SZTE Info

Evezős-világbajnokságot rendez egyetemünk

A Maty-éri olimpiai központ vizén rendezik 2010. augusztus 13-15. között a XI. Egyetemi-Főiskolai Evezős-világbajnokságot. A Szegedi Tudományegyetem már bizonyította, hogy helyt áll felsőoktatási világverseny rendezőjeként, hiszen a 2006-os fallabda-világbajnokság megszervezésében és lebonyolításban szinte tökéleteset alkotott – nyilatkozta Szabó József, az SZTE Sportközpont vezetője.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„A legutóbbi világbajnokságot Szerbiában rendezték, ahol 27 ország 452 versenyzője evezett. Jövőre közel 30 ország 450-500 versenyzőjére számítunk” – avatott be a részéletekbe a főiskolai docens. Arra a kérdésre, hogy a magyar nemzeti színeket képviseli-e majd SZTE-s hallgató, Szabó József úgy felelt, hogy biztosat még nem tud mondani. A bő keretben készülnek szegedi egyetemisták, és a tavalyi világversenyen a nyolcashajóban három SZTE-s is evezett, úgyhogy bizakodhatunk.

A verseny történetére visszatérve megtudhattuk, hogy bizony a fallabda-vb egyfajta vizsgaverseny is volt 2006-ban, hiszen a lebonyolítás olyan visszhangot hagyott maga után, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) kezdeményezésére kérték fel egyetemünket egy evezős-világverseny szervezésére is (igaz, ehhez kellett a Maty-éri olimpiai centrum felújítása, ahol a meglévő hat pályát nyolcra bővítették). Egyébként a fallabda-világbajnokság sikerén felbuzdulva jelentette ki Szabó Gábor rektor, hogy az egyetem igyekszik a lehető legtöbb világverseny rendezésére benyújtani pályázatát.

Szabó József úgy nyilatkozott, hogy az előkészületek még a kezdeti szakaszban tartanak. „Először is sikerült egy pályázaton kiválasztani az esemény logóját (képünkön) – folytatta a docens. „A győztes pályázatot Szabó Dávid, a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikusa készítette. Második és harmadik helyezést ért el Császár Péter JGYPK német-rajz szakos diák, illetve Szántó Lajos, a Mérnöki Kar vállalkozó-menedzser szakos hallgatója. Most a költségtervezés van folyamatban. Becsléseink szerint a világbajnokság költségi 75-80 millióra forintra rúgnak. Első körben azon dolgozunk, hogy hol és miként lehet faragni ebből a jelentős összegből. Mivel az egyetemi világbajnokságokat komoly nemzetközi figyelem kíséri, így öregbíti az ország, a város és az egyetem hírnevét is. Ezért mindenképpen fő támogatóként számítunk az Szegedi Tudományegyetemre, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a sportért felelős államtitkárságnak a támogatására.
 
Ezenkívül az evezősszövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is segít majd. De nagyon szeretnénk több céget is megnyerni a sportversenynek. Mindemellett az SZTE számít 100-120 fő, a hallgatók közül kikerülő önkéntesre, akik a versenyek napján a helyszínen és a csapatok körül, kísérőként tevékenykednének. A Démász-Szeged Vízisport Egyesület technikai és sportszakmai támogatást nyújt majd” – árulta el az SZTE Sportközpont vezetője.
 
Dobó Csaba

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20