SZTE Info

Evezős-világbajnokságot rendez egyetemünk

A Maty-éri olimpiai központ vizén rendezik 2010. augusztus 13-15. között a XI. Egyetemi-Főiskolai Evezős-világbajnokságot. A Szegedi Tudományegyetem már bizonyította, hogy helyt áll felsőoktatási világverseny rendezőjeként, hiszen a 2006-os fallabda-világbajnokság megszervezésében és lebonyolításban szinte tökéleteset alkotott – nyilatkozta Szabó József, az SZTE Sportközpont vezetője.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„A legutóbbi világbajnokságot Szerbiában rendezték, ahol 27 ország 452 versenyzője evezett. Jövőre közel 30 ország 450-500 versenyzőjére számítunk” – avatott be a részéletekbe a főiskolai docens. Arra a kérdésre, hogy a magyar nemzeti színeket képviseli-e majd SZTE-s hallgató, Szabó József úgy felelt, hogy biztosat még nem tud mondani. A bő keretben készülnek szegedi egyetemisták, és a tavalyi világversenyen a nyolcashajóban három SZTE-s is evezett, úgyhogy bizakodhatunk.

A verseny történetére visszatérve megtudhattuk, hogy bizony a fallabda-vb egyfajta vizsgaverseny is volt 2006-ban, hiszen a lebonyolítás olyan visszhangot hagyott maga után, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) kezdeményezésére kérték fel egyetemünket egy evezős-világverseny szervezésére is (igaz, ehhez kellett a Maty-éri olimpiai centrum felújítása, ahol a meglévő hat pályát nyolcra bővítették). Egyébként a fallabda-világbajnokság sikerén felbuzdulva jelentette ki Szabó Gábor rektor, hogy az egyetem igyekszik a lehető legtöbb világverseny rendezésére benyújtani pályázatát.

Szabó József úgy nyilatkozott, hogy az előkészületek még a kezdeti szakaszban tartanak. „Először is sikerült egy pályázaton kiválasztani az esemény logóját (képünkön) – folytatta a docens. „A győztes pályázatot Szabó Dávid, a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikusa készítette. Második és harmadik helyezést ért el Császár Péter JGYPK német-rajz szakos diák, illetve Szántó Lajos, a Mérnöki Kar vállalkozó-menedzser szakos hallgatója. Most a költségtervezés van folyamatban. Becsléseink szerint a világbajnokság költségi 75-80 millióra forintra rúgnak. Első körben azon dolgozunk, hogy hol és miként lehet faragni ebből a jelentős összegből. Mivel az egyetemi világbajnokságokat komoly nemzetközi figyelem kíséri, így öregbíti az ország, a város és az egyetem hírnevét is. Ezért mindenképpen fő támogatóként számítunk az Szegedi Tudományegyetemre, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a sportért felelős államtitkárságnak a támogatására.
 
Ezenkívül az evezősszövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is segít majd. De nagyon szeretnénk több céget is megnyerni a sportversenynek. Mindemellett az SZTE számít 100-120 fő, a hallgatók közül kikerülő önkéntesre, akik a versenyek napján a helyszínen és a csapatok körül, kísérőként tevékenykednének. A Démász-Szeged Vízisport Egyesület technikai és sportszakmai támogatást nyújt majd” – árulta el az SZTE Sportközpont vezetője.
 
Dobó Csaba

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja