Bezár

Hírarchívum

Milliárdokból fejleszt az SZTE

Milliárdokból fejleszt az SZTE

2008. július 29.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Mint arról korábban már beszámoltunk, a következő három esztendőben esedékes, több mint 7,7 milliárd forintos fejlesztési programjához a kormány múlt heti döntése értelmében 6,4 milliárd forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése (TIOP 1.3.1) pályázaton. A Tanulmányi és Információs Központ létesítése óta eltelt időszak legnagyobb egyetemi beruházásának részleteiről július 29-én tájékoztatták a nyilvánosságot az intézmény vezetői.
A Rektori Hivatalnak is otthont adó Dugonics téri központi épületben – melyet mától, egyelőre még csak szimbolikusan, jelenlegi formájában bezártnak nyilvánítottak – Szabó Gábor rektor, valamint Majó Zoltán fejlesztési és Vilmányi Márton stratégiai igazgató tartott bemutatót.
A rektor emlékeztetett: az egyetem szívének tartott TIK 2004-es átadása óta sem állt meg az élet az SZTE-n: a 2004-2007 között a HEFOP 4.1.2 pályázaton nyert 2,4 milliárdos támogatás révén felépült az újszegedi biológiai épület új szárnya, s új otthonra lelt a Kálvária sugárúton a dinamikusan fejlődő Gazdaságtudományi Kar. Emellett az elektronikus univerzitás kialakítása terén is komoly lépések történtek. Szabó Gábor reményét fejezte ki, hogy a most elnyert források segítségével megvalósuló beruházásokon keresztül végre a Biopolisz programot is sikerül valódi tartalommal megtölteni.
Az elkövetkező három esztendő fejlesztéseinek célja ennek jegyében a műszaki-természettudományos képzés infrastruktúrájának és tartalmának korszerűsítése (Szegeden és a partnerintézményekben, a bajai és a szarvasi főiskolán, hiszen a rektor szerint ezen a téren az SZTE-nek regionális küldetése van), a kutatás-fejlesztés és az innovációs szolgáltatások színvonalának emelése, azaz a valódi kutatóegyetemmé válás, végül az e-univerzitás program folytatása, az informatikai infrastruktúra javítása, a vezeték nélküli hálózat bővítése.
A tervek szerint 2010 második negyedévében befejeződő projekt keretében a Mérnöki Kar jelenlegi központja mellett kialakítanak egy új, a műszaki-természettudományos képzés korszerű laborhátterét biztosító 3300 négyzetméteres alapterületű épületet a Moszkvai körúton. Az úgynevezett Egyetemi Tudássétány teljes rekonstrukciója keretében a 21. század követelményeinek megfelelően újítják fel az Általános Orvostudományi és a Természettudományi és Informatikai Kar több épületét, laboratóriumát – ezek többsége még Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége idejében létesült. Megtörténik a Dugonics téri központi épület régóta esedékes átépítése is, itt úgynevezett regionális tudástranszfer és szolgáltató központot alakítanak ki. Folytatódik az SZTE informatikai infrastruktúrájának korszerűsítése, de a bajai és a szarvasi főiskolán is felújítanak több oktatási célú ingatlant. A rektor kifejtette: a beruházások lezárultával végre korszerű körülmények között használhatják majd azokat a high-tech műszereket, melyekkel a jelenlegi helyzetben is világraszóló eredményeket érnek el a szegedi kutatók.
A programban összesen tizenegy ingatlant újítanak föl, elkészül egy új ingatlan, a Mérnöki Kar épülete is – együttes alapterületük csaknem 17 ezer négyzetméter –, s beszereznek több mint 1600 modern laboreszközt, műszert.
Majó Zoltán azt mondta: az idei év még a tervek, a megvalósíthatósági tanulmány véglegesítéséről, illetve a szerződéskötésekről szól, 2009 első felében megtörténnek a közbeszerzések, s jövő nyártól indulhat a mintegy egy esztendőn át tartó kivitelezés.

Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek