? Vállalható-e a jezsuita értékrend a mai magyar egyetemi gondolat számára? Palkó András szerint bátran és fenntartások nélkül felelhetünk igennel, mert minden igényes egyetemi polgárnak ki kell állnia azok mellett az egyetemes emberi értékek mellett, amelyek a jezsuita oktatási intézményeket is oly sikeressé tették annak idején: ilyenek az erkölcs, a tudás, a szorgalom, a fegyelem és a tehetséggondozás.

„A jezsuita egyetemek olyan általános európai értékeket közvetítettek, melyeknek átadása ma is minden, magára valamit is adó felsőoktatási intézmény célkitűzései közé tartoznak. Amikor e helyütt tisztelgünk és koszorúzunk, nem a kora újkori katolikus egyház, a jezsuiták korabeli szemléletének továbbélése mellett teszünk hitet, hanem annak a szellemi-kulturális örökségnek, annak az értékközpontú szemléletnek a felvállalása, továbbörökítése mellett, melyek segítségével a jezsuiták nemzedékek sorát képezték ki” – fogalmazott.

Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.