SZTE Info
DSC_0248R

A JGYPK-s diplomákat is kiosztották

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának diplomaosztója – a Bölcsészettudományi Karéval egy időben – július 11-én 9 és 12 órakor, valamint fél tizenegykor kezdődött a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szombaton átvették okleveleiket a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon végzett hallgatók is. A Belvárosi Moziban tartott ünnepséget Dr. Homor Géza általános és oktatási dékánhelyettes beszéde nyitotta meg. A dékánhelyettes arra emlékeztette a végzett pedagógusokat, hogy a diploma átvételét kísérő kézfogással esküt is tesznek, melynek szövege: „Tanár vagyok.” Ezt ugyan az egész képzés alatt mondogatták magukban, de attól a naptól alkalmassá váltak a rájuk bízott eskü szövegére. Az átadott értékítélet, amely a pedagógusi pályával jár, megfelel a valóságnak, és akinek még hiányosságai vannak – szabadkozott Dr. Homor Géza, hogy nem kíván ünneprontó lenni – lehetőség szerint mihamarabb pótolja azokat. A pedagógusképzés választás és harc, az új építéséé és a régi méltósággal elkezdéséé – a Szegedi Tudományegyetem azonban olyan képzést nyújtott, amelyről mindenki tudja, mit takar és milyen tudást jelent. A diplomások egy része a régi típusú képzést fejezte be, de a dékánhelyettes arra bíztatott minden végzőst, hogy lehetőség szerint tanuljon tovább, képezze magát, hogy megszerzett végzettsége ne értékelődjön le, és többféle munkalehetőség közül választhasson.

DSC_0245R

A dékánhelyettesi beszédet követően egy öttagú énekegyüttes műsorával folytatódott a diplomaosztó, majd a végzett pedagógusok átvették diplomáikat.
Az ünnepséget Prof. Dr. Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes köszöntőbeszéde zárta, melyben hangsúlyozta – összhangban a dékánhelyettes által elmondottakkal –, hogy a Szegedi Tudományegyetem végzett hallgatói általában néhány hónap alatt munkába állnak. A magas színvonalú diploma ugyanis elismert, hiszen mindenki tisztában van a mögötte lévő, megszerzett tudás, továbbá szellemiség és nyitottság mértékével. Reményét fejezte ki, hogy az egyetemi évek alatt kialakult hivatástudat mellett más életszemlélet is kialakult a jövendő pedagógusokban, akik ezt követően is hűek maradnak az intézményhez.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.