Bezár

Hírarchívum

Evezős-világbajnokságot rendez egyetemünk

Evezős-világbajnokságot rendez egyetemünk

2009. április 28.
2 perc
A Maty-éri olimpiai központ vizén rendezik 2010. augusztus 13-15. között a XI. Egyetemi-Főiskolai Evezős-világbajnokságot. A Szegedi Tudományegyetem már bizonyította, hogy helyt áll felsőoktatási világverseny rendezőjeként, hiszen a 2006-os fallabda-világbajnokság megszervezésében és lebonyolításban szinte tökéleteset alkotott – nyilatkozta Szabó József, az SZTE Sportközpont vezetője.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„A legutóbbi világbajnokságot Szerbiában rendezték, ahol 27 ország 452 versenyzője evezett. Jövőre közel 30 ország 450-500 versenyzőjére számítunk” – avatott be a részéletekbe a főiskolai docens. Arra a kérdésre, hogy a magyar nemzeti színeket képviseli-e majd SZTE-s hallgató, Szabó József úgy felelt, hogy biztosat még nem tud mondani. A bő keretben készülnek szegedi egyetemisták, és a tavalyi világversenyen a nyolcashajóban három SZTE-s is evezett, úgyhogy bizakodhatunk.

A verseny történetére visszatérve megtudhattuk, hogy bizony a fallabda-vb egyfajta vizsgaverseny is volt 2006-ban, hiszen a lebonyolítás olyan visszhangot hagyott maga után, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) kezdeményezésére kérték fel egyetemünket egy evezős-világverseny szervezésére is (igaz, ehhez kellett a Maty-éri olimpiai centrum felújítása, ahol a meglévő hat pályát nyolcra bővítették). Egyébként a fallabda-világbajnokság sikerén felbuzdulva jelentette ki Szabó Gábor rektor, hogy az egyetem igyekszik a lehető legtöbb világverseny rendezésére benyújtani pályázatát.

Szabó József úgy nyilatkozott, hogy az előkészületek még a kezdeti szakaszban tartanak. „Először is sikerült egy pályázaton kiválasztani az esemény logóját (képünkön) – folytatta a docens. „A győztes pályázatot Szabó Dávid, a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikusa készítette. Második és harmadik helyezést ért el Császár Péter JGYPK német-rajz szakos diák, illetve Szántó Lajos, a Mérnöki Kar vállalkozó-menedzser szakos hallgatója. Most a költségtervezés van folyamatban. Becsléseink szerint a világbajnokság költségi 75-80 millióra forintra rúgnak. Első körben azon dolgozunk, hogy hol és miként lehet faragni ebből a jelentős összegből. Mivel az egyetemi világbajnokságokat komoly nemzetközi figyelem kíséri, így öregbíti az ország, a város és az egyetem hírnevét is. Ezért mindenképpen fő támogatóként számítunk az Szegedi Tudományegyetemre, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a sportért felelős államtitkárságnak a támogatására.
 
Ezenkívül az evezősszövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is segít majd. De nagyon szeretnénk több céget is megnyerni a sportversenynek. Mindemellett az SZTE számít 100-120 fő, a hallgatók közül kikerülő önkéntesre, akik a versenyek napján a helyszínen és a csapatok körül, kísérőként tevékenykednének. A Démász-Szeged Vízisport Egyesület technikai és sportszakmai támogatást nyújt majd” – árulta el az SZTE Sportközpont vezetője.
 
Dobó Csaba

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek