SZTE Info
DSC_0248R

A JGYPK-s diplomákat is kiosztották

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának diplomaosztója – a Bölcsészettudományi Karéval egy időben – július 11-én 9 és 12 órakor, valamint fél tizenegykor kezdődött a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szombaton átvették okleveleiket a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon végzett hallgatók is. A Belvárosi Moziban tartott ünnepséget Dr. Homor Géza általános és oktatási dékánhelyettes beszéde nyitotta meg. A dékánhelyettes arra emlékeztette a végzett pedagógusokat, hogy a diploma átvételét kísérő kézfogással esküt is tesznek, melynek szövege: „Tanár vagyok.” Ezt ugyan az egész képzés alatt mondogatták magukban, de attól a naptól alkalmassá váltak a rájuk bízott eskü szövegére. Az átadott értékítélet, amely a pedagógusi pályával jár, megfelel a valóságnak, és akinek még hiányosságai vannak – szabadkozott Dr. Homor Géza, hogy nem kíván ünneprontó lenni – lehetőség szerint mihamarabb pótolja azokat. A pedagógusképzés választás és harc, az új építéséé és a régi méltósággal elkezdéséé – a Szegedi Tudományegyetem azonban olyan képzést nyújtott, amelyről mindenki tudja, mit takar és milyen tudást jelent. A diplomások egy része a régi típusú képzést fejezte be, de a dékánhelyettes arra bíztatott minden végzőst, hogy lehetőség szerint tanuljon tovább, képezze magát, hogy megszerzett végzettsége ne értékelődjön le, és többféle munkalehetőség közül választhasson.

DSC_0245R

A dékánhelyettesi beszédet követően egy öttagú énekegyüttes műsorával folytatódott a diplomaosztó, majd a végzett pedagógusok átvették diplomáikat.
Az ünnepséget Prof. Dr. Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes köszöntőbeszéde zárta, melyben hangsúlyozta – összhangban a dékánhelyettes által elmondottakkal –, hogy a Szegedi Tudományegyetem végzett hallgatói általában néhány hónap alatt munkába állnak. A magas színvonalú diploma ugyanis elismert, hiszen mindenki tisztában van a mögötte lévő, megszerzett tudás, továbbá szellemiség és nyitottság mértékével. Reményét fejezte ki, hogy az egyetemi évek alatt kialakult hivatástudat mellett más életszemlélet is kialakult a jövendő pedagógusokban, akik ezt követően is hűek maradnak az intézményhez.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja