SZTE Info

A fizikusok ajándékkoncertje: Karácsonyi Kísérletek

2006 óta rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoport és az SZTE Fizikus Tanszékcsoport a nagy népszerűségnek örvendő Karácsonyi Kísérleteket, melyre kis és nagy diákokat egyaránt vártak. Az idei rendezvény, „ajándékkoncert” a „Fényes hangok, hangos fények” címet viselte, és mintegy 120 érdeklődőt vonzott az SZTE TTIK Budó-tantermébe december 17-én.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A fényes hangok, hangos fények cím olyan jelzők összekapcsolása, amelyek nem triviálisan, mindenki számára tartoznak össze, ugyanakkor a fénynek nagyon gyakran van hangja és a hangnak akkor jó, ha van fénye” – beszélt a rendezvény idei címéről Papp Katalin, a Karácsonyi Kísérletek főszervezője, a Kísérleti Fizikai Tanszék docense. Kicsit mélyebben a fizikába beleásva: sok nagyteljesítményű fényimpulzus van, ami nagy hanggal jár.

img_113Befőttes üvegek is sorakoztak egy asztalon különböző mennyiségű vízzel töltve, hogy egy karácsonyi dalt szólalhasson meg az üveg szélén…

Szegeden, sőt akár Magyarországon eddig nem látott kísérleteket is bemutattak. A hang sebességének közegtől való függését a fizikában és operaéneklésben egyaránt jártas Szélpál Szilveszter demonstrálta, aki fizikus tanulmányai mellett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának magánének szakos hallgatója is. A hang közegtől való függése miatt változik a frekvenciája: Szélpál Szilveszter olyan közegben szólaltatta meg hangját, amely nem szokványos (például hélium) – így a hagyományos beszédhang frekvenciáját közegtől függően magasabbnak, illetve mélyebbnek hallhatták.

„Kemény munkával járt, hogy összejöttek ezek a nem szokványos kísérletek” – mondta el az előkészületekről Papp Katalin. Az érdeklődők láthattak olyan nagyteljesítményű YAG-lézert is, amely infravörös tartományban sugároz. Nem látjuk, ahogyan a levegőben, a közegben terjed, de meggyújtja a szigetelőszalagot, elvágja a műanyagpoharat… A behatolás, a fény elnyelése függ a közeg színétől, a sárga lufiban lévő fekete lufinál a sárga nem pukkad ki, a feketét viszont elégeti a lézer. Szabó Gábor, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék professzora a nem látható fénytartományban működő lézerek tulajdonságait és alkalmazását mutatta be, például a környezetfizikai méréseknél. De további érdekes bemutatókat, előadásokat kínált a „koncert” többi fellépője is: Bohus János, Kopasz Kata, Nagy Anett és Szakmány Tibor.

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében