SZTE Info

Német könyvadományt kapott az SZTE Egyetemi Könyvtár

Több mint hetven német szakkönyvet adományozott a Deutsche Forschungsgemeinschaft az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet közvetítésével az SZTE Egyetemi Könyvtárának. A köteteket június 15-én adta át ünnepélyes keretek között Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövete.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Ünnepélyes eseménynek adott otthont hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára: Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet átadta egyetemünknek a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) több mint hetven német szakkönyvből álló adományát. A köteteket ezentúl az egyetem valamennyi polgára forgathatja az Egyetemi Könyvtárban.

2
Dorothee Janetzke-Wenzel nagykövet Horváth Géza intézetvezetőnek adta át a köteteket.


Nem ez volt az első alkalom, hogy a DFG friss német nyelvű szakirodalommal látja el a szegedi germanisztikát: a bölcsészkar német tanszéke már az 1960-as évek óta ápol szoros kapcsolatokat németországi partnerével, mely 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is gazdag ajándékkal lepte meg az Egyetemi Könyvtárat.

A vendégeket Mader Béla, a könyvtár főigazgatója köszöntötte, aki amellett, hogy megköszönte az adományt, ígéretet tett: a szakkönyvek méltó helyet kapnak majd a bibliotéka polcain. Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese azt mondta: a most kapott könyvek az oktatást és a kutatást egyaránt segíteni fogják, emellett különös jelentőségük, hogy betekintést engednek a német kultúrkör gondolkodás- és kutatásmódjába.

Horváth Géza, a Germán Filológia Intézet vezetője úgy fogalmazott: elsősorban a hallgatók számára lesz igen hasznos az a „kis könyvtár”, mely általános és német nyelvtudományi, primer és szekunder irodalom-, kultúr- és médiatudományi munkákat egyaránt tartalmaz.

A húsz évvel ezelőtti eseményeket, a magyarországi rendszerváltást, Németország újraegyesülését, illetve az ehhez kapott magyar segítséget idézte föl beszédében Dorothee Janetzke-Wenzel. A nagykövet asszony kiemelte: az egységesülő Európában is nagy szükség van a minél erősebb magyar-német kapcsolatokra. Ennek jegyében is támogatta és támogatja a szegedi germanisztikai műhelyt a DFG, mely csak a tavalyi esztendőben 20 ezer euró értékben adományozott könyveket különböző felsőoktatási intézményeknek.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.