SZTE Info

Milliárdokból fejleszt az SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Mint arról korábban már beszámoltunk, a következő három esztendőben esedékes, több mint 7,7 milliárd forintos fejlesztési programjához a kormány múlt heti döntése értelmében 6,4 milliárd forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése (TIOP 1.3.1) pályázaton. A Tanulmányi és Információs Központ létesítése óta eltelt időszak legnagyobb egyetemi beruházásának részleteiről július 29-én tájékoztatták a nyilvánosságot az intézmény vezetői.
A Rektori Hivatalnak is otthont adó Dugonics téri központi épületben – melyet mától, egyelőre még csak szimbolikusan, jelenlegi formájában bezártnak nyilvánítottak – Szabó Gábor rektor, valamint Majó Zoltán fejlesztési és Vilmányi Márton stratégiai igazgató tartott bemutatót.
A rektor emlékeztetett: az egyetem szívének tartott TIK 2004-es átadása óta sem állt meg az élet az SZTE-n: a 2004-2007 között a HEFOP 4.1.2 pályázaton nyert 2,4 milliárdos támogatás révén felépült az újszegedi biológiai épület új szárnya, s új otthonra lelt a Kálvária sugárúton a dinamikusan fejlődő Gazdaságtudományi Kar. Emellett az elektronikus univerzitás kialakítása terén is komoly lépések történtek. Szabó Gábor reményét fejezte ki, hogy a most elnyert források segítségével megvalósuló beruházásokon keresztül végre a Biopolisz programot is sikerül valódi tartalommal megtölteni.
Az elkövetkező három esztendő fejlesztéseinek célja ennek jegyében a műszaki-természettudományos képzés infrastruktúrájának és tartalmának korszerűsítése (Szegeden és a partnerintézményekben, a bajai és a szarvasi főiskolán, hiszen a rektor szerint ezen a téren az SZTE-nek regionális küldetése van), a kutatás-fejlesztés és az innovációs szolgáltatások színvonalának emelése, azaz a valódi kutatóegyetemmé válás, végül az e-univerzitás program folytatása, az informatikai infrastruktúra javítása, a vezeték nélküli hálózat bővítése.
A tervek szerint 2010 második negyedévében befejeződő projekt keretében a Mérnöki Kar jelenlegi központja mellett kialakítanak egy új, a műszaki-természettudományos képzés korszerű laborhátterét biztosító 3300 négyzetméteres alapterületű épületet a Moszkvai körúton. Az úgynevezett Egyetemi Tudássétány teljes rekonstrukciója keretében a 21. század követelményeinek megfelelően újítják fel az Általános Orvostudományi és a Természettudományi és Informatikai Kar több épületét, laboratóriumát – ezek többsége még Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége idejében létesült. Megtörténik a Dugonics téri központi épület régóta esedékes átépítése is, itt úgynevezett regionális tudástranszfer és szolgáltató központot alakítanak ki. Folytatódik az SZTE informatikai infrastruktúrájának korszerűsítése, de a bajai és a szarvasi főiskolán is felújítanak több oktatási célú ingatlant. A rektor kifejtette: a beruházások lezárultával végre korszerű körülmények között használhatják majd azokat a high-tech műszereket, melyekkel a jelenlegi helyzetben is világraszóló eredményeket érnek el a szegedi kutatók.
A programban összesen tizenegy ingatlant újítanak föl, elkészül egy új ingatlan, a Mérnöki Kar épülete is – együttes alapterületük csaknem 17 ezer négyzetméter –, s beszereznek több mint 1600 modern laboreszközt, műszert.
Majó Zoltán azt mondta: az idei év még a tervek, a megvalósíthatósági tanulmány véglegesítéséről, illetve a szerződéskötésekről szól, 2009 első felében megtörténnek a közbeszerzések, s jövő nyártól indulhat a mintegy egy esztendőn át tartó kivitelezés.

Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében