Bezár

Hírarchívum

Lázár Bence Andrásé az SZTE Faludy-díja

Lázár Bence Andrásé az SZTE Faludy-díja

2009. június 18.
2 perc
Lázár Bence András, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója kapta meg a 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Faludy-díját. Ő a fiatal írótehetségeket jutalmazó elismerés történetében az első díjazott, aki nem bölcsészként tanul az intézményben.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A 20 éves Lázár Bence András, aki június 17-én vette át a kitüntetést, tizennégy éves korától próbálkozik versekkel, rendszeresen három-négy éve ír. Orvos családból származik, és soha nem fordult meg a fejében, hogy humán pályát válasszon. Úgy érzi, hogy az orvoslás és a költészet rokonságban áll egymással.

Havonta egy-két verset ír. A legfőbb inspirációt a zene adja számára, a téma pedig a család és a hétköznapok. Első bemutatkozó kiadványa tizenhét évesen jelent meg, és most készül első kötete is Családi album munkacímen.

Első komolyabb sikerét 2005-ben érte el: a Szegedi Írók Társasága által kiírt Szögedi Szép Szó vers- és prózaíró pályázaton bronz fokozatot kapott, majd az Író-Deák vers- és prózaíró pályázaton a 14-18 éves kategóriában szintén bronz fokozatot érdemelt ki. 2008-ban a Kárpát-medencei diákírók, diákköltők országos találkozóján vers kategóriában arany minősítést kapott, az Író-Deák és a Deákpoézis-2008 országos verspályázatokon első helyezést ért el.

Írásai több alkalommal jelentek meg a Szegedi Tudományegyetem lapjában, a Szegedi Egyetemben, de közölte ár műveit a Vigilia, a Szegedi Szép Szó, a Megint Nyugat, a Magyar Napló, az Eső, a Tiszatáj, az Alföld és a Kortárs című folyóirat is.

Az 1990-es évek elején Faludy György által alapított elismerést olyan fiatalok kaphatják, akik irodalmi munkásságukkal szép jövő előtt állnak. A Fried István professzor vezette háromfős kuratórium minden évben áttekinti a szegedi egyetemmel valamiféle jogviszonyban álló alkotók aktuális vers-, próza- és esszétermését, s ez alapján határoz a díjazott személyéről.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek