Bezár

Hírarchívum

SZTE_Apolok_Napja_S-49

Köszönet az áldozatkész munkáért – az Ápolók Nemzetközi Napját ünnepelték az SZTE-n

Köszönet az áldozatkész munkáért – az Ápolók Nemzetközi Napját ünnepelték az SZTE-n

2024. május 24.
4 perc

Nem lehet eléggé hálásnak lenni az ápolóknak azért a munkáért, amit mindennap végeznek a betegágyak mellett – ezt többen is megfogalmazták a Szegedi Tudományegyetemen, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen 2024. május 23-án. Az ünnepelteket mások mellett Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes és Dr. Fendler Judit kancellár köszöntötte. A tavaly nyugdíjba vonult ápolóknak köszönetképpen díszoklevelet állított ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyomány a Szegedi Tudományegyetemen, hogy május 12., az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából minden évben köszönetet mond az SZTE és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése az áldozatos munkát végző ápolóknak. Idén május 23-án, csütörtökön rendeztek ünnepséget az SZTE SZAOK nagy oktatási épületében a Dóm téren. Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa a modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója tiszteletére 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Világnapjának, amelyet 1982-től Magyarországon is megtartanak.

SZTE_Apolok_Napja_W-4

Dr. Sümegi Viktória, Balogh Dénes, Dr. Fendler Judit, Prof. Dr. Széll Márta, Prof. Dr. Baráth Zoltán, Horváth Attila és Dr. Irinyi Tamás az ápolók napja alkalmából szervezett ünnepségen 2024. május 23-án a Szegedi Tudományegyetemen. Fotó: Sahin-Tóth István

Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese köszöntőjében felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt a Covid-járvány milyen súlyos terhet tett az ápolók vállára. – A járvány elmúltával sem csökkentek a terhek, a közelben dúló háború, illetve az annak következtében kialakuló energia- és gazdasági válság társadalmunk minden szegmensét érinti, sajnos ezektől a nehézségektől az egészségügy sem mentes. Ugyanakkor mindannyiunk nagyon mély meggyőződése, hogy mind az egészségügyi kormányzat, mind a Szegedi Tudományegyetem rektori és kancellári vezetése minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az egészségügyben dolgozók ebből a teherből minél kevesebbet érezzenek, és azért, hogy a munkájuk elismerése mind anyagilag, mind erkölcsileg érezhető legyen – jelentette ki Prof. Dr. Széll Márta. – Nagy köszönettel és hálával tartozunk Önöknek azért az áldozatkész munkáért, amelyet a mindennapokban a betegágy mellett végeznek.

SZTE_Apolok_Napja_Web
Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából tartott ünnepséget az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 2024. május 23-án. KÉPGALÉRIA

A szegedi egyetemnek sok olyan kezdeményezése volt az elmúlt években is, amelyeknek az volt a célja, hogy a klinikák eszközállományát és az infrastrukturális feltételeit javítsa, illetve bérfejlesztés is megvalósult – erről Dr. Fendler Judit kancellár számolt be. – Nincs könnyű helyzetben a magyar egészségügy, de a mi egyetemünk talán egy nyugodalmasabb sziget – mondta el a kancellár. Hozzátette, bár ezúttal ünnepelni jöttek össze, de a hétköznapokban sajnos sok kudarcot, nehézséget is át kell élniük az ápolóknak, akik minden elismerést megérdemelnek. Bízik benne, hogy a hivatásuk szépsége és az SZTE jó közössége is megerősíti őket ezen a pályán. A klinikai központban több mint háromezer szakdolgozó tevékenykedik, ők a legnépesebb „tábor” az egyetemen belül.

Prof. Dr. Baráth Zoltán, a Fogorvostudományi Kar dékánja és Dr. Sümegi Viktória, az SZTE SZAKK orvosigazgató-helyettese is köszönetet mondott az ápolók áldozatos munkájáért, megalkuvást nem ismerő hozzáállásáért.

SZTE_Apolok_Napja_W-41

Dr. Rafael Beatrix egyetemi adjunktus, klinikai szakpszichológus tartott ünnepi előadást az egészségügyi szakdolgozók mentális támogatásáról. Fotó: Sahin-Tóth István

Egészségügyi szakdolgozók mentális támogatása a Szegedi Tudományegyetemen címmel tartott ünnepi előadást Dr. Rafael Beatrix egyetemi adjunktus, klinikai szakpszichológus. Rámutatott, hogy milyen nagy a társadalmi elvárás az ápolók felé, ráadásul az az érzelmi környezet is fokozottan megterheli őket lelkileg, amely mindennap körülveszi őket. Olyan stresszorokkal kell megküzdeniük, mint például a túlterheltség, az időnyomás, az alváshiány, a súlyos vagy halálos betegekkel és hozzátartozóikkal való foglalkozás. A stressz következményeként motivációjuk csökkenhet, kimerültté válhatnak. Aki úgy érzi, hogy pszichológiai segítségre lenne szüksége, az bátran fordulhat az SZTE SZAKK Pszichológiai Hálózatához, ahol összesen 38 fő áll rendelkezésükre, hogy támogassa a dolgozókat. A jelentkezéseket a pszichol.tanacsadas.apig@med.u-szeged.hu e-mail-címen várják. Egyéni és csoportos formában is tartanak különféle foglalkozásokat, vagy például relaxációs technikák (légzésrelaxáció, autogén tréning) megtanulásában nyújthatnak segítséget a Pszichológiai Hálózat tagjai.

SZTE_Apolok_Napja_W-18

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nevében az ápolók napja ünnepségen díszokleveleket adott át Dr. Sümegi Viktória orvosigazgató-helyettes és Balogh Dénes ápolási igazgató a tavaly nyugdíjba vonult kollégáiknak. Ők a következők: Bagi Mária, Balázs Ilona, Balogh Katalin, Bánfi Péter Pálné, Bányai Éva Edit, Berényi Ferenc, Czirokné Magyar Gizella, Cserné Laskovicz Gabriella, Csontos Attiláné, Dr. Kása Péterné, Dudás Terézia, Egyed Éva, Erdélyi Judit, Fehérné Dr. Kiss Anna, Fűr Anita Olga, Gede Jánosné, Gyüre Éva, Hegedűs Tiborné, Juhász Klára, Juhászné Máté Erika, Karsainé Rácz Ibolya, Katona Ildikó Anikó, Kecskeméti Lajosné, Kerekes Mária, Keszég Ferenc, Kiss Klára, Költő Józsefné, Kővári József, Lakatos Zoltánné, Magyarné Székely Anna, Mikusik Józsefné, Molnár Margit, Nagyné Cservenyák Mária, Oláhné Miczki Edit, Papp-Takács Zsuzsanna, Pitka Zenóbia, Rózsa Attiláné, Sebőkné Balogh Éva, Szűcsné Varga Éva, Tassy László János, Tenkiné Gazdag Ilona, Tézsla Zsuzsanna és Udvari Klára.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek