SZTE Info

Olasz-magyar innovációs napot rendeztek Szegeden

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az Olasz Nagykövetség és a Szegedi Tudományegyetem olasz-magyar innovációs napot szervezett Szegeden szeptember 25-én, „The Italian System meets in Szeged” címmel. Az Olasz Kulturális Intézetben megtartott tanácskozás programja két téma körül csoportosult, az egyik biotechnológia és biolmolekuláris gyógyszerek, a másik a nano-technológia. Az információs napon tíz előadás hangzott el, amelyen többek között bemutatkozott a SZTE két, működő regionális tudásközpontja – a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont és a Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpont –, a kooperációs kutatóközpontja – DEAK Zrt. –, az MTA Szegedi Biológiai Központ, a Magyar Biotechnológiai Szövetség és az olasz partnerek képviselői. A résztvevők kerekasztal-megbeszélésen vitatták meg az együttműködés lehetőségeit, és kijelölték annak fő irányait.
A Pál József professzor (SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék), Itália szegedi tiszteletbeli konzulja közreműködésével létrejött konferencia kapcsolódott ahhoz a rendezvénysorozathoz, amelyet Paolo Guido Spinelli olasz nagykövet magyarországi diplomáciai küldetésének befejezése alkalmából rendeztek. A szeptember 30-án leköszönő diplomata első hivatalos látogatása Szegeden volt, az utolsó vizitjét is a csongrádi megyeszékhelyen tette.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.