Bezár

Hírarchívum

Gyokereinkhez_tert_vissza__felvette_Bathory_Istvan_fejedelem_nevet_az_SZTE_Gyakorlo_Gimnaziuma_es_Altalanos_Iskolaja_nyito

Gyökereinkhez tért vissza – felvette Báthory István fejedelem nevét az SZTE Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája

Gyökereinkhez tért vissza – felvette Báthory István fejedelem nevét az SZTE Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája

2024. szeptember 04.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola felvette az SZTE jogelődjét 1581-ben, Kolozsváron megalapító Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király és litván nagyfejedelem nevét – jelentették be a 2024. szeptember 2-i tanévnyitón.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A legsikeresebb magyar államférfiak egyike”, somlyói Báthory István 1533 és 1586 között élt. Erdélyi fejedelmi, illetve lengyel királyi udvarába a kereskedőkön kívül művészeket, orvosokat és írástudókat hívott. A más országok modelljeit is tanulmányozó reneszánsz uralkodó nevéhez két egyetem alapítása kötődik, ezek egyike a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári intézmény. Báthory történelmi jelentőségű munkásságának hatása a mai napig érezhető Európa-szerte és természetesen hazánkban, illetve Szegeden is. Báthory István 1581. május 12-én írta alá a Kolozsvári Jezsuita Akadémia alapítólevelét annak tudatában, hogy a római katolikus hitet úgy lehet fenntartani és megerősíteni, ha a szinte teljesen protestáns Erdélyben egyetemet hoz létre. Báthory sok pénzt költött új könyvek vásárlására is. Felfogása szerint ő Isten akaratából és kegyelméből lett uralkodó, akinek az a küldetése, hogy országai és hazája érdekeit szolgálja szüntelenül és pihenés nélkül, akár az élete árán is.

KJA-Number-1160

A művelődés, az oktatás iránti elkötelezettsége, emberi nagysága, és a Szegedi Tudományegyetem elődjének megalapítása miatt viseli az ő nevét 2024 szeptemberétől az egyetem nagyhírű gyakorló iskolája.

KJA-Number-1030

Az ünnepség a gimnázium diákjainak zenés műsorával indult, amelyben megemlékeztek a nyári szünetről és előrevetítették a tanév legfontosabb eseményeit is egészen az érettségiig.

KJA-Number-1034

Az ünnepségen köszöntő beszédet mondott az intézmény névváltoztatása alkalmából Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, akinek a szülei, testvérei és gyermekei is az iskolában érettségiztek, sőt rokonai közül többen tanítottak is az intézményben.

KJA-Number-1073

Prof. Dr. Széll Márta "hazatért", hiszen ebben az iskolában érettségizett. Személyes hangvételű beszédét nagy taps fogadta. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A név változik, de a szellemiség marad. Báthory István mindazt megtestesíti, ami ennek az intézménynek is sajátja: a hagyománytiszteletet, az értékek megőrzését, egyúttal a mindig újra, mindig jobbra törekvést és talán a legfontosabbat, a nyitottságot a tudomány iránt. Az előző tanévben, mintegy előfutáraként Báthory István szellemisége feltámasztásának, tanulmányi versenyt rendeztünk középiskolásoknak. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéke, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája közösen szervezte meg a versenyt, óriási sikerrel. Méltó tisztelgés az Egyetem alapítója előtt, hogy az ő nevét viseli mostantól a gyakorló általános iskolánk és gimnáziumunk – mondta el Rektorhelyettes Asszony.

Dr. Dobi János, az iskola igazgatója Babits Mihály gondolatával kezdte köszöntőjét: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Az igazgató beszédében felidézte a gimnázium továbbtanulási statisztikáját, amely országos szinten is kiemelkedő, hiszen néhány kivétellel minden végzős diákja felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait.

KJA-Number-1124

Dr. Dobi János, a Báthory István Gimnázium és Általános Iskola igazgatója ismertette a tavalyi, kiemelkedően jó továbbttanulási statisztikákat is.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Aki iskolát épít, a jövő reménységét építi. Báthory István is biztosan tudta mindezt, hiszen olyan alapításba kezdett, aminek várni lehetett az eredményét: a kiművelt emberfők tevékenységének kisugárzását. Az álom valóra válik. Az iskolai falakat élettel, tartalommal és szellemiséggel megtöltő tanulóknak és tanároknak köszönhető, hogy a fenntartónkkal, a Szegedi Tudományegyetemmel tovább növekedő és erősödő együttműködésben – ma és a jövőben is – van és lesz mire építenünk. Az iskola hagyományt őriz és teremt – mondta Dr. Dobi János.

A tanévnyitón a felszólalók és a diákok is felidézték Báthory István életének, munkásságának legfontosabb állomásait, eredményeit.

KJA-Number-1137

Tóthné Schulcz Hedvig lánya vette át az elismerést Dr. Dobi Jánostól az ünnepségen. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A tanévnyitón megemlékeztek az iskola korábbi tanári karának nemrégiben elhunyt tagjairól, Barok Istvánról és Tóthné Schulcz Hedvigről. Az igazgató kiemelte, hogy a Báthory István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában 2025-től elindul a 6+6 osztályos angol kéttannyelvű képzés, és a tervek szerint jövő évtől már nemzetközi érettségire is lesz lehetőség a gimnáziumban.

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek