Bezár

Hírarchívum

SZTE Sófi-pályázat 2009: A különdíjasok

SZTE Sófi-pályázat 2009: A különdíjasok

2009. június 15.
6 perc
Június 28-án jutalmazzák ünnepélyes keretek között az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei ösztöndíj-pályázatának nyerteseit. Először az öt különdíjast mutatjuk be. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközileg is elismert, kiemelkedő professzoraiból, tudósaiból álló kuratórium öt, különdíjban részesülő pályázónak fejenként harmincezer forintos ösztöndíjat ítélt oda. Ily módon egy biofizikus-, egy zenész-, egy orvos- és két jogászhallgató tudományos munkáját is jutalmazta az alapítvány. Az öt fődíjasról a jövő héten olvashatnak.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A különdíjasok

Fisher Béla negyedéves biofizikus hallgató a Természettudományi és Informatikai Karon. Három éve kezdte el tudományos tevékenységét az Orvosi Fizikai és Biofizikai Intézetben. „Fotoszintetikus rendszerek tulajdonságait vizsgáljuk, különös tekintettel egy baktériumra. A tevékenységünk gyakorlati hasznát úgy tudnám közérthetően elmondani, hogy egy nagy hatásfokú napelemként is működtethető rendszert hoztunk létre, ami reményeink szerint a későbbiekben segíthet az energiaválság átvészelésében” – meséli.

IMG_7119
Varga Zoltán, Salgó László, Ördög-Deák Andrea, Fisher Béla és Mucsi Gergő


Mucsi Gergő szintén negyedéves, a Zeneművészeti Kar ütőhangszerművész-tanár szakos hallgatója. „A vibrafonra specializálódtam, azon belül a kortárs zene érdekel. A különböző tradicionális ütőhangszeres kultúrák ötvözése és a népi hangszerek eredete, felhasználási módja foglalkoztat” – árulja el. Gergő elsősorban előadóművész szeretne lenni, és csak másodsorban tanár.

Ördög-Deák Andrea végzős jogász szakos hallgató két kutatási területtel: az idei OTDK-n a Nemzetközi Jogi Tagozaton első, míg a Büntetőeljárásjogi Tagozaton harmadik helyezést ért el. Andi az ÁJTK amerikai jogi képzését is elvégezte, így a kutatómunkájához – egy törvényjavaslat kidolgozásához – eredeti jogforrásokat tudott felhasználni. Jövőbeni PhD-tanulmányai során össze szeretné kombinálni ezt a két szakterületet, így a nemzetközi és európai büntetőjogot jelölte meg kutatási témaként.

Salgó László Andi évfolyamtársa a jogi karon, de ő a Nemzetközi Magánjogi Tanszéken az aranyrészvény témakörében folytat kutatásokat. „A világpiaci válság, a 2009-es energiaválság és a szuverén állami alapok megjelenése miatt szükségesnek tartom a jelenlegi európai aranyrészvény gyakorlat újragondolását, illetve egy egységes európai aranyrészvény létrehozásának indokoltságát sem zárom ki. Ez az egyik témám” – mondja. Az államvizsga mellett belekezdett egy másik kutatási területbe, a klaszter-karter összefüggésbe is.

Varga Zoltán végzős orvostanhallgató Szegeden. Az ÁOK Biokémiai Intézetében másodéves kora óta vizsgálja, hogyan alkalmazkodik a szívizom az oxigénhiányhoz. Szívinfarktusmodelleket állítanak fel, és azt vizsgálják, hogyan lehet az ilyen állapotot gyógyszeresen befolyásolni.

A különdíjas „ötökből” hárman – Gergő, Béla és Zoli – már tavaly is pályáztak a Sófi József-ösztöndíjra, és mindhárman kiemelt kuratóriumi dicséretet kaptak. Béla idén harmadjára adta be pályázatát. Az első évben még nem kapott díjat, de nem voltak hiába a fáradozásai. „Bár kezdetben az én szemem is a pénzösszegen akadt meg, hiszen százezer forint nálunk Kárpátalján öt havi átlagfizetés, de amikor először pályáztam és megkeresett Sófi József személyesen, éreztem, hogy igazán érdekli, ki vagyok és mit csinálok. Azóta úgy gondolom, többet jelent, hogy ismerem őt, mint az, hogy kapok-e egyáltalán pénzt.”

A különdíjasok szerint Sófi József személye meghatározza ezt a díjat: személyessé teszi, közösséget formál, igazi tehetséggondozás folyik általa. A tanácsukat is kikéri, például abban, hol és hogyan hirdesse az ösztöndíjat, hogy minél többen megismerhessék a Szegedi Tudományegyetemen. Ördög-Deák Andi és Salgó Laci szerint szükség is van erre, hiszen a jogi karon még mindig kevesen tudnak a Sófi-ösztöndíjról. A díjazottak közül többen is úgy látják, a hallgatók nincsenek tisztában a pályázati lehetőségeikkel, vagy csak nem merik elhinni, hogy esélyük lehet nyerni. De nem szabad kishitűnek lenni! Sokszor már az is pluszpontot jelent, hogy az ember lánya vagy fia már pályázott az adott díjra korábban. Andi és Laci is idén próbálkoztak először, és sajnálják, hogy korábban nem volt elég bátorságuk ahhoz, hogy jelentkezzenek. Egyik tanáruk azzal biztatta őket: „A hallgatóknak a földön hevernek a lehetőségeik, csak le kell hajolni értük.”

Az ösztöndíjasok úgy érzik, egy sajátos kapcsolati rendszert is nyertek a díjjal, hiszen a Szegedi Tudományegyetem legjobbjai kerülnek be a Sófi Ösztöndíj Klubba. Salgó Laci példaként azt hozta fel, ha egyszer orvosra, zenészre vagy újságíróra lesz szüksége, már tudja, kit hívjon fel. Béla úgy látja, van esély arra is, hogy tudományos együttműködések szülessenek a Sófi-ösztöndíjasok között. Elmesélte, ő már profitált ebből a kapcsolati tőkéből: érdekelte az egyik idei biológus ösztöndíjas témája, de nem tudta, hogy hívják és hogyan érheti el. Megkereste Sófi Józsefet, aki örömmel segített összehozni a két fiatalt.

Amikor nem kutatnak…

A különdíjasok az ösztöndíj összegét főleg pihenésre, magánéletet érintő dolgokra költik. Fisher Béla rendszeresen néptáncol és nyári tánctáborba készül. Az életének lényeges része a református vallás is, és fontos számára, hogy gyülekezetben gyakorolhassa a hitét. Varga Zoli szépirodalmi könyveket gyűjt és szeret utazni: egy nemzetközi orvostanhallgatókat tömörítő szervezet segítségével a sebészet gyakorlatot Ausztriában és Egyiptomban, a szülészetet Thaiföldön töltötte. „Az ilyen ösztöndíjlehetőségeket kell megragadni, és reklámozni már az elsős hallgatók között is. Ismerjék a lehetőségeiket és éljenek vele!” – véli. A diploma után is utazni, nyaralni készül.

Salgó Laci életében a munka és a tanulás mellett van még egy nagyon meghatározó momentum: „Van egy nagyon aranyos hét hónapos kisfiam, és rengeteget vagyok vele. Ha marad még egy kis időm, hobbikertészkedek, főleg haszonnövényekkel foglalkozom. Kísérletezgetek is, most paradicsomokat kereszteztem, és nagy szemű koktélparadicsomot termesztek.” Andi úgy látja, a sok tanulás miatt kimaradtak dolgok az életéből. Reméli, az egyetem után újra lesz ideje olvasni, és spanyol, dán, angol, amerikai művészfilmeknek nézni, amelyek nagy kedvencei. Szeretne modern kortárs táncot is tanulni a párjával. Gergő azt mondja, a zenészeknek nincs igazán szabadideje, reggeltől estig bent vannak az iskolában és önállóan gyakorolnak. Emellett szeret otthon is zenét hallgatni, érdekli a filozófia és a keleti vallások. Vonzzák az ázsiai ütős kultúrák, ami a zenéjében is tükröződik. Az ösztöndíjat pedig egy régóta tervezett koncerthez használja majd fel.

A jövő

Andi mellett Zoli is doktori iskolát szeretne végezni. Utána azt tervezi, itthon dolgozna kutatóként, ám gyakorló orvosként inkább külföldre menne. Gergő – ha egyszer megteheti – a témájához Európában, Afrikában és távol-keleti országokban végezne helyszíni kutatásokat. Béla Erasmus-hallgatóként Olaszországban tölti majd a következő félévet, de a diploma megszerzése után haza szeretne menni Kárpátaljára dolgozni. Laci szerint a jogászoknak specifikus helyzetük van, hiszen kifejezetten magyar jogot tanulnak, így korlátozottak a lehetőségeik külföldön. A felesége állatorvos-hallgató, neki több sansza lehet külhoni gyakorlatra, de ha kapna egy ilyen állást, Laci abban az esetben is csak egy évre tudja elképzelni, hogy egy másik országban dolgozzon. Jogászként hosszú távon Magyarországon látja a jövőt. Andi a PhD mellett szívesen lenne fogalmazó a bíróságon vagy az ügyészségen, és biztosan tudja, hogy szeretne tanítani is. A fiúktól eltérően ő mindenképp itthon képzeli el a jövőjét.

A díjakat neves közéleti és tudós személyiségek adják át diplomaosztó ünnepség keretében június 28-án.
Nagy Timea
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek