Bezár

Hírarchívum

Drupalcon Szegeden

Drupalcon Szegeden

2008. augusztus 28.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
Olyan városok, mint Barcelona és Boston után most, augusztus 27-30. között Szeged és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) ad otthont a négynapos Drupalcon 2008 konferenciának. A Drupal egy nyílt forráskódú, rendkívül népszerű tartalomkezelő rendszer, amelyet ma már több mint 250 ezer webhely használ szerte a világon.
Az augusztus 27-én kezdődött konferencia sajtótájékoztatóján Dries Buytaert, a Drupal megalkotója és projektvezetője beszélt a tartalomkezelő rendszer megszületéséről. 2000-ben, az antwerpeni egyetemen a diáktársaival egy üzenőrendszert szerettek volna kialakítani a maguk számára, majd az egyetem elvégzése után, 2001. január 15-én tette megalkotója nyilvánossá a rendszert az interneten, és ekkor már elsősorban az új technológiák kipróbálása volt a cél, mint például az automatikus hírcsatornák, illetve a tartalommoderáció. Több ezer programozó járult már hozzá a rendszer fejlesztéséhez, maga a Drupalnak nevezett alaprendszer utolsó kiadásában több mint kilencszáz fejlesztő működött közre a világ minden tájáról. Ezenkívül több mint kétezer kiegészítő létezik, amelyeket bárki ingyen letölthet és használhat a legkülönfélébb célokra a bankos fizetéstől kezdve a webáruházakon át a közösségi webhelyek kialakításáig, a videólejátszókig, illetve -megosztókig vagy a kisjátékokig.
Sok nagy médiavállalat, így például a Sony Music, és több előadó, így például Britney Spears weboldala is a Drupalt használja.
A jelenlegi konferencia ötszáz résztvevőt számlál, ebből nyolcvanan az Egyesült Államokból érkeztek. A konferencia keretében minden nap más kiállítást is láthatnak a résztvevők, így például állásbörzét, a regionális cégek kiállításait, valamint grafikával foglalkozó cégek is felvonulnak majd.
Kristof Van Tomme szervező – aki szegedi feleségével egy Drupallal foglalkozó céget is létrehozott a Tisza-parti városban – elmondta, nagyon örül, hogy a város is szponzorálta a konferenciát. Hojtsy Gábor szervező hozzátette, sokan javasolták, hogy Budapesten tartsák a rendezvényt, ők azonban ragaszkodtak Szegedhez, azért is, mint mondta, mert akárhogyan is keresték, a fővárosban nem találtak megfelelő, a TIK-hez hasonló helyszínt, ami egyrészt ilyen modern, és sok teremmel is rendelkezik. Ezenkívül pedig a szép város és nyugodt környezet is idevonzotta a szervezőket.
Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Tanszékének vezetője elmondta, a nyílt forráskódú és szabad felhasználású szoftverekkel kapcsolatos tudás oktatása Szegeden unikumszerűen nagyon korán elkezdődött, a Drupal rendszert is rendes kurzus keretében oktatják az egyetemen. Nagyon intenzív fejlesztés folyik, amit például az is mutat, hogy a Nokia finn anyavállalatával közösen olyan mérvű fejlesztéseket folytatnak, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve megjelenik a Linux-kernelben. A tanszékvezető hozzátette: ez a szabad szoftveres terület sok lehetőséget tartogat Szeged számára is.

Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek