Bezár

Hírarchívum

Nyito_Konyvheti_sajtotajekoztato_KJA-Number-0209

Ünnepi könyvhét 2024 – A szöveg nélküli mesétől a jó (tan)könyveken át az egyetemi „Heuréka” központig

Ünnepi könyvhét 2024 – A szöveg nélküli mesétől a jó (tan)könyveken át az egyetemi „Heuréka” központig

2024. június 10.
6 perc

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” 2024-ben is. A Szegedi Tudományegyetem közel 30 könyves programmal- 13 napon át, 5 helyszínen - kapcsolódik be a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatába. A könyvünnep szegedi sajtótájékoztatója után a főszervező, a Somogyi-könyvtár megünnepelte, hogy épp 40 éve költözött a Dóm téri üvegpalotába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kivitték a könyvet az utcára. Budapest és vidéki városok forgalmasabb pontjain könyvárusitó sátrakat állították fel, ahol az írók dedikálhatták műveiket.” Ez a könyvnapok első szervezőinek legjelentősebb újítása. Az 1929-es akciónak Szegeden nehezen akadt gazdája…. Ám a 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok szegedi programjait ajánló 2024. június 6-i sajtótájékoztatón a főszervező, a Somogyi-könyvtár igazgatója, Sikaláné Sánta Ildikó már elmondhatta: a Tisza-parti városi könyvünnep évek óta a második legjelentősebb az országban.

KJA-Number-0205

A Somogyi-könyvtárban tartott sajtótájékoztatón harangozták be a szervezők a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok szegedi programját. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

TANkönyvet a magasba!

Az új SZEGED album az első könyv, amit az olvasók figyelmébe ajánlottak a szép kiadványokat és az olvasást is népszerűsítő rendezvénysorozat érdekességeit kiemelő sajtótájékoztatón.

KJA-Number-0245

Az új SZEGED albumot Nyéki Tamás, a szegedi önkormányzat munkatársa és Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója ajánlotta az olvasók figyelmébe


KJA-Number-0347

A SZEGED fotóalbum A Tudás városaként mutatja be a Tisza-parti metropoiliszt

A fotóalbum a Szegedi Tudományegyetemről és a város további középületeiről is olyan fényképeket tartalmaz, amelyek érzékeltetik a Tisza-parti metropolisz vonzerejét.

KJA-Number-0282

A „Könyvet a magasba!” közösségi akcióval már áprilisban elkezdődött a ráhangolódás az olvasásnépszerűsítő programsorozatra – emlékeztett Szutorisz Szabolcs. A Somogyi-könyvtár kommunikációs munkatársa kolleganőjével, Hegedűs Rékával együtt mutatta be az Ünnepi Könyvhét szegedi programjait népszerűsítő honlapot

Szegeden 2024. június 6-tól indult és 25-ig tart a könyvünnep, melynek része – többek között – 9 középiskolai rendhagyó óra, 25 kitelepülés, néhány zenei program.

A 20 helyszínen mintegy száz könyves rendezvényt, hét kisebb-nagyobb kiállítást magába foglaló programkavalkádhoz a Szegedi Tudományegyetem is hozzájárul „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

A KÖNYV mint TANkönyv új témakörét új könyves beszélgetőhelyeken – az SZTE JGYPK széképületében a Tankönyvmúzeumban és az Interaktív természetismereti Tudástárban, valamint az SZTE Füvészkertben – tárgyalják meg az érintettek. E tankönyves rendezvények díszvendége: a Nobel-díjas Karikó Katalin. Diákkora iskolai relikviáit az SZTE TIK-ben a Nobel-díja köré szervezett állandó kiállításon, valamint az SZTE Tankönyvmúzeumában és az SZTE Füvészkertben rendezett kamarakiállításon is megtekinthetik az érdeklődők.

Kariko_memoar_9_konyvborito_j

A világsikerű, mert már 9 nyelven megjelent Karikó Katalin memoárja, a Breaking Through – My Life in Science kötetet Áttörések – Életem és a tudomány címmel lefordító Fenyvesi Annával angol nyelven beszélget az American Cornerben az igazgató, Pap Zsuzsanna Adél.

A könyvünnep 5 egyetemi helyszíne közül a legismertebb az SZTE Klebelsberg Könyvtár Aud.Min, amely a filozófiától kezdve Shakespeare szonettjeinek műfordításán át a jogklinika módszertanáig 9 tudományt érintő könyves rendezvénynek ad otthont. Itt mutatja be új monográfiáját Kérchy Anna professzor. Itt beszél a tudománynépszerűsítés missziójáról a „Heuréka” központnak „becézett” SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont szakmai vezetője, Sándor Klára professzor.

KJA-Number-0231

Szegedi hagyomány, hogy az ünnepi könyvhét programjait műsorfüzetben is népszerűsíti a rendezvény-sorozat főszervezője, a Somogyi-könyvtár


A „Családbarát egyetem” sátra alatt

A könyvhét egyik csúcspontja a hivatalos nyitány 2024. június 13-án, amikor a Szegedi Tudományegyetem főépülete előtti Dugonics téren Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő köszönti a szegedi könyvbarátokat.

Júniusban 23. éve ünnepeljük a gyerekkönyveket is. Az SZTE bemutatja a divatos új műfaj, a szöveg nélküli mese titkainak feltárásában jeleskedő egyetemi hallgatókat az SZTE Művészettel az Oktatásért Kutatóműhelyből.

A június 14. és 16. közötti hétvégén a meséé lesz a főszerep. Pénteken az SZTE egykori hallgatói közül rendhagyó foglalkozást tart óvodásoknak a kísérletezést a mesével összekötő Bodor Attila biológus. Az SZTE gyakorló iskola elsőosztályosait rendhagyó olvasó órán „varázsolja el” Lovranits Júlia Villő. A két meseíró az illusztrációkat készítő Imelda Green társaságában a Dugonics téren több programon is jelen lesz, majd dedikálja műveit. Az SZTE Baba-Mama sátrában az egyetem óvodapedagógusnak készülő hallgatói óránként várják meseolvasásra a kicsiket. (Az SZTE Családbarát egyetemi könyvheti programjairól a részletek itt olvashatja.)

Az első magyar regény megalkotójának szobra és a könyvheti nagyszínpad közelében az SZTE alumnus szépírói közül június 16-án Darvasi László, majd Géczi János várja beszélgetésre és dedikációra olvasóit.

Geczi_Janos_1j_20240507_101827

Az SZTE alumnusai közül Géczi Jánossal (MTA-doktor) Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből című kötetéről 2024. június 16-án 18 óra 15 perctől a Dugonics téri könyvheti színpadon Bencsik Orsolya író (SZTE BTK, egyetemi adjunktus) beszélget

A „zöld egyetemként” is jegyzett SZTE szervezésében június 20-án, a Móra Múzeumban Vészits Andreával, Móra Ferenc dédunokájával barangolva megtudhatjuk, hogy dédnagyapja, az SZTE díszdoktora miért tekinthető az első „zöld” meseírónak.

Igaz történetekkel, külföldi gyerekek sztorijaival zárul június 25-én az American Cornerben az SZTE könyves napjainak sorozata.

A Somogyi-könyvtár által szervezett szegedi könyvheti programokhoz kapcsolódva az egyetemi kínálat változatosságához 4 nagyobb egyetemi egység: az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, valamint az SZTE Alma Mater is hozzájárult „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

A könyvünnep Tricikli fesztivállal folytatódik: 2024. június 27. és 30. között Magyarkanizsa, Szeged és Sepsiszentgyörgy városának lakóit kapcsolja össze a kerékpározás és az olvasás szeretete.

 KJA-Number-0197


Kultúrtett a 40 éves épület

Reflektorfénybe került a Somogyi-könyvtárnak és a megyei levéltárnak otthont adó épület, amelyet 40 éve avattak föl és adtak át.

KJA-Number-0377_-_Varaljai_Anna

Az ünneplő könyvtárosoknak Váraljai Anna, az SZTE oktatója-kutatója mutatta munkahelyük épülettörténetét

Az évforduló kapcsán a 40 évvel ezelőtti könyves napokról is szó esett. Az 1980-as évek stílusát megidéző egyetemi oktató elmondta: az építészek – Kunsár János és Péterfia Borbála – könyvtárterve illeszkedik a Dóm tér, a fogadalmi templom jellegzetességeihez. Ennek az a magyarázata, hogy tanulmányozták a nagy előd, Rerrich Béla műépítész tanulmányútjait, így például a Dóm térnek mintául szolgáló stockholmi városházát és környezetét. A négy évtizede 238 millió forintból fölhúzott épület arányrendszere, ritmusa, anyaghasználata miatt is kultúrtett.

A könyvheti sajtótájékoztatót követő felolvasó ülést a művészetekhez zongoraszó, az írott szóhoz Babits Mihály: Ritmus a könyvről című versének elhangzó sorai kapcsolták:

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember. (…)”


SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek