SZTE Info
MK1_2

Diplomát kaptak a Mérnöki Kar végzős hallgatói is

A Szegedi Tudományegyetem karainak sorában negyedikként a Mérnöki Kar diplomaosztójára került sor június 26-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetemet képviselő elnökség, Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Véha Antal dékán és Hodúr Cecília dékánhelyettes asszony, továbbá Szilné Bottyán Tünde dékáni hivatalvezető; valamint az egyetem további karait és a Mérnöki Kar társegyetemeit (Szent István, Debreceni és Budapesti Corvinus Egyetem) képviselő vendégek bevonulását követően a Himnusz csendült fel.

MK2_2

Ünnepi köszöntőbeszédében Véha Antal dékán humortól sem mentes értekezést tartott a mérnöki munka előnyeiről és hátrányairól, melyek egyaránt a szakma precizitásában és realitásokhoz közeli vonásaiban nyilvánulnak meg. Elmondása szerint a mérnökök egyfajta marslakóként tűnhetnek fel a társadalom többi tagja számára, hiszen pontosságuk és mértéktartásuk a szakma előfeltétele, de más emberek számára idegenséget kelthet. A jelenlegi gazdasági válság egyik megoldását a mérnöki munka fejlesztésében és még több területre kiterjesztésében látva a műszaki értelmiség anyagi kultúrát fejlesztő munkájára biztatta a frissen végzett hallgatókat.

A nappali és levelező alapképzésen záróvizsgát tett kétszáznegyvenhárom hallgató közül nyolcvanegy fő kapott oklevelet, élelmiszer-technológus mérnök, élelmiszermérnök BsC, élelmiszer-ipari gépészmérnök, mezőgazdasági és élelmiszer-gépészmérnök, valamint vállalkozó menedzser mérnök szakokon; öt fő sikeres záróvizsgát tett mérnök tanár kiegészítő alapképzésen.

Eredményes munkájuk elismeréseként több, a Mérnöki Karon tanító oktató részesült előléptetésben, így Bara Tamásné egyetemi docensi, Keczer Gabriella és Gyeviki János adjunktusok főiskolai docensi kinevezésekre érdemesültek. Címzetes egyetemi tanári kitüntető címet vehetett át Dimény Judit (Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar) a MAB Agrár és Agrármérnöki Bizottság társelnöke; Balla Csaba egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja, valamint Mohos Ferenc a Food Quality 1992 Kft. ügyvezető igazgatója és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének szakértője.

A Mérnöki Kar díszpolgárává avatták Maria Kadlecikovát, az ENSZ FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája főigazgató-helyettesét és Kováts Gábort, a Magyar Mérnöki Kamara korábbi elnökét. Kiváló tehetséggondozó kari kitüntető címet kapott Hodúr Cecília intézetvezető- és dékánhelyettes főiskolai tanár; dékáni dicséretben részesült Panyor Ágota főiskolai docens; Sárosiné Polák Aranka igazgatási főelőadó és Heves Csilla kari rendszergazda. A Pro Facultate Oktatói Nívódíjat Fenyvessy József egyetemi tanár és Bajúszné Kabók Katalin érdemelték ki. A Hallgatói Nívódíj bronz fokozatát Kiss-Csepregi Ágnes, Pataki Kitti (vállalkozó menedzserek) és Lévárdi Tamás (élelmiszermérnök) kapták.

A diplomaosztó keretében megemlékeztek az Agrárgazdasági Világfórum hallgatói csapatversenyéről is, ahol a világ kilenc csapata közül egyedüli európaiként a Szegedi Tudományegyetem a harmadik helyezést érte el; három Mérnöki Karon és egy a Gazdaságtudományin tanuló hallgató képviseletében. Ők Jani Renáta, Rózsavölgyi Árpád, Sprok Marcell, illetve Balogh Ádám voltak.

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora búcsúzóbeszédében megállapította, diplomaosztón beszédet mondani egyszerre felemelő és hálátlan feladat; hiszen a ragyogó arcok gyakran már türelmetlenek, hogy családjuk, szeretteik körében ünnepelhessenek. Ezért rövidségre törekedett a rektor is, de kifejezte büszkeségét és örömét a sok végzős hallgató teljesítményét illetően, ahogy mondta: „Minden a terv szerint alakult.” Barátságos és meleg hangú szavaiban sikeres élet- és pályautat kívánt a mérnököknek, valamint megköszönte az őket oktatók gondos munkáját.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.