Bezár

Hírarchívum

mediversal_vision_szemsebeszeti_lezerkozpont1

Átadták a Mediversal Vision refraktív szemsebészeti lézerközpontot az SZTE Szemészeti Klinikán

Átadták a Mediversal Vision refraktív szemsebészeti lézerközpontot az SZTE Szemészeti Klinikán

2023. október 27.
4 perc

Az első húsz műtétet már el is végezték az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika épületében kialakított, refraktív szemsebészeti lézerközpontban. A Mediversal Vision szakmai vezetője, Dr. Ratkay Imola nevéhez fűződik a világ első femtoszekundumos szaruhártya sebészeti beavatkozása. A főorvos előadását követően nyitották meg ünnepélyesen a 21. századi eszközökkel felszerelt magán betegellátó egységet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE SZAKK Szemészeti Klinika tudományos hátterére és betegellátási tapasztalataira építve, a 21. századi technológia felhasználásával olyan klinikum jött létre, amely egyedülálló – vélekedett Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit, a Szemészeti Klinika igazgatója a Mediversal Vision refraktív szemsebészeti lézerközpont megnyitóján október 27-én. – Öröm, hogy olyan kollégák jöttek vissza a klinikára, akik ezeknek a 21. századi technológiáknak a működtetését világszínvonalon művelik – fűzte hozzá a professzor. Köszönetet mondott az SZTE vezetésének, hogy létrejöhetett az egyetem száz százalékos tulajdonában lévő magán betegellátó egység.

mediversal_vision_T-Molnar_Edit

Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit, az SZTE SZAKK Szemészeti Klinika igazgatója

A szemészeti lézersebészet végre hazaért Szegedre – fejezte ki örömét Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Elmondta, amikor az első ciklusában a rektori pályázatát írta, azt kérte Palkovics László akkori államtitkártól, hogy modern technológiákat lehessen hozni a klinikai központba. Éppen a szemészeti femtoszekundumos lézer volt az egyik ilyen „kívánsága”.


mediversalvision

Az eseményről készült galériát a képre kattintva tekintheti meg. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

– Ha nem tettünk volna olyan lépéseket, amelyek lehetővé tették a teljesen legális, szürke zónától mentes magánegészségügyi ellátás létrehozását a szegedi klinikai központon belül, akkor a legkiválóbb szakemberek közül most sokan már nem itt dolgoznának – nézett körbe a rektor a Szemészeti Klinika Kukán Ferenc termében, ahol a lézeres szemsebészeti központ átadása alkalmából előadást hallhattak az érdeklődők.

mediversal_vision_RovoLaszlo

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, lézerfizikus felidézte, hogyan fejlődött az 1980-as évek végétől az orvosi céllal felhasznált lézerek alkalmazása. Ebben a tudományos csapatmunkában rajta kívül olyan kiváló tudósok vettek még részt, mint például Prof. Dr. Bor Zsolt, Prof. Dr. Rácz Béla és Prof. Dr. Hopp Béla.

mediversal_vision_SzaboGabor

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke

A femtoszekundumos lézer Szegeden címmel Dr. Ratkay Imola főorvos, a Mediversal Vision szakmai vezetője tartott előadást. Ő végezte a világon az első humán femtoszekundumos szaruhártya sebészeti beavatkozást 1999-ben. A főorvos 1994-ben, münsteri tanulmányútján sajátította el, hogy hogyan kell alkalmazni a lézereket a szemsebészetben. Megtudtuk, az olyan refraktív hibákat, mint például a rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség, korrigálhatjuk szemüveggel vagy kontaktlencsével, illetve (excimer és femtoszekundumos) lézeres kezelésekkel. Az ilyen látásjavító műtétek után már egy nappal 150 százalékos javulást érzékelhet a páciens, és maximum 200 százalékos eredmény érhető el. A legmodernebb vizsgáló módszerek és műtéti eljárások állnak rendelkezésre az új lézerközpontban – hallottuk Dr. Ratkay Imola beszámolójából.

mediversal_vision_RatkayImola

Dr. Ratkay Imola főorvos, a Mediversal Vision szakmai vezetője

Vaszari Viktor, a Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a lézerközpontról, mint üzleti vállalkozásról beszélt. Az idei évben árbevételük megközelíti a 2 milliárd forintot, amelynek legnagyobb része a fekvőbetegellátáshoz kapcsolódik. – Azt a célt tűztük ki, hogy növeljük jelenlétünket a járóbeteg-ellátás, a diagnosztika, a szűrővizsgálatok terén is. A beruházás teljes költsége – a bérelt lézereket nem számítva – nagyságrendileg 100 millió forint. Ez várhatóan 3-4 év alatt térül meg, és számításaink szerint ennek az időszaknak a végére elérjük az évi 1000-1500 műtétet – fejtette ki Vaszari Viktor.

20231027-20231027-9K2A4436

Vaszari Viktor, a Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója

Eddig 20 műtéten vannak túl, a beavatkozások nagy része 200-300 ezer forintba kerül. A páciensek túlnyomó része magyar állampolgár, de érkeznek a határon túlról, Szerbiából, Romániából is. Dr. Ratkay Imola szakmai vezetésével, a Szemészeti Klinika tudományos hátterével, szakembergárdájával és a Medicontur által biztosított, élvonalbeli gépekkel egy országos szinten is egyedülálló egységet sikerült kialakítani, ami reményeink szerint hosszú távon garantálja, hogy a Dél-alföldi Régióban élők hozzájuthatnak a legmagasabb színvonalú lézeres kezelésekhez – fűzte hozzá.

Vida-Szűcs Imre

Borítókép: Egy alapos szemészeti vizsgálatot követően végzik el a látásjavító műtétet a Mediversal Vision lézerközpontban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek