Bezár

SZTEhírek

konyvhet_VV_02

A szöveg egyszerre lehet seb és gyógyulás – Tisza Kata nyitotta meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Szegeden

A szöveg egyszerre lehet seb és gyógyulás – Tisza Kata nyitotta meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Szegeden

2024. június 14.
4 perc

Tisza Kata írónő, interkulturális pszichológiai szakértő is megosztotta az írásról és az irodalomról gondolatait a 95. Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek megnyitóján. A 2024. június 13-i ünnepségen átadták Szeged város könyvkiadási támogatásait és díjazták az év könyvét, amely a „Frida és Gubanc Szegeden” lett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szakadó eső miatt nem tudták a szabad ég alatt, a szegedi Dugonics téren megtartani a 95. Ünnepi Könyvhét helyi eseményeinek megnyitóünnepségét 2024. június 13-án délután. A Katolikus Házban gyűlt össze a könyvszerető közönség, ahol a városvezetés részéről Kozma József köszöntötte a vendégeket és könyvtámogatásokat adott át. Az esemény díszvendége Tisza Kata író volt.

konyvhet_VV_04

– Számomra az írás a magamhoz és a világhoz való kapcsolódás egyik legintimebb formája. Ez az intim viszonyom a szöveggel elég korán elkezdődött, ösztönösen, de csak jóval később tudatosodott, mennyire fontos szerepet töltött be a túlélésemben és az életemben – vallotta Tisza Kata. Az írónő a szöveg és a szerző kapcsolatáról, a szöveg lehetséges szerepeiről elmélkedett.

– A szöveg lehet kötődésépítő és kötődésleépítő hatású is. Hogy kinél melyik, hová érkezik és ott milyen lélekirányító munkát végez, az már nemcsak az író, hanem az olvasó döntése, vállalása, erőforrása is lesz. Ha a szöveg az emberi kapcsolatok közé áll, akkor függőséggé válhat, vagy fenntartja a függőséget, ha a szöveg közelít a saját belső valóságunkhoz, úgy az emberi kapcsolódást fogja segíteni, nem a függést. Vagyis a szöveg egyszerre rejti a seb és a gyógyulás lehetőségét, a függőséget és a felépülést is – fogalmazott Tisza Kata, megjegyezve, hogy a szöveg mégiscsak eszköz, nem tud helyettünk cselekedni. Az írónő szerint terápiás hatás rejlik az irodalomban, ám ahhoz, hogy ez működjön, meg kell nyílnunk. – A szöveg meghívás. Vagy a szöveg mögé rejtőzünk, vagy megnyitjuk a rést magunkon a befogadás számára. Azonban mégiscsak az alámerülés a fájdalomba jelenti a valós szövetséget a szöveggel és azon keresztül a saját érzéseinkkel. Ha ez megtörténik, akkor az egy igen erős érzelmi, gondolati szövetség író és olvasó között – hallottuk Tisza Katától.

konyvhet_VV_07

Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő.

Mi Szeged városának viszonya a könyvhöz? – tette fel a kérdést Kozma József, Szeged Város Közgyűlése Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke. – A könyv azért is kiemelkedően fontos, mert nemcsak a szépirodalom, hanem a Szegedet jellemző tudományos és kulturális élet bemutatásában, dokumentálásában is központi szerepet játszik. Példaként elég talán hivatkoznom a közelmúltban megjelent Szeged albumra, amelyben a gondolatok tudományossága, a szépség és az igényesség találkozik.

konyvhet_VV_03

Kozma József

Kozma József arra is kitért, hogy a kapcsolódást és a bensőségességet mégiscsak közvetlenebbül érezzük olyan könyv esetén, amely utal a környezetünkre, itteni, sajátos élethelyzetünkre. – Városunk megjelenik családi visszaemlékezések, önéletírások lapjain. A város, amilyennek az író, a költő vagy a kutató látja. Hadd utaljak most csak négy névre: Darvasi, Szilasi, Temesi, Grecsó. Szeged ott van a Nobel-díjas Karikó Katalin életrajzi kötetében is. Mi van a szegedi levegőben, ami ilyen lényeges hatást gyakorol az alkotókra, az olvasókra és az ő kapcsolatukra? Gazdag kulturális, irodalmi örökség, erős és a várossal szimbiózisban létező egyetem, a tudás és a gondolkodás képességének becsülete – mondta el Kozma József.

konyvhet_VV_01

Az ünnepségen fellépett a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar harsonakvartettje. Átadták a szegedi önkormányzat könyvtámogatásait, illetve az év könyvének járó elismerést, amelyet Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla érdemelt ki Frida és Gubanc Szegeden című alkotásukkal. A szerzővel és az illusztrátorral csütörtök este a Dugonics téri színpadon beszélgetett Timár Kriszta újságíró.

konyvhet_VV_05

Trogmayer Éva, a Frida és Gubanc Szegeden című gyerekkönyv írója átveszi az Év könyvéért járó elismerést.

konyvhet_VV_06

Andóczi Balogh Éva a Somogyi-könyvtár munkatársaként hosszú évekig szervezte a könyvheti eseményeket. Nemrég ment nyugdíjba, megköszönték az eddigi munkáját.

Megköszönték Andóczi Balogh Éva munkáját, aki a Somogyi-könyvtár munkatársaként a kezdetektől szervezte, koordinálta a könyvhét szegedi eseményeit. A városi és megyei bibliotéka PR-munkatársa ebben az évben ment nyugdíjba, átadta kollégáinak a szervezés feladatait.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Valkó Vivien

További információk a könyvhétről:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-junius/unnepi-konyvhet-2024?objectParentFolderId=19396

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek