Bezár

Hírarchívum

Francia nyelvű európai Nyári Egyetemet szervez az SZTE ETK

Francia nyelvű európai Nyári Egyetemet szervez az SZTE ETK

2009. július 07.
2 perc
A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központja 2009. július 6-11. között Budapesten francia nyelvű Európai Nyári Egyetemet szervez „Az Európai Unió: A fellendülés ideje?” címmel. A Nyári Egyetem a 2011. évi magyar EU-elnökségre történő felkészülést hivatott szolgálni.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Nyári Egyetem nyitó konferenciáját az Országgyűlés Főrendiházi termében rendezték meg hétfőn. Ezen a rendezvényen a 26 országból érkező mintegy 90 külföldi egyetemistán kívül a különböző hazai és külföldi minisztériumok, egyetemek, diplomáciai testületek és az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának képviselői is részt vesznek.
Az előadók között szerepel többek között Prof. Dr. Balázs Péter, a Magyar Köztársaság külügyminisztere, a CEU professzora, Prof. Dr. Emil Constantinescu, a Frankofónia legfelsőbb tanácsának tagja, a Román Köztársaság volt elnöke, Philippe Suinen, a Wallonie-Bruxelles International főigazgatója, az Université Libre de Bruxelles (ULB) oktatója, Prof. Dr. Martonyi János, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Magyar Köztársaság volt külügyminisztere, Panayotis Carvounis az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának főigazgató-helyettese, René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete. A Főrendiházban tartandó beszélgetést Prof. Dr. Trócsányi László egyetemi tanár, alkotmánybíró, korábbi brüsszeli nagykövet, valamint Laureline Cognard, a Nyári Egyetem akadémia felelőse moderálta.
A július 6-án megrendezett kerekasztal-beszélgetések tárgya a 2009. júniusi európai parlamenti választások eredménye és európai szintű hatása, valamint az Európai Unió előtt álló kihívások és a hozzájuk kötődő kommunikációs feladatok áttekintése volt.
A Nyári Egyetem vendégei a Budapesten eltöltött egy hét alatt a cseh EU elnökség mérlege, a 2011-es magyar EU-elnökség előkészületei, a Balkán és az Európai Unió viszonya, a közép-és kelet-európai országok, valamint a Balkán energiafüggősége, a kisebbségvédelem, az euró bevezetése és a gazdasági válság hatása témakörét vizsgáló előadásokon, beszélgetéseken vesznek még részt. A hét közepén egy balatoni kirándulás keretében ismerkedhetnek meg a résztvevők hazánk természeti és történelmi értékeivel, gasztronómiájával, kultúrájával.
A rendezvényre a Jean Moulin Lyon 3 Egyetem Európa-tanulmányok Központjával, valamint az Európai Bizottsággal együttműködésben kerül sor.
Támogatók:
  • a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
  • a Magyar Köztársaság Országgyűlése
  • a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága
  • Agence Universitaire de la Francophonie – Frankofónia egyetemközi szervezete
  • a budapesti Francia Nagykövetség, valamint a szegedi francia konzulátusa
  • Wallonie-Bruxelles international
  • MOL Zrt.
  • Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek