Bezár

Hírarchívum

A_tenyerukon_hordoztak_minket__a_vaci_kozepiskola_diakjai_is_jol_ereztek_magukat_a_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_verseny_laborprogramjan

„A tenyerükön hordoztak minket” – a váci középiskola diákjai is jól érezték magukat a Szent-Györgyi Tanulmányi verseny laborprogramján

„A tenyerükön hordoztak minket” – a váci középiskola diákjai is jól érezték magukat a Szent-Györgyi Tanulmányi verseny laborprogramján

2024. május 31.
4 perc

2024. május 28-án a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 13 tanulója látogatott Szegedre. A diákok a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyhez kapcsolódóan kaptak meghívást a Szegedi Tudományegyetemre, ahol az egésznapos program során megtekintették a Karikó Katalin kiállítást, az egyetem skill laborját és még kísérleteket is végeztek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szent-Györgyi Albertről elnevezett versenyen résztvevő iskolák diákjainak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különleges programokat szervezett. A nagy hagyományokkal és népszerűséggel rendelkező megmérettetés nem csak a versenyen való részvételből áll, a szervezők a versenyen részt vevő iskolák közül idén hetet hívtak meg tavaszi laborgyakorlatra.

2024. május 28-án, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tizenhárom 12. évfolyamos tanulója látogatott Szegedre, ahol a délelőtt során az SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézetében beszélgettek a drogokról Dr. Sija Évával. Ezt követően a József Attila Tanulmányi és Információs Központban az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársainak tárlatvezetésével tekintették meg a Karikó Katalin kiállítást, majd megismerkedtek a skill laborral az SZTE SZAOK Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ épületében.

Az elmélet után a gyakorlatban is próbára tehették magukat és megtapasztalhatták, hogy milyen az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak élete. A csoport egyik része a gyógynövények laboratóriumi vizsgálatába kóstolhatott bele a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetében, a többiek pedig a daganatos sejtekkel kapcsolatos kutatás rejtelmeit ismerhették meg az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet sejtlaborjában.

KJA-Number-0876_1

A Farmakognóziai Intézetben a diákok Dr. Rédei Dóra egyetemi adjunktustól először is megtudták, hogy a gyógyszerészek a betegségek gyógyítására és megelőzésére használt különböző növényi részeket és termékeket, pl. kamillavirág, mentalevél, levendula illóolaj nevezik drogoknak. Ezután vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálat és kémiai reakciók segítségével kellett kideríteniük, hogy szennalevelet vagy csattanó maszlag levelet rejt az a papírkapszula, amelyet kaptak.

KJA-Number-0860

Először kicsit bátortalanul fogtak neki a gyerekek a kísérleteknek, de miután megismerkedtek az eszközökkel, mindenki megtanult redős szűrőt hajtogatni, kivonatot készíteni és felcseppenteni a kromatográfiás réteglapra, együtt örültek a kémiai reakciók látványos színváltozásainak, és mindenkinek sikerült meghatároznia, hogy milyen „drogport” kapott.

KJA-Number-0839

A vizsgálat elvégzése alatt megismerkedtek a vizsgált gyógynövények hatóanyagaival és hatásával is. A laborgyakorlat végén egy rövid tesztet is kitölthettek, és a legjobb eredményt elérő két diák egy-egy GYTK-s logóval ellátott bögre boldog tulajdonosa lett.

A Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetben Kanizsainé Dr. Minorics Renáta mutatta be az Intézet sejtlaborjában folyó alapkutatást, amely során kémiai szintézissel előállított, illetve növényekből kivont, korábban ismeretlen molekulák daganatellenes hatását vizsgálják. A diákok megismerkedtek a sejtfenntartáshoz szükséges eszközökkel, vegyszerekkel. Fénymikroszkóppal megfigyelhették a különböző daganatsejtek morfológiai eltéréseit, és megtudták, miért fontos a daganatellenes gyógyszerjelölt vegyületek hatását egészséges sejteken is letesztelni.

KJA-Number-0716

Egy korábbi kísérlet végpontját bemutató mikrotitráló lemez alapján ügyesen megfejtették, melyik tesztelt vegyület mutatott erőteljesebb sejtosztódásgátló hatást. Ismereteket szereztek a daganatok áttétképződésének jelentőségéről és a folyamatot modellező egyik kísérleti módszerről is. A laborbemutatás utolsó lépéseként nagy elszántsággal kipróbálhatták a mindennapi labormunkához szükséges eszközök (pl. motoros pipettor) vagy az áttétképződés vizsgálatnál alkalmazott szilikon inzertek használatát. A laborban eltöltött idő alatt számtalan érdeklődő kérdést is átbeszéltek.

KJA-Number-0794

Minden diák – a remélhetőleg felejthetetlen élmények mellett – apró GYTK-s emléktárggyal gazdagodva búcsúzott a gyógynövény- vagy a sejtlabortól és a Gyógyszerésztudományi Kartól.

KJA-Number-0780

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján készült 2023-as Technikumi Rangsor TOP 100-as listáján az első helyen a Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium szerepelt. A Pest vármegyei középiskola hagyományosan erős képzést ad diákjainak és a rangos versenyeken is indítja tanulóit.

Csirik Ágota hozta a váci diákokat a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre 2023 decemberében, ahol már akkor nagyon jó tapasztalatokat szereztek a lebonyolításról, a megmérettetésről. A tavaszi, egynapos program során a gyerekeket most az iskola biológia-kémia szakos oktatója és osztályfőnöke, Hársfalvi Anikó is elkísérte, aki tanári diplomáját Szegeden szerezte meg. A vegyész és környezetvédelmi szakirányú osztály tanulói közül néhányan már emelt szintű érettségit tettek biológiából, kémiából. Ezeket a tárgyakat emelt óraszámban tanulják.

KJA-Number-0868

– A tenyerükön hordoztak bennünket a szervezők már a verseny során és a mostani programok alatt is. Egy olyan szakmai közeget hoz létre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny, amely nagyon inspiráló az oktatók és a tanulók számára is. A többi résztvevővel lehetőség nyílt a kapcsolatépítésre, az ország különböző részeiről érkező versenyző gyerekek is jobban megismerhetik egymást. Ebből a szempontból egyedülállónak gondolom ezt a versenyt – mondta el Csirik Ágota.

A váci pedagógusok elmondták, hogy a verseny és a kísérőprogramok pozitív visszajelzései alapján idén is szeretnének részt venni a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tanulói. Az SZGYTV résztvevői a 2025. évi felvételi eljárásban az intézményi pontok táblázatában megjelölt szakokon intézményi pontot kaphatnak, amennyiben a Szegedi Tudományegyetemre adják be jelentkezésüket. Az érintett szakokat és a versenyért adható pontokat, valamint további hasznos információkat találhatnak a verseny hivatalos honlapján.

 

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek